Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Comb. Flipse, Westkapelle - Waar eenvoud troef is! Open printvriendelijke pagina
Frederik Dekker  16-5-2015
 

Comb. Flipse, Westkapelle - “Waar eenvoud de troef is”
               
Al jaren achtereen top op de marathon vluchten




Westkapelle een plaatsje helemaal in het puntje van Walcheren en bekend om ‘Het Hoge licht’ de vuurtoren van Westkapelle.  Deze bezienswaardigheid kun je direct bezichtigen als je het stadje binnenkomt rijden. Ook Olympisch dressuurruiter Hans Peter Minderhoud is afkomstig uit “Westkappel”.  De Vikingen zijn waarschijnlijk de mensen die het stadje hebben gesticht. De stad leefde voornamelijk van de haringvangst. In 1400 sloeg een stormvloed de west kaap weg en was het gedaan met de welvaart die er was. In 1540 werd de stad vereert met een bezoek van Keizer Karel V. Nu terug naar 2013. Het seizoen  dat Wim, 60 jaar en werkzaam bij Damen Schelde, waar hij verantwoordelijk is voor de inkoop en magazijnen en Marjan, 57 jaar, het Marathon kampioenschap in de afdeling Zeeland op hun naam schreven. Ook hadden ze nog de 6e beste duif op de Marathon vluchten. Tijd voor een bezoekje aan deze hard spelende combinatie. Tot enkele jaren geleden maakte hun zoon ook nog deel uit van de combinatie, maar door studie was er weinig tijd meer voor de duiven en hij woont nu in Eindhoven. Wim geeft tijdens zijn gesprek aan dat zijn vrouw toch wel de stuwende kracht is achter de combinatie. Zonder haar zou het niet mogelijk zijn om met de duiven te spelen.

Geschiedenis

Op 15 jarige leeftijd is Wim begonnen met de sport. Wat later werd er in combinatie gevlogen onder de naam Flipse- de Witte. De laatst genoemde was een neef en kameraard van Wim. Helaas is deze al overleden. Toch was hij het die de verzorging van de duiven voor zijn rekening nam. De combinatie speelde altijd op de programma vluchten. Ze eindigden dan ook jaren lang tussen de 1e tien generale kampioenen van Zeeland.  Toen in 2002 de combinatie ophield te bestaan stelde  Marjan voor een handje uit te steken. Wim nam dit dankbaar aan en heeft zijn vrouw alles bijgebracht over de duiven. Zij was overigens tot dat moment nog nooit op de hokken geweest en begon dus echt bij nul. Er werd toen ook bewust gekozen voor de Marathon vluchten, omdat de kinderen ook de nodige aandacht vergden. Wim ziet de melker al belangrijkste spil in het succes. Die moet de duiven coachen en hij heeft de verantwoording voor alles. Voor de overnacht werden duiven aangeschaft bij Peter Verstrate die veel duiven van Herman Brinkman heeft zitten. Verder zitten er duiven van Harry en Roger Wijnands; Cas van de Graaff en Zn; J. Theelen (via Brinkman) en als laatste nog duiven van Arjan Beens.

Hok

In de ruime tuin staat zo’n 20 meter hok opgesteld. De duivinnen zitten tijdens het seizoen in  ruime rennen die van voren open zijn. Omdat eenvoud en gemak hier voorop staan ook vanwege de drukke baan van Wim zijn de hokken allemaal van kunststof gemaakt. 2 weken voor St. Vincent wordt er dan ook pas begonnen met alles serieus aan te pakken. De duiven komen in de winter nooit buiten. En er wordt dan 60% gerst gevoederd. Om het nog wat makkelijkere te maken komen er na Limoges, wat begin september plaats vindt, roosters in de hokken. Zo zie je maar dat alles is ingericht om ook tijdens de winter zo eenvoudig mogelijk duiven te houden. En dat lukt ook gezien de resultaten die deze combinatie al jaren achtereen neer zet.



