Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Slaap kindje slaap Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  8-5-2015
 

Toch prachtig dat je jaarling duivinnen je met rust laten, uit beeld verdwijnen en na meer dan 1.5 uur ongedwongen trainen weer naar binnen gaan. Zo vlot en zonder enige vorm van dwang, het zit gewoon in de soort. Dat komt niet aanwaaien, dat is selectie.

De eerste jaren vlogen ze met moeite 45 minuten, krijg je met een vreemdelingenlegioen van halve snellen en vooral veel prutsers. De soort die nu rondvliegt stamt in ieder geval van Doutzen, Deyean en of Ivana, meestal in een combinatie van twee of drie. Alleen zo krijg je een eenheid in je hok, zie Bloemstraat en Nijverdal. Komt niet aanwaaien, doe je best wat jaren over voordat je en doffers en duivinnen hebt die zich in de absolute top kunnen plaatsen en die positieve genen ook nog eens doorgeven. Ik zou maar niet teveel schrikken van de berekening die hier bij hoort.

Vandaag twee nieuwe koppels bij elkaar gezet, puur voor de Derby Arona. De finale is nog maar net achter de rug, maar zodra de eersten over de finish zijn begint de planning en het vooruitkijken. Zal ik nog eens beginnen over de totale oppervlakkigheid van het zonnekindje, want het is toch echt te simpel hoe die waterloper denkt de wereld te gaan verbeteren. Het gaat over de te verdelen teletekstplaatsen, de brandblaren van de over zichzelf gestruikelde NPO bestuurders die zich ver boven het volk verheven voelen. Deze actie als bewijs, en vooral de manier waarop mijn naamgenoot denkt het volk een beslissing door de strot te kunnen douwen is aanstootgevend. Zo gaan we het doen, en niet anders.... ja pappa, nou ik dacht het niet. Vanaf dag 1 wordt deze houding aangehouden en het volk voor ´niet begrijpers´ uitgemaakt. Nog eentje voor op een Delftsblauw tegeltje, baas spelen is wat anders dan baas zijn... Dus teletekst laten verdwijnen, de beslaglegging van de rekeningen door PV, maar we hebben wel een nieuw logo… het is toch een mooi monument geworden…

Zonnemans dan maar? Meneer zoekt het in de aantallen duiven om de het aantal teletekstplaatsen te bepalen. En natuurlijk komt hij weer met de aantallen die in zijn voordeel zijn. Zijn frustratie over jaren naar fondspelers op teletekst kijken bij lagere aantallen duiven in concours dan waar hij aan deelneemt, brullen van het papier. Voor veel mensen heel begrijpelijk, want platte getallen zijn natuurlijk best te begrijpen met 3 jaar lagere school. In ieder geval, dus de afdeling met de meeste leden en het meest aantal duiven mag wel 10 plaatsen, maar als sector IV, ja daar zit de angel, maar 1500 duiven op St.Vincent inkorft, dan mogen wij maar 2 plaatsen. Dus het mag niet verdwijnen, maar wel zo aangepast worden dat niet hij, maar wel wij 8 teletekst plaatsen gaan inleveren, want dat is eerlijk.

Wat is de waarde van een wedvlucht van 500km met 20.000 duiven ten opzichte van een vlucht van 1200km met 1500 duiven, het aantal duiven in concours? Probeer beide maar eens te realiseren, waar zit het verschil, in kansen? Doe toch niet zo ongelofelijk kortzichtig, berekenen kun je het toch niet. Waarom is het aantal duiven in concours zo belangrijk dan, op wat gebaseerd dan? Waarom niet op kilometers? 1100 kilometer vliegers doen met twee veren in de neusdoppen 500km, maar kunnen die 500km ook 1100km? Dan mijn voorstel, bij 500km 5 teletekstplaatsen en bij 1000+ km dus 10 plaatsen, had je het zo ook bekeken? Waarom niet dan, wat is hier verkeerd aan, jullie hebben het altijd maar over kilometers, nou dan?

