Totaal weduwschap
Door de vele vragen die we over dit onderwerp kregen nogmaals het hoe en wat over dit populaire spelsoort. De laatste 15 jaar is deze manier van spelen enorm gegroeid, vele tophokken behalen hun top-prestaties met het spel met doffers en duivinnen.
Je kunt het echter onderscheiden in 2 systemen, weduwschap met doffers waarvan de duivinnen en omgekeerd duivinnen waarvan de doffers niet gespeeld worden en het zgn. totaal weduwschap, doffers die met hun duivinnen beide gespeeld worden. Vooral dat laatste wordt tegenwoordig steeds populairder, natuurlijk ook omdat met een betrekkelijk kleine hokbezetting volop ingekorfd kan worden en daarom zullen we deze uitleg beginnen bij het begin het koppelen.
Je kunt op 3 manieren met het nieuwe seizoen starten:
a). aan winterkweek doen, voordeel is dat je winterjongen hebt en een rust pauze voor het vliegen, nadeel is veel meerwerk.
b). koppelen (op de oude manier) op 14 Februari, jongen groot laten brengen, op weduwschap, voordeel minder werk, nadeel geen winterjongen en langer de mogelijkheid dat de duivinnen met elkaar aanlopen tijdens de winterperiode.
c). koppelen +/- begin Maart en op 5 dgn. broeden op weduwschap, voordeel gemakkelijk en later vallen van de eerste pen, nadeel de kans is groter dat de duivinnen met elkaar gaan aanlopen.
Dus het heeft alle drie zo z'n voor- en nadelen, onze voorkeur gaat uit naar systeem a. omdat we de eerste ronde van de kwekers over willen leggen naar de vliegers, omdat we angst hebben voor het onderling aanlopen van de duivinnen en omdat we de rust pauze gebruiken voor de verschillende entingen.
Let op, de duivinnen die als jonge duif en/of in het voorjaar met elkaar aanlopen doen dat gegarandeerd weer als ze op weduwschap staan, daar zul je dus op moeten letten. Omdat wijzelf voor A gekozen hebben zullen we op dit systeem verder ingaan.
De vliegduiven hebben we 25 December gekoppeld, als de jongen zo'n 17 dagen oud zijn moeten bij ons de doffers deze verder groot brengen, de duivinnen gaan dan naar de voilére of naar de afdeling waar ze tijdens de vluchten ook zitten, jaren lang hebben we ze in de volére gehad maar afgelopen jaar niet en dat was een top seizoen, het hangt van het weer af wat we dit jaar gaan doen, bij vochtig weer blijven ze in het hok, ze krijgen dan voer met een hoog percentage ruw vezel het zgn. rust-voer.
De duiven gaan nog steeds niet los in verband met de roofvogels dit tot begin maart. Drie weken voor de eerste vlucht worden ze gekoppeld en op +/- 5 dgn. broeden staan ze op weduwschap, in deze tijd worden ze opgeleerd, vooral op drijven vinden we dit belangrijk in verband met het binnenkomen, ze leren zo gemakkelijk dat ze bij thuiskomst direct naar binnen moeten.
Dat opleren doen we altijd vanuit de goede richting, daar zijn we heel precies in, we leren dan zoveel mogelijk als het weer het toelaat op. Daarna, als ze op weduwschap staan beginnen we langzaam met het trainen, ook in verband met vleugel blessures, we laten ze het eigenlijk een beetje zelf uitzoeken, ook omdat we de tijd hebben daar het bij ons gaat om de vluchten boven de 350 km., wil je vanaf het begin er al bij zijn zul je iets scherper moeten zijn vooral wat betreft het voeren en de training.
Naast goede duiven draait het om die training en het voeren vooral bij de duivinnen, je kunt het zo zien "veel eten doet veel trainen", dus je moet proberen die training op te voeren, van een half uur naar minimaal een uur, van éénmaal daags naar tweemaal vooral als de temperatuur het morgens toelaat, natuurlijk ligt het er ook een beetje aan hoeveel tijd je hebt en hoeveel tijd je aan het trainen wil besteden, het moet geen opgave worden en wil je slagen moet je ook zelf het plezier erin proberen te houden.
Dat trainen van de doffers en duivinnen kan gaan volgens het roulatie systeem of gewoon vanuit hun eigen hok, het rouleren heeft als voordeel dat de duiven altijd op de goede manier, en vlugger naar binnen komen, het nadeel is dat als de broedbakken openstaan de duivinnen er gekken tekeer in gaan en voordat je er erg in hebt met elkaar aanlopen, daarom sluiten wij bij het binnenlaten van de duivinnen de broedbakken en hangen daar een zitplaatsje aan, iets meer werk maar veel beter.
Veel liefhebbers hebben moeite vooral met dat trainen, één van de oorzaken kan zijn gewoon te weinig voeren, ergens logisch, je moet de kracht hebben om te werken om te trainen, dat weinig voeren doet men bij duivinnen vaak om het aanlopen tegen te gaan, dat is ook de reden dat wij de duivinnen opsluiten in de zgn. duivinnen kast dan heb je die moeilijkheid niet.
Veel voeren houdt niet in "een volle bak" de gehele dag, volle bak is achterhaald ze eten dan te weinig, beter is een paar keer per dag genoeg en dan weghalen.
Nog wat als de duiven super zijn gaat het trainen zogoed als vanzelf ook met hoge temperaturen.
Het wegbrengen in de week lijkt de laatste jaren niet meer van dat grote belang wat men er enige jaren terug aan gaf, zelf doen we het alleen nog als we een slechte vlucht achter de rug hebben, we doen dat dan een dag voor de inkorfdag en laten de doffers op de duivinnen terug komen een uur bij elkaar en dan weer scheiden, de dag van het inkorven worden zowel de doffers als de duivinnen gewoon uit hun hok genomen, dus zonder te tonen.
Doordat we gedurende het opleren de duiven op elkaar thuis lieten komen tonen we niet meer tijdens eerste of de vitesse-vluchten, we denken dat ze het spelletje wel door hebben en eigenlijk zien we nauwelijks verschil, de eerste vlucht dat wij tonen is de eerste vlucht met 2 nachten mand dit in tegenstelling tot veel andere liefhebbers die er vanuit gaan dat de duiven dan te fel ingekorfd worden, wij zijn echter van mening dat het juist andersom is, we laten ze zo lang bij elkaar dat de duiven juist rustig, zelfs een beetje dromerig de mand ingaan, we moeten er echter wel bij zeggen dat wij met 2 dagen mand gebruik maken van de zgn. broedholen, in Duitsland bekend maar haast niet in de andere landen.
Altijd blijven bij tuiskomst de duiven tot de avond bij elkaar, los op het hok, ook omdat de duivinnen goed aangelopen blijven, bij slechte vluchten ook wel de andere dag ook nog een paar uur maar dan gaan ze tijdens de nacht bij ons uit elkaar vooral om de duivinnen meer rust te gunnen.
Let wel wij gaan voor de vluchten boven de 300 km. en geven eigenlijk niets om de eerste maand van het vliegseizoen en hebben ons systeem daar op aangepast.
Succes!
|