Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Beter laat dan nooit! Open printvriendelijke pagina
Gert Krab  12-5-2015
 

Beter laat dan nooit! Dat geldt voor zowel 'deze week in deze week de afgelopen week' als de aankomst van m'n eerste duiven afgelopen zaterdag. Ik las ergens van een schrijver op internet over zijn wisselende humeur, nou daar kan ik over meepraten.

Wat mij dan vrolijk maakte? Dat waren de jonge duiven afgelopen week. Na enkele weken geleden wat lichte darmproblemen gehad te hebben, rommelen die leuk rond het hok. Lijken soms wel een koppel koeien, zoals ze lopen te grazen in het gras voor het hok. Zonder ze op rantsoen te zetten beginnen ze prima te luisteren met binnenlopen en daar waar ik meestal niet zo onder de indruk ben, bekeek ik er van het weekend een paar en die stonden me prima aan.

Wat ik vooral niet doe is enorm enthousiast worden over zo'n jonge vogel, want meestal zijn zulke toch weg ruim voor het einde van het vliegseizoen of zelfs ervoor. Als ik me dan nog niet 'gehecht' heb aan een jonge favoriet, dan mis je 'm ook niet zo :-)

Minder vrolijk

Werd ik van de tijd dan m'n eerste duiven arriveerden van Reims (323 km). Die waren om 10:00 uur gelost en vooraf had ik echt gedacht dat er snelheden boven de 2000 meter per minuut gehaald zouden worden. Ruim voor die tijd waren er de eerste aankomsten van o.a. Friesland en die haalden itegen de 1900 mpm. Dat zou hier in Elst zou dat 12:50 zijn, dus ik was ruim daarvoor startklaar voor de ontvangst van de eerste duiven.

Niets bleek minder waar, want de duiven in onze regio halen die snelheid lang niet. Ik moest nog iets langer wachten tot 12:16 uur de eerste zich meldde. Daarna volgend de duiven op zich goed gezien de verdere aankomsten: 12:17, 18, 18, 19, 20, 21, 21, 22, 22, 22 enzovoorts. Er werd in de club begonnen met 8-10-11-12 en 21 prijsduiven 1:3 van de 42 mee. In kring en regio respectievelijk 21 en 22 prijsvogels 1:4 (!) met ongunstige ligging bij west in de wind. Dat was dan een lichtpuntje t.o.v. de uitslag van vorige week.

De eerste was een twee-jarige duivin gekweekt uit een kleinzoon van De Empero x dochter van De Sens van Dick van Oort. De tweede was (alweer) Little Diamand, de derde en vierde waren twee oud gedienden en dofefrs, te weten Epke en Kras 739 van Ben.

Ik ga vandaag naar dierenarts Mariën, niet zozeer vanwege de mindere uitslag, maar wel omdat ik voor het vliegseizoen voor het laatst ben geweest en het weer tijd is om e.e.a. te laten controleren. Wel zo prettig.

Waar je ook niet vrolijk van wordt is het NPO bestuur. Heb er wat over gezegd op FB en wil er niet teveel woorden aan vuil maken, maar Willem de Bruijn heeft heeft het al eens gezegd en ben het  met hem eens: Van onderaf kalft de duivensport af en van bovenaf wordt hij afgebroken. En dan kunnen ze achteraf prachtig uitleggen hoe en waarom, maar volgens mij zitten ze daar voor onze belangen, niet om hun eigen straatje schoonvegen.

Komende week

Ziet er niet veel mooier uit als afgelopen week, maar we moeten het er mee doen. De duiven worden in ieder geval voorbereid voor hun tweede midfondvlucht met hopelijk weer een vroegere duif erbij. De jonge duiven zullen komend weekend voor het eerst in de mand gezet gaan worden, kwestie van gewenning laten opdoen.

Tevens ga ik enkele koppels zetten om 'kweekduiven' te kweken. Zo gaat Fast Blue 151 (uitgeschakeld voor het vlieghok wegens gebroken vleugel) op haar eigen vader gekoppeld worden. In 2012 heb ik ook uit enkele koppels 'kweekduiven' geprobeerd te kweken en in 2013 en 2014 zijn daar toch ook wel van m'n betere duiven uit gekomen.

Sinds haar blessure zit Fast Blue 151 overigens op het jonge duivenhok, alwaar ze met mede geblesseerde Beauty 228 inmiddels op kale jongen zit. Ik leg deze om naar een voedsterkoppel en dan kan ze opnieuw worden gekoppeld.

Beauty 228 zet ik dan overigens weer op zijn eigen moeder. Over twee dagen alweer inkorven. De week gaat hard!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

De Marathonvliegers

Theo de Kruijk

Gertjan Knoop

A. Engelen

M. van Ginkel

Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren