Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Combinatie Mantel - Vader en zoon zijn Friesland de baas! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  16-5-2015
 

Comb. Mantel, Burgum – Vader en zoon zijn Friesland de baas!



Het is inmiddels 20 jaar geleden dat Wytse Mantel in het mooie Friesland een man en vrouw dolgelukkig maakte. Vader, Frits Mantel, was al jaren besmet met het duivenvirus en als trotste vader hoop je natuurlijk dat je zoon het ook oploopt. Frits is een goede promotor voor de duivensport en om een lang verhaal kort te maken: Wytse kan niet meer zonder de duiven! Inmiddels schrijft Wytse ook stukjes voor Het Spoor der Kampioenen en is hij erg betrokken met de postduivensport. De afgelopen jaren zijn de prestaties nog verder gestegen, met als hootepunt deelname aan de Olympiade, diverse teletekstnoteringen en prachtige kampioenschappen op regionaal en nationaal niveau. Voldoende reden om eens te gaan kijken hoe deze mannen dit voor elkaar krijgen en hen de eer te geven die zij verdienen!

Enkele hoogtepunten

  • 3e Olympiadeduif Nederland, Cat. Oude Duiven
  • 5e WHZB-TBOTB Asduif Dagfond
  • 2e NPO St. Quentin 8.000 duiven
  • 2e NPO Laon 10.550 duiven
  • 3e NPO Sens 6.033 duiven
  • 4e NPO St. Quentin 9.882 duiven
  • 7e NPO Pommeroeul 16.000 duiven
  • 8e NPO Chalons 4.323 duiven
  • 9e NPO Sens 8.261 duiven
  • Vele topnoteringen, series en asduiven

Bron van het succes

Frits Mantel heeft altijd zijn prijzen wel gevlogen, maar het ging allemaal in een stroomversnelling door hun Olympiadeduif ‘Olympic Cape’. Zij werd in 2011 afgevaardigd naar de Olympiade te Poznan. De winnersgenen die deze duif bezit, geeft ze direct door aan haar nakomelingen. Olympic Cape heeft Vandenabeele-bloed in zich en dat toont ook haar allround kwaliteiten aan. Ook bezit ze een vleugje van het beste van Ludo Claessens. Deze mix zorgt ervoor dat het een allround-type duif is, dat zowel op de korte vluchten goed presteert, maar ook op de dagfond prima afkomt. Frits en Wytse zijn ook altijd op zoek naar dit soort type duiven, omdat ze duiven willen die altijd vroeg kunnen komen. De nadruk ligt echter wel op de dagfond en er zijn weinig duiven die echt geschikt zijn voor de zware dagfondvluchten.



In 2008 werden een paar rondes jonge duiven gehaald bij clubgenoten Wietse en Baukje van der Horn. Het waren duiven met hoofdzakelijk Vandenabeele- en Koopmanbloed. Hier werd direct keihard mee gevlogen en zodoende zaten ze meteen op het goede spoor. Ze treuzelden niet en haalden duiven bij toppers als Pieter Veenstra en Marcel Sangers. Ze koppelden hun eigen beste duiven tegen de duiven afkomstig van deze andere topmelkers en dit is de gouden zet gebleken. Samenkweek met onder andere Comb.Atema (1e olympiade duif allround, “Super 53”) heeft het niveau nog verder verhoogd. Af en toe wordt er bij andere hardvliegende melkers nog een duif bijgehaald om te testen. De selectie is echter erg streng en de lat ligt extreem hoog. De duivensport is een echte selectiesport. De besten moet je aanhouden en met de slechten moet je niet verder gaan, ongeacht waar ze vanaf komen.

Enkele topduiven:

NL11-1161836 ‘Fortuna’, een prachtige blauwe duivin. Zij is een dochter van Olympic Cape gekoppeld aan Broer Armani, rechtstreeks afkomstig van Pieter Veenstra en zoon van diens topkweker Golden Wing (8x1e).





De 11-836 ‘Fortuna’ vloog in haar carrière 6 maal een 1e . In 2012 werd ze 1e duifkampioen dagfond en vloog 2x teletekst, een 3e NPO Sens tegen 6033 duiven en een 4e NPO St.Quentin tegen 9807 duiven. In 2014 vloog ze met tegenwind en dus met een erg ongunstige ligging de 2e NPO Laon tegen 10.550 duiven.
Haar erelijst is erg indrukwekkend en ze zit nu op het kweekhok:

09-1650140 ‘Dark Forty’:





‘Helena’. Deze krasduivin met ringnummer 08-2023272 vloog in totaal maar liefst 75 keer prijs. Hierbij zaten 3 eerste prijzen en 13 keer 1:100. Vooral op vluchten van >600 km was ze uitstekend. Zo ook op de zeer zware dagfondvluchten Bourges, Chateauroux en Tours. 
Inmiddels zit ook zij op het kweekhok.



Een bewezen topkweker op het hok van de Mantels is de bonte doffer “Nelson”. Deze doffer uit 2008 werd onder andere vader van jonge duivenkampioen ‘Miss Anna’ 09-1650181. Van meer dan 10.000 jonge duiven was zij de beste in haar eerste vliegjaar.