Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gerard Koopman - Meten is weten Open printvriendelijke pagina
Gerard Koopman  14-4-2015
 

Meten is Weten

Dit jaar werd ik opnieuw geconfronteerd met iets wat ik zelf al jaren verkondig: ‘Neem nooit zomaar iets klakkeloos aan” 

Wat is het geval, zoals inmiddels veel liefhebbers doen, zuren ook wij het drinkwater voor de duiven aan. 
Standaard heeft leidingwater in Nederland een zuurgraad tussen de 7 en 8,2 
Niet overal in Nederland is deze dus gelijk! 

Door het verlagen van de zuurgraad ontstaat een bacterie- en schimmelwerend effect op in het drinkwater. Hierdoor dringen dus minder of geen kwade micro-organismen door in het maag-darmkanaal van de duif en komt dit de algehele gezondheid ten goede. 



Type zuren 

Aanzuren van drinkwater kan gedaan worden met 2 typen zuren, te weten anorganische of organische zuren. Anorganische zuren (bv. Zoutzuur en zwavelzuur) verlagen wel de pH, maar verstoren de elektrolyten balans, zijn agressief en corrosief, dus absoluut onverstandig te gebruiken.
Organische zuren (bv. Azijnzuur, mierezuur, propionzuur, citroenzuur) zijn de voornaamste zuren om de pH van het drinkwater te verlagen en zijn het meest effectief en veilig.

Daarnaast zit in de organische zuren ook weer een onderverdeling. Er zijn kort-, middel- en langketige vetzuren. Het voordeel van middel- en langketige vetzuren is dat ze ook in de darm komen en daar dus ook een werking kunnen uitvoeren. Dit heeft een positief effect op de vertering en opname van voedingsstoffen uit het voer.

In de praktijk 

Wordt nogal verschillend gedacht wat de ideale waarde is. Binnen de pluimvee sector wordt een waarde tussen 3,5 – 4 aanbevolen. Ik ben er vast van overtuigd dat deze waarde niet toepasbaar is voor duiven. Bij en te lage pH zullen de wedstrijdduiven te weinig vocht opnemen en dit zal de energiebalans ernstig doen verstoren. Met alle nadelige gevolgen van dien. 

Voor duiven 

Een bevriende, zeer goede speler geeft zijn duiven geen kraanwater maar heeft een bron laten slaan. De pH-waarde van dit water is vastgesteld op 6. Ideaal volgens hem. En het moet worden gezegd, de praktijk zou hem gelijk kunnen geven. Wel blijft het belangrijk deze bron jaarlijks te laten controleren, zowel chemisch als bacteriologisch. 

Op eigen hok

Volg ik het advies van Bas Thiele, DHP, hij heeft mij ook laten zien dat het standaard aanzuren van water zonder eerst de pH-waarde van het drinkwater ter plaatse te kennen in feite zinloos is en mogelijk meer kwaad dan goed doet. 



Hoe gaan wij te werk

Proefondervindelijk hebben wij vastgesteld hoeveel ml van het zuur wij moeten toedienen aan het kraanwater in Ermerveen om op de gewenste waarde van rond 5 uit te komen. Hiervoor hebben wij een pH-meter aangeschaft. Je kunt hiermee zo’n twee keer per jaar zelf een controle doen of de uitkomst nog correct is.  

In samenspraak met Bas Thiele hebben wij besloten de duiven wekelijks 2 dagen van water te voorzien waarvan de waarde naar 5 wordt gecorrigeerd. Niet lager, niet hoger. 

Serieuze leveranciers van organische zuren zullen dus altijd een tabel meeleveren hoe de hardheid van het water en de hoeveelheid zuur zich tot elkaar dient te verhouden. Nogmaals wees hierin zorgvuldig, en meet dit zelf! Je denkt anders dat je goed bezig bent maar in de praktijk kun je zomaar een averechts effect bereiken. Bij ons bleek dat wij maar 25% van de geadviseerde (tabel) hoeveelheid moesten geven om de gewenste waarde te bereiken. 

Vooralsnog zijn wij over deze aanpak prima te spreken en zullen dit blijven doen totdat mogelijk andere inzichten dit corrigeren.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Comb. Gerritsen

Hans de Ruig

Gert Jan Beute Duivenproducten

Marcel van Zanden

Comb. Verweij-de Haan

De Marathonvliegers

Combinatie Lokhorst

Nico Jan Koenders

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens