Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gebr. Fanger, Badhoevedorp - Duivensport op topniveau! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  26-4-2015
 

Gebroeders Fanger, Badhoevedorp
Als het zo kan, dan kan het bij iedereen!!!



Frans en Hannie Fanger zijn al tientallen jaren toonbeelden van de Amsterdamse duivensport. De naam Fanger is al vanaf de jaren ’70 in de kop van de uitslag te lezen en deze mannen ademen duivensport. Ze runnen een fantastische duivenzaak, waar mensen vanuit heel het land komen voor spullen en om lekker te melken. In het Amsterdamse neemt men geen blad voor de mond en is men recht voor zijn raap. Over de gebroeders Fanger zal echter nooit een verkeerd woord vloeien. Diep respect is er voor de gebroeders Fanger, die de laatste jaren de sprong naar de Nationale top hebben genomen. Vanaf 2005 zijn de krachten van Hannie en Frans gebundeld en vliegen zij onder de huidige naam. Er zijn volgens de gebroeders geen geheimen en ze zijn maar wat graag bereid om mensen te helpen met hun systeem. Als je ziet hoe deze melkers spelen, dan kan het niet anders dan dat de prestaties komen door zeer goede duiven.



Systeem

“Hou het systeem zo simpel mogelijk, dan maak je de minste fouten!”

Dit is één van de belangrijkste visies van de gebroeders Fanger. De mannen komen vaak in contact met andere melkers en in de winkel horen ze de meest mooie en ingewikkelde systemen voorbij komen. Mensen blijven maar zoeken naar nieuwe dingen in hun systeem en als je de reclamefolders moet geloven, zijn er bijproducten die wonderen kunnen verrichten. Bij de gebroeders Fanger is het systeem in grote lijnen hetzelfde gebleven. Niet omdat Frans en Hannie zelf ouderwets gebleven zijn, maar omdat het systeem al jaren bewijst dat je in de kop van de uitslag kunt vliegen door het zo te doen. Alles wat nieuw is, hoeft niet altijd beter te zijn. Hou het systeem simpel, dan maak je de minste fouten.

Het systeem van de oude duiven is gericht op de dagfond. Dit zijn volgens de gebroeders de eerlijkste en mooiste vluchten. Het is geweldig om een duif te zien knijpen uit de lucht, waarvan je weet dat hij/zij uren in de lucht heeft gehangen. Dit bezorgt de gebroeders en de hele familie ontzettend veel plezier. De duivensport wordt hier met heel de familie intens beleefd.

Er wordt in het begin gestart met vijfentwintig koppels op totaal weduwschap. De duivinnen zitten los op het hok en van onderlinge paren hebben ze niet vaak last. Wel valt het Frans op dat als de duivinnen een beetje parig worden, de prestaties vaak omhoog schieten. De duiven worden voor de vlucht ongeveer een kwartier getoond en na de vlucht blijven ze bij elkaar tot na het afslaan. Mocht het een zeer pittige vlucht geweest zijn, dan wordt er heel af en toe gekozen om de duiven een nacht bij elkaar te laten. Dit komt zelden voor in het seizoen.

De duiven worden tijdens het seizoen niet meer opgeleerd. Voor het seizoen worden ze een enkele keer op een korte afstand opgeleerd om ervoor te zorgen dat ze de richting weer een beetje kunnen zoeken.
Doordat de gebroeders vooral op de dagfond willen uitblinken, worden de oude duiven verduisterd. Vanaf half maart worden de duiven verduisterd. Vanaf ’s morgens 7.30 uur tot 10.00 uur gaat het kunstlicht aan. In het begin wordt er om 19.30 uur verduisterd, zodat de duiven de pennen beter vasthouden en de vorm wat later doorbreekt. Later in het seizoen gaat het licht om 6.00 uur aan en wordt het pas om 22.00 uur uitgedaan. In deze periode zitten de duiven in hoogzomer en zodoende wordt er geprobeerd om de vorm door te laten breken. Na het seizoen zitten de duiven gescheiden en worden zij half januari weer gekoppeld. De training vat aan vanaf maart en dan begint het systeem weer te draaien. De duiven worden niet meer herkoppeld.