Waarom niet de plaatsen verdelen op de kleur van het haar van de eigenaar? Waarom niet op de kleur van de duiven? Omdat er meer krassen en blauwen de mand ingaan zouden zij ook meer plaatsen op teletekst moeten krijgen toch? Schimmels en roodkrassen kunnen het helemaal wel vergeten, laat staan roodschimmels. Ja maar dat slaat toch helemaal nergens meer op hoor ik je door je valse tanden kraaien? Dat zou zomaar eens een beetje kunnen kloppen, toch gaat het ook over aantallen en het recht op plaatsen, dus beetje kortzichtig van de kroonprins der Calimero´s.

Ochtendje schapenvet zuiveren achter de rug. De frisse nieuwe lading voor het seizoen. Kwestie van steeds een pan voor, door de gehakmolen gehaald vers schapenvet, op de hete plaat zetten, laten smelten. Als het een brei van vet en restmateriaal is, door een groentezeef, wat erdoor sijpelt is het witte goud. Het restmateriaal mogen de wilde vogeltjes opeten, zijn ze gek op. Als die het al heerlijk vinden, zal het ook wel niet zo slecht voor onze vladderaars zijn, hoe weten ze het anders te vinden als ze het nog nooit eerder gegeten hebben? Maar ja de industrie verdient niets aan dit witte hoge energie goud, het is een afvalproduct, dus er dan maar vanaf halen is veel beter. Beetje gevalletje veel maagtabletten willen verkopen, terwijl je met een antibioticakuur een maagzweer eenvoudig kan behandelen, alleen verdien je er dan maar één keer aan.

Zondagochtend kwam nummer 89 thuis, vaal doffertje, dus dat is best goed gegaan. ´s middags wilde hij alweer met de ploeg mee trainen, weinig geleden dus. Ze waren dan ook best goed voorbereid, kroppen vol voer mee en de donderdagavond voor het eerst aan de nieuwe pinda´s. Ik doe ze graag vol energie de mand in. De eersten komen makkelijk thuis, het laatste deel maakt flink uren en ook van die verwacht ik dat ze maandag weer volle bak trainen. Dus zorgen dat ze volle bak de mand ingaan, gaat voor de mijne toch alleen nog maar om goed thuiskomen. Stap voor stap het kompas bijwerken, het leren omgaan met mijn totaal weduwschap systeem, alles gericht om 2 en 3 jarig voor de absolute top te gaan. Na de vlucht veel aandacht voor het herstel, met bij thuiskomst in de drinkbak Probac 1000 en Recovery full power, op de zaterdagavond Sedochol met APF over het voer. Zondagochtend wilden ze alweer in bad, ´s middags de doffertjes samen met de duivinnen een uurtje laten trainen en na binnenkomst weer scheidden, rust in de tent. Zondagmiddag het voer gemengd met zalmolie en daarover Detox en Tinine, in de drinkbak Energy Performance.

Ik hoor alweer een paar puffen en steunen, moet dat allemaal zo uitgebreid? Van mij moet je niet hoor, ik denk mijn herstelsysteem te optimaliseren, zodat mijn vliegenisten op latere leeftijd niet vroeg afgebrand zijn en in juli nog volle bak meedoen. De meeste hokken zie je dan wegzakken, dat is niet de bedoeling. De kaars die aan twee kanten brandt, het zou zomaar kunnen kloppen. Je kan ook later beginnen natuurlijk, alleen ik leef duivensport, van week 1 tot en met de laatste van het programma. Ik wil vliegen, en voor de jaarlingen is deze leerschool niet zo beroerd, wandelaars blijven wandelaars. Ik doe mijn methode zoals ik wil, niet omdat een ander zegt dat het anders moet, of omdat het vroeger ook niet hoefde, het eindresultaat, daar gaat het om. Voor de rest leren en aanpassen. 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Van Hoeck-Noel

Huub Hermans

IFC Zeeland

Cees van Heijst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Marcel van Zanden

Theo de Kruijk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Will & Falco Ebben

A. Engelen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!