Comb. Visscher, Glanerbrug
Deze is voor jou pa!!!
Een van de heftigste dingen die je in een mensenleven kunt meemaken, is het verliezen van een dierbare. Zeker als deze dierbare je alles was. Er gaat geen dag voorbij of je dierbare komt in je gedachte voorbij. Tranen komen op wanneer je het eigenlijk niet wilt, het gemist is iedere dag en iedere zaterdag is er weer dat besef: ik sta alleen op onze duiven te wachten! Een onbeschrijfelijk pijnlijk en emotioneel gevoel, waar ontzettend moeilijk mee te leven is. Het overkwam Richard Visscher in 2013. Zijn vader was zijn steun en toeverlaat. De man die hem opvoedde, die hem leerde lopen, die hem in het duivenhok bracht en de man waar hij uren mee over duiven en andere zaken filosofeerde, ontviel hem. Naast deze enorme pijn en gemis, moet het leven en hiermee ook de duivensport door. Richard zette alles op alles en kreeg een seizoen die hij nog nooit eerder meemaakte. Op bijna alle disciplines werd hij eerste in Afdeling 9 en met zijn ‘Anna’ had hij ook nog eens de 7e beste Nationale duifkampioen van Nederland. ‘Anna’ maakte de langverwachte droom van Richard en zijn vader waar, door een 1e en een 5e NPO te vliegen. Dan sta je ineenshelemaal alleen. Wat zou hij trots geweest zijn!
Systeem
Richard speelt met ongeveer 20 doffers ieder jaar, waarvan de duivinnen standaard thuisblijven. Dit systeem is al jaren succesvol en Richard ziet ook geen reden om het aan te passen. Voor een doffer is het belangrijk dat hij ergens op vliegt en weet dat hij bij thuiskomst altijd zijn duivin aantreft.
De doffers trainen eenmaal per dag een uur en dit is voldoende om ze in topconditie te krijgen en te houden. De truc is om zoveel mogelijk hetzelfde te doen en dan zie je vaak aan de training, voeding en de series op zaterdag dat de vorm eraan zit te komen. In Glanerbrug wordt dan ook niet gewerkt met verwarming, verduisteren en bijlichten. De prestaties laten al vele jaren zien, dat er nog geen reden is voor ingrijpende veranderingen.
In december worden de kweekduiven gekoppeld en de vliegduiven meestal in januari. Bij de vliegduiven wordt er 1 ronde gekweekt en daarna worden ze gescheiden en niet meer herkoppeld.
Voor het seizoen worden de duiven een enkele keer weggebracht, maar van veelvuldig opleren is absoluut geen sprake. Als Richard erin zou geloven, dan zou hij het zeker doen. Richard gelooft niet zo in al dat rijden en eenmaal per dag trainen is voldoende voor een duif om top te presteren.
Jonge duiven
Richard en zijn vader staan al jaren bekend als absolute jonge duivenspecialisten en ook dit jaar deed Richard het geweldig. Met 50 duiven weten ze al jaren bij de kampioenen te staan en geweldige series te draaien. Veel melkers gaan dan al rechtop op hun stoel zitten om achter een ‘wondersysteem’ te komen. Toch valt dit systeem uiteindelijk reuze mee. De jonge duiven worden verduisterd tot 1 juni en daarna worden ze vanaf de langste dag bijgelicht. Dit gebeurt van 5 uur in de ochtend tot 22 uur in de avond.
De eerste jonge duivenvluchten zitten de duiven bij elkaar en de training is dan vaak erg matig. Als de duiven na 3/4 vluchten gescheiden worden, zie je ook de training enorm oplopen. Bij jonge duiven is de band met de melker enorm belangrijk en de gezondheid misschien wel het meest belangrijk. Richard is ervan overtuigd dat als je investeert in de band met je jonge duiven en je de duiven goed gezond kunt houden, dat ze je absoluut terugbetalen met resultaten. Richard vindt het jonge duivenspel ook erg mooi, omdat het altijd weer nieuwe hoop geeft.
De jonge duiven worden voor het seizoen wel vaak weggebracht en er wordt dan gestart op een korte afstand. Als de duiven het spelletje eenmaal doorhebben, wordt er steeds verder gereden. Het gaat niet om de afstand, maar om het wennen aan de mand en de stress verliezen. Tijdens het seizoen wordt er nagenoeg nooit gereden met de duiven. In het seizoen 2014 werd er tweemaal met de jongen duiven tijdens de vluchten gereden en er was geen verschil in de prestaties op te merken. Met het kampioenschap in Afdeling 9 kunnen we toch wel zeggen dat dit systeem werkt.