Jonge duiven

De training van de jonge duiven is ongeveer twee keer een uur. De verzorging van de jonge duiven is handen van Hannie. Tot en met de vijfde jonge duivenvlucht blijven de doffers en duivinnen bij elkaar en vervolgens wordt er op de deur gespeeld (weduwschap). Het verduisteren en bijlichten wordt op dezelfde manier gedaan als bij de oude duiven. De jonge duiven worden wel enkele keren opgeleerd, maar van veelvuldig rijden is absoluut geen sprake. Hannie heeft dit nog nooit gedaan en de duiven kwamen altijd goed.



Voeding

Qua voeding hoef je de gebroeders Fanger niets te vertellen. Dagelijks zijn ze bezig met de voeding van duiven en in al die jaren zijn al heel wat hypes voorbij gekomen. Toch houden zij al jaren vast aan een bepaalde basis en worden er per discipline bepaalde nuances aangebracht. Voeren is voor de ene liefhebber het moeilijkste wat er is en voor de ander is dit doodeenvoudig. Kwaliteitsvoeding is enorm belangrijk en als je gewoon simpel voert, dan heeft de duif daar het meeste baat bij. Wat ook belangrijk is, is dat de duiven altijd genoeg te eten krijgen. Een seizoen is zwaar en lang en als je dan de duiven op de korrel nauwkeurig voert, gaat het vroeg of laat een keer goed mis.

Na de vlucht mogen de duiven altijd eten wat zij willen. Dit wordt gedaan om zo spoedig mogelijk te herstellen. Daarna wordt er altijd overgeschakeld op de basis van 50% Versele Laga Extra Subliem en Beyers Geel. Afhankelijk van de komende vlucht, wordt er ingespeeld op wat er komen gaat. Op zwaardere vluchten krijgen de duiven de laatste dagen een groot deel Energy van Versele Laga. Als de duiven binnen op het hok komen, krijgen ze een klein beetje snoepzaad. De jonge duiven worden zo gevoerd dat ze altijd luisteren. De mengeling bestaat uit twee delen kweek, een deel zuivering en een deel superdieet.

Bijproducten

Op zaterdagavond krijgen de duiven aangemaakt voer met eiwitten van Isostar Powerplay. Het voer wordt vochtig gemaakt met de omega olie van Herbots. Mocht de vlucht heel erg zwaar zijn geweest, dan krijgen ze dit ook nog op zondagmorgen. Op dinsdagavond krijgen ze dezelfde olie over het voer, alleen wordt deze dan aangemaakt met biergist. Verder krijgen de duiven b12 in het drinkwater, eloktrolyten en De Reiger is een jodiumproduct dat al jaren in de drinkpot komt. De duiven zullen er vast niet harder van gaan vliegen, maar het gaat al jaren fantastisch op deze manier, dus de mannen laten dit zo.



Medisch

De gebroeders krijgen dagelijks mensen over de vloer en vaak gaat het dan ook over de medicatie. Een hype in duivenland is om het allemaal zo natuurlijk mogelijk te doen en zonder medicatie. De gebroeders vinden het van groot belang dat je iets doet waar je ook echt achter staat. Frans en Hannie hebben enorm veel vertrouwen in hun medisch systeem en zien geen enkele reden om hier ook maar vanaf te wijken.
Na de vlucht krijgen de duiven standaard anderhalve dag B.S. van Belgica de Weerd. Dit product ontsmet de duiven na de vlucht en sinds jaar en dag werkt dit fantastisch. Een dag voor inkorven krijgen de duiven een product tegen de luchtwegen. Dit is afwisselend Belgatai of de Din-druppels van Hans van der Sluis. Eens in de maand krijgen de duiven een geelpil opgestoken.