Voorbereiding voeding en bijproducten

Half maart worden de vliegers gekoppeld en mogen dan 10 dagen broeden. Ze gaan vanaf de start van het seizoen elke week mee. Dus hebben er al heel wat kilometers opzitten voordat ze aan het echte werk moeten beginnen. Ze hebben 50 vliegkoppels waarvan de helft ervaren en de andere helft dus jaarlingen zijn. (er word hier alleen met doffers gespeeld)  De duiven krijgen tot 2 weken voor St. Vincent geen duivin bij thuiskomst. Als de fondvluchten eenmaal beginnen dan word er de laatste 4 dagen opgevoerd en mogen de koppels voordat ze in de mand gaan enkele uren bij elkaar. De vliegers mogen bewust niet op jongen komen, omdat ze dan beter in conditie te houden zijn tijdens het seizoen en ook minder last hebben van rui problemen tijdens de laatste vlucht (en). Als de duiven gekoppeld zitten vliegen ze 1 keer per dag uit en krijgen ze ook 1 keer eten.  Verder zitten er nog 10 kweekkoppels die zorgen voor het nageslacht. Hier worden overigens eerst de vliegers gekoppeld en nadien pas de kwekers. Na die 10 dagen broeden gaan de duiven op weduwschap en zo worden ze ook gespeeld. De eerste vluchten krijgen de duiven bij thuiskomst geen duivin. Wat mij opvalt is dat het dus totaal geen invloed heeft op de verdere prestaties tijdens het seizoen! Het voer is afkomstig van Ronny van Tilburg. Het merk Voeten word hier aan de duiven voorgeschoteld. Er wordt ten huize Flipse een gevarieerde standaard mengeling gemaakt. Als extraatje krijgen de duiven hier snoepzaad. Vroeger werden er veel bijproducten gegeven, maar dat is allemaal flauwe kul, aldus Wim. Er waren op den duur dagen te kort in de week om alles te geven. De duiven moeten het nu doen met grit, een bak Allerhande, vitaminepoeder en piksteen. Er wordt hier nooit bijgelicht of verduisterd.  Zondags krijgen de duiven gelegenheid om in het bad te duiken. Wim ziet de het verspelen van de jonge duiven als een bedreiging voor de duivensport. Vooral ook, omdat verschillende instanties onze sport in de gaten houden. We hopen natuurlijk allemaal dat het dit jaar veel beter zal gaan met de jongen wat betreft verliezen. De 60 jongen van de Wim en Marjan zitten en een te klein hok wat betekend dat er een hoge infectie druk is. Toch raken ze er weinig kwijt. Dit jaar voor het eerst 10% en dat is veel voor ons, aldus Wim. Hoeveel liefhebbers zouden er niet voor tekenen om maar 10% kwijt te raken? De jonge duiven worden opgeleerd tijdens de natour en doen als afsluiting 1 midfondvlucht. De jongen die niet meer mee kunnen op de natour worden tijdens de kerstvakantie opgeleerd.  Wim vindt starten in de het laatste weekend van maart eigenlijk te vroeg. Hij zou liever zien dat er langer word doorgespeeld in september.