Voeding
Het voeren wordt door veel mensen enorm moeilijk gemaakt.De ene melker vindt het moeilijk en de andere melker het makkelijkste wat er is. Richard is zo’n melker die voeren niet zo moeilijk maakt. Het is enorm belangrijk dat duiven kwalitatief super voer krijgen en daarom heeft hij zijn vertrouwen op Beyers gesteld. ’s Morgens krijgen de duiven altijd snoepzaad te eten en in de avond krijgen ze royaal Beyers Koopman All in One op het menu. Het seizoen is lang, zwaar en op de korrel voeren is zeer gevaarlijk. Ook op de vitesse worden er altijd zeer goede resultaten gehaald, dus mensen moeten niet bang zijn om te zwaar te voeren. Als een duif bij huis een uur traint, dan zal die niet snel aanvetten.
Bijproducten
Het belangrijkste bijproduct is grit, maar er worden ook zat andere bijproducten gegeven. Veel mensen geven een standaardschema, maar het is belangrijk dat je wel duivenmelker blijft. Een duivenmelker moet zelf aan zijn duiven zien of ze wat nodig hebben. Bij Richard krijgen de duiven regelmatig thee, biergist, groenvoer, vitamines en mineralen. Op de dag van inkorven krijgen de duiven altijd schoon water en schoon voer. In de mengeling van Beyers zit ook de Goldcorn korrel, waarin de nodige bijproducten zitten.
Medisch
Soms lijkt het wel of duivenmelkers meer belangstelling hebben voor de medische kant, dan voor goede duiven. Richard is heel open in zijn medische begeleiding. Normaal gesproken wordt er medisch niets aan de duiven gedaan. De oude duiven van 2014 hebben al jaren geen geelkuur gekregen. Dit jaar had Richard echter een vervelende jonge duivenvlucht en zijn gevoel zij dat hij wat moest doen. Toen hebben de duiven een geelpil gekregen, maar of het nodig was weet hij niet.
De melkers die het meest met medicijnen bezig zijn, zijn vaak de goede melkers niet. Veel medicijngebruik kan je ondergang in het seizoen worden, maar op langere termijn ook van je kolonie. Als ze ziek zijn moet je ingrijpen, maar als het hok goed is, dan ben je 99% van de problemen al voor. geel is ook niet meer zo’n groot probleem, want daar wordt al jaren amper tot niet meer voor gekuurd.
Een paar jaar geleden hadden Richard en zijn vader wel paratyfus onder de duiven. Na 40 dagen kuren was het nog niet weg en uiteindelijk kwam Hans van der Sluis met het goede middel. Die raadde aan om voortaan te kuren en te enten, maar dit gaat toch tegen het gevoel van Richard in. Er werd dus niet meer gekuurd en fantastische jaren volgden, met 2014 als absoluut hoogtepunt.
‘Mensen die het in medicijnen zoeken, worden nooit kampioen!’
Kweek
Als het om verschillende kweekmanieren gaat, moet Richard altijd lachen. Al 30 jaar worden er goede tot zeer goede duiven gekweekt en dit komt echt niet door het toepassen van bekende theoriën. Het koppelen is altijd binnen 5 minuten gebeurd, omdat gewoon de besten tegen elkaar gezet worden. Uiteindelijk weet je toch niet waar de goede uit gaan komen. Dit jaar werden de eieren van de beste weduwnaar over de heg gegooid. Kweken, spelen en selecteren blijft nog altijd de beste methode om goede duiven te kweken.
Stamopbouw
Richard zijn vader was een geweldig gezeligheidsmens en bij iedere verkoping in de regio waren Richard en zijn vader te vinden. Z’n vader om gezellig te melken en Richard om alle topduiven vast te houden en te beoordelen. Tot op de dag van vandaag herinnert Richard zich nog de verkoop van een topspeler, onder leiding van Roelie Noordman en Jan Uijen. Geweldige tijd was dat en vanaf dat moment realiseerde Richard zich al snel dat je super duiven nodig hebt om kampioen te kunnen worden. Tijdens al die bezoeken wilde Richard natuurlijk duiven komen en zo heel af en toe kreeg hij het voor elkaar en verhuisde er een topduif naar Glanerbrug.
Toppunt was toch wel die keer dat Richard met de trein naar een geweldige verkoop van H. van Boxtel wilde gaan. Een clublid presteerde daar formidabel mee en Richard moest en zou gaan kijken. Na lang sparen, was het plan om met de auto naar de verkoping te gaan. Helaas begaf de auto het een week ervoor, maar van de gespaarde centen werd er toch een treinreis gemaakt om de duiven in handen te krijgen.