Vaak wordt de vraag gesteld of je met dit systeem niet resistentie in de hand werkt en of dit systeem wel echt een heel seizoen werkt. Frans en Hannie zijn er van overtuigd dat als je duiven goed “schoonmaakt” voor het seizoen, je duiven op deze manier goed kunt bijhouden door te ontsmetten. Of je moet kuren gaan geven van een hele week, waar in het seizoen geen tijd voor is of je moet het gewoon iedere week netjes bijhouden. Dit systeem werkt al tientallen jaren, bij duizenden liefhebbers. Waarom zouden ze dit systeem veranderen? Omdat de hype dit vraagt? Nee, de gebroeders Fanger laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Na de kweek krijgen de duiven een geelkuur, gevolgd door een 5-daagse kuur met Baytrill. Hierdoor zijn ze drie weken voor het seizoen helemaal schoon en werkt dit systeem optimaal om met gezonde duiven te blijven vliegen. Liefhebbers die jaren slecht vliegen, zien vaak met dit systeem de prestaties fors toenemen.



“Beter geen verluchting, dan een slechte verluchting.”

Dit beginnen zo langzamerhand filosofische woorden in de duivensport te worden. Hannie vliegt heel zijn leven al op dichte hokken en ook het kleine jonge duivenhok is niet van verluchting voorzien. Een redelijk klein hok, waar honderd jonge duiven op gehuisvest zijn. Toch wordt er altijd keihard op gevlogen en zijn er nagenoeg nooit problemen met de gezondheid. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?
De hokken van de oude duiven zijn gemaakt zoals ze nu nog steeds zijn. Het dak is van policarbonaat en de temperatuur kan oplopen tot meer dan veertig graden. De luchtvochtigheid is dan minimaal, maar het lijkt de duiven niet te hinderen. Veel mensen maken het allemaal veel te moeilijk. Een duif kan enorm veel hebben en moet het vooral naar zijn zin hebben op het hok. Als het zo warm wordt, wordt er wel een raam opengezet. In dit raam wordt dan windbreekgaas geplaatst om toch nog een beetje frisse lucht te krijgen. Tijdens de training worden de deuren tegen elkaar opengezet en dit moet zorgen voor voldoende zuurstof op de hokken.

Het jonge duivenhok bestaat uit een stenen schuurtje en ook hier is het dak van policarbonaat. De duiven kunnen in een rennetje zitten, maar hier is Hannie niet enthousiast over. De duiven wil hij in het seizoen niet in de ren hebben. Ze kunnen daar in bad, maar verder moeten ze echt in het hok blijven zitten. Het hok wordt goed schoon gehouden en doordat de hokken erg warm en droog zijn, is er veel stof. Hierdoor maken de mannen de hokken goed schoon en wordt er zeer regelmatig gebruik gemaakt van stoffer en blik.



Stamopbouw

Wie kent ze niet? “Romy”, Isabel”,  “Youri”,  “Noa”, “Bowien”, “Britney”, “Messi”, “Suarez”, “Zlatan”, “Hennie”, “Ace Devill” en de nieuwe rijzende ster “Kim-Liane”. Zomaar een greep uit de gigantische collectie van topduiven die de gebroeders Fanger op de hokken hebben zitten of gehad. Een verzameling duiven waarvan iedere liefhebber droomt. Een stam duiven waar witte raven uit blijven rollen, waarvan de kwaliteit je toestraalt. Een fenomenaal soort, dat het laat zien op het hele programma. Als je door de kweekhokken loopt, dan krijg je het plots koud en heel warm tegelijk. Wat duiven, wat spieren, wat een uitstraling en het belangrijkste: uitslagen van een andere planeet. In Badhoevedorp is een bijzondere stam duiven, waarvan ik hoop dat deze nog lang in Nederland zal blijven. Wat zou het doodzonde zijn als dit in Azië terecht komt.