Kampioenschappen

Ik wil ik graag de kampioenschappen en enkele uitslagen u niet onthouden. Zo speelden ze in 2013 4 eerste prijzen in het NIC. Werden 1e marathon hok in samenspel 7; 1e marathon hok in afd. Zeeland’96 en 14e NPO. Sinds 2000 werden ze in hun vereniging 9x 1e; 2x 2e en 2x 3e; Samenspel 7: 7x 1e, 1x 2e, 3x 4e, en 1x 5e of dat nog niet genoeg is werden ze in de afdeling 2x 2e; een keer 2e en 3e en maar liefst 4x eindigden ze op de 4e plaats. In de Zeeuwse Marathon (Aparte competitie binnen de afdeling) werden ze: 1e; 3x 2e; 3e en 2x 5e. In 2011 werden afgevlagd als 10e internationaal kampioen op de zware fond (De Duif) en wonnen de 1e nationaal Dax tegen 11.753d. en ik kan me herinneren dat het een hele zware was toen! Als je sinds 2000 zo’n lijstje met kampioenschappen kan overleggen mag je m.i. een grote kampioen genoemd worden! De NL 11-1803403 was afgelopen jaar hun beste duif. Hij won Bordeaux 8e tegen 107; 5e Cahors tegen 99d. en 4e Bergerac tegen 190d. Hij werd 6e asduif marathon in afd. Zeeland en 2e in samenspel 7. Zijn vader is: 07-538 uit zn ‘Sjoekiesjoekie; x Dochter ‘Beste kweker’. De moeder is en kleindochter van de ‘666’ H. Melis, maar ook langs moeders kant zit de ‘Sjoekiesjoeki’ in de stamboom. Kortom 75% H.Brinkman en 25% H. Melis.  Wim en Marjan hadden 4 asduiven bij de 10 eerste staan. De 2e duif is er eentje van 2005 die maar liefst 15 keer op de grote baan is geweest. 14x vloog deze duif zich in de prijzen. Super!

Medische begeleiding

Wim ziet bijproducten als flauwe kul, maar zonder medicijnen willen ze het niet. Geen onnodig risico lopen dus.  Rond kerstmis krijgen de duiven een kuur tegen parathyfus. Als de duiven gekoppeld zitten krijgen ze een kuurtje tegen ’t geel. En bij thuiskomst de ontsmettingsmix van Jan Konings. In 2013 werd voor het eerst sinds 2000 weer een bezoek gebracht aan de dierenarts, omdat de duiven een slechte start hadden en ze ook enkele goede duiven verspeelden. Er werd gekuurd en het euvel was verholpen. En werden ze alsnog afdelingskampioen op de marathon! Als het enigszins kan worden de duiven ook tegen de pokken geënt en verder natuurlijk de prik tegen paramixo.

Spoedcursus

Geen spoedopleiding bij een auto rijschool. Nee, de duivinnen krijgen bij comb. Flipse een spoedcursus Limoges en worden in een  4 weken klaar gestoomd voor deze vlucht. Nadat de laatste vlucht is afgelopen mogen de duivinnen een paar dagen trainen en dan word direct een aanvang gemaakt met de vluchten. Onvoorstelbaar in hoe korte tijd deze duivinnen klaar worden gemaakt voor deze vlucht en dat terwijl ze tijdens het seizoen zelden buiten vliegen, maar ze willen ook weten wat de duivinnen in hun mars hebben dus vandaar deze aanpak. Wim zit ook zelf in het comité welke deze vlucht organiseert. Hij hoopt natuurlijk dat ook in 2014 weer veel mensen deel zullen nemen aan deze vlucht. Om aan te tonen dat het zo ook kan laat ik u even mee kijken met de uitslag. Limoges: 4,5,6,7,10,12 enz. tegen 146 duiven.


De NL 11-1803403 was afgelopen jaar hun beste duif. Hij won Bordeaux 8e tegen 107; 5e Cahors tegen 99d. en 4e Bergerac tegen 190d. Hij werd 6e asduif marathon in afd. Zeeland en 2e in samenspel 7.

Afsluiting

Helaas overleed Jaap Brasser dit jaar welke zeer veel voor zijn vereniging deed. Ook hij was mede verantwoordelijk voor de vlucht Limoges. Ik mocht er getuige van zijn middels een boek van de vereniging van Westkapelle, Pv. De Zwaluw. Hij hield alles tijdens het seizoen bij over het weer tijdens de vlucht; alle kampioenschappen; reportages; enz. enz. Zulke mensen zouden er meer moeten zijn in het vereningsleven. Het bezoek aan deze combinatie was leerzaam. Doodsimpel en toch zo goed spelen en dat al jaren achtereen. Neem er een voorbeeld aan. Wim en Marjan bedankt voor de gastvrijheid, veel succes in 2014 en het ga jullie goed!

Frederik Dekker

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

IFC Hoogerheide

A. Engelen

Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

Fondunie 2000

Nico Haesen

Team Noel-Willockx

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!