Door al deze zoektochten, is er een mooi soort duiven in Glanerbrug gekomen. Op de totale verkoop van wijlen H.Jongman kochten Richard en zijn vader de 88-4307491. Wat deze duivin op de wereld zette, grenst echt aan het ongelofelijke . Het was een duivin uit een rechtstreekse Louis van Loon x Tist Eyssen doffer en ze noemden haar de Van Loon duivin. Ze gaf met 2 doffers geweldige duiven en ze kweekten er in 1993 zeker 6 doffers uit en daar zat geen slechte duif. Zeker 3 Generaal duifkampioenen van de afdeling kwamen uit dit koppel. In 1991 hadden ze de 6 beste Vitesse duiven van Enschede en daarvan kwamen er 4 uit deze duivin.
In 1998 hadden ze de 2e Midfond duif van Nederland, dit was een kleinkind van deze fenomenale duivin.Tot nu toe zit er in veel duiven het bloed van deze super kweekduivin.
Toen kwam de periode van Ons Gouden Koppel. Deze werd gevormd door de 2001-4445631 (Macho Man)x 2003-1839731(Dochter Glory). Beide duiven waren weer kleinkinderen van de Van Loon Duivin!! Ook hieruit kwamen vele goede duiven.
In het jaar 2004 kreeg Richard van Twan Kolen uit Asten een doffer , en gekoppeld tegen een duivin van het soort J.Ulrich uit Arnhem vormde dat het Zilverkoppel. Dit was ook weer een geweldig koppel, waarvan de nazaten in 2014 nog geweldig hebben gespeeld.( o.a 1e en 5e NPO)
De laatste jaren is Richard niet stil blijven zitten. Via Bennie Benjamins uit Zwartemeer zijn geweldige duiven gekomen. Naast deze duiven zijn er ook nog Heremans duiven gekomen, via Bert Damhuis. Tot nu toe lijken deze duiven ook een schot in de roos te zijn.
‘Mensen die weten waar de goede uit komen, zouden rijker worden dan de oliesjeiks!’
De toekomst
Het gaat niet goed met de duivensport en dat komt doordat er veel te veel afgunst en jaloezie is. Op social media vliegen de scheldwoorden over en weer, in de duivenclubs wordt er soms weinig gegund aan elkaar en elkaars prestaties respecteren is tegenwoordig ook lastig. Een topspeler in Afdeling 10 speelt al jaren geweldig en eens pakte hij de eerste 15 in de club. In plaats van hem te feliciteren, feliciteerde ze degene die 16e was geworden. Dit is toch wel heel erg tekenend de laatste jaren. Richard heeft deze liefhebber zeer hoog zitten en deze topspeler vindt het vreselijk om de club zo op te rollen. Hij weet wat die daarmee aanricht en dat is het laatste wat deze speler wil.
Zelf ondervond Richard het dit jaar ook na weken goed spel. Het zou komen doordat hij enorm gunstig ligt. In de Afdeling zou dit mogelijk zijn, maar in duivenclubs zou deze discussie toch niet moeten spelen. Om de duivensport te redden, zal er een grote mentaliteitsverandering moeten komen. Elkaar wat gunnen en er top voor gaan.
Het draait echt alleen om goede duiven en die hoeven echt niet duur te zijn. Veel mensen houden vast aan oude gewoontes, oude duiven en daardoor wordt het gat steeds groter. De onvrede moet uit de sport en de mensen moeten er allemaal weer vol voor gaan. Helaas zal dit een lastig vraagstuk blijven.
‘Respect voor elkaar zou de duivensport nog kunnen redden!’
Richard en zijn vader waren al jaren bij de Nationaal kampioenen. Na het grote verlies moest Richard zelf door en in 2014 liet hij een waar spectakelstuk zien aan zijn vader:
7e Nationale Asduif 2014 met ‘Anna’
1e NPO Nanteuil 5.122 duiven
2e Minderhoud 3.286 duiven
2e Deurne 6.919 duiven
3e Deurne 8.421 duiven
5e NPO Troyes
6e Peronne 5.544 duiven
6e Deurne 6.919 duiven
7e Quievrain 3.604 duiven
8e Quievrain 3.604 duiven
9e Quievrain 3.604 duiven
9e NPO Troyes
10e Nijvel 7.635 duiven
11e Deurne 6.919 duiven
24e Nijvel 7.635 duiven
26e Nijvel 7.635 duiven
35e Peronne 5.544 duiven
5e NPO Troyes 1.948 duiven
54e NPO Morlincourt 8.330 duiven
1e Onaangewezen Kampioen Snelheid Afd. 9
1e Onaangewezen Kampioen Snelheid Totaal Afd. 9
1e Midfond Onaangewezen Afd. 9
1e Jonge Duiven Onaangewezen Afd. 9
1e Generaal C.C.E.H.L. Enschede
‘Ter ere aan Richard Visscher sr.’
Wat zou je vader trots zijn!!!
Patrick Noorman
|