De basis van deze topkolonie ligt bij het soort van Gaby Vandenabeele (Koen Minderhoud), via de helaas overleden Bertus Vermeulen en Jan Manten. Een andere Amsterdamse topper is Hennie La grauw en ook via deze topspeler werden uiteraard duiven bemachtigd. Het Van Loon soort gekruist met de duiven van Comb. Verbree uit Putten pakt geweldig en ook kruisingen op het eigen soort pakt als boter op de vis. Op zo’n moment weet je dat je een stam duiven hebt, waardoor je moeilijk te verslaan bent. Dan maken randzaken als bijproducten, voeding, medische begeleiding en andere dingen ineens niet meer zoveel deel uit van de duivensport. Het systeem is super en de duiven fenomenaal. Deze duiventrein is niet meer te stoppen. Gezien alle omstandigheden, moet het toch voor iedereen nu duidelijk zijn waar het om draait? Als zij het kunnen, dan moet u het ook kunnen!!



Topprestaties:

Het is niet eenvoudig om een korte lijst met uitslagen te maken. Wat kampioenschappen hebben deze mannen al behaald. In Afdeling 6 hebben ze alles gewonnen wat er te winnen valt, vandaar dat in dit overzicht gekozen is voor de beste Nationale hoogtepunten. Kijk en verwonder u over deze fenomenale prestaties.

1e Beste doffer W.H.Z.B. 2012‘Messi’
1e Nationale asduif eendaagsefond N.P.O. 2009 ‘Ace Devil’
2e Olympiade duif dagfond 2012 “Miss Romy”
2e Nationaal hokkampioen eendaagsefond N.P.O. 2010
2e Beste liefhebber van Nederland W.H.Z.B. 2009
2e Asduif eendaagsefond The Best of The Best 2009 ‘Ace Devil’
2e Nationaal hokkampioen eendaagsefond N.P.O. 2009
2e Eendaagse fondspiegel Categorie 8. 2009
3e Nationaal duifkampioen vitesse N.P.O. 2010 ‘Isabel’
3e Nationaal duifkampioen eendaagsefond N.P.O. 2010 ‘Romy’
4e Nationaal duifkampioen vitesse N.P.O. 2012 ‘Ronaldo’
4e Beste duivin W.H.Z.B. 2011 ‘Isabel’
4e Beste liefhebber van Nederland W.H.Z.B. 2010
4e Nationaal duifkampioen eendaagsefond N.P.O. 2010 ‘Noa’
5e Superstar Fond (gouden duif) 2011 ‘Isabel’
5e Beste asduif dagfond W.H.Z.B. 2009‘Ace Devil’
6e Dagfond Europacup 2013 ‘Kim-Liane’
 
7e Beste liefhebber van Nederland W.H.Z.B. 2011
7e Allround duif The Best of The Best 2010’Isabel’
7e Beste duivin W.H.Z.B 2009 ‘Romy’
8e Dagfond Europacup 2013 ‘Madonna’
8e Keizerkampioen The Best of The Best 2011
8e Nationaal hokkampioen eendaagsefond N.P.O. 2011
8e Allround duif The Best of The Best 2010 ’Noa’
8e Beste asduif oud W.H.Z.B. 2010 ‘Isabel’
9e Nationaal duifkampioen eendaagsefond N.P.O. 2013 ‘Kim-Liane’
9e Allround duif The Best of The Best 2011’Isabel’
9e Beste asduif oud W.H.Z.B. 2011 ‘Isabel’
9e Beste dagfond duif W.H.Z.B. 2010 ‘Noa’
12e Beste doffer W.H.Z.B. 2010 ‘Johan’
12e Beste duivin W.H.Z.B. 2009 ‘Isabel’
13e Beste dagfond duif W.H.Z.B. 2010 ‘Romy’
14e Asduif eendaagsefond The Best of The Best 2013 ‘Kim-Liane’
14e Beste asduif oud W.H.Z.B. 2010 ‘Youri’

 
 
Patrick Noorman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Gertjan Knoop

Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Team Noel-Willockx

Combinatie Lokhorst

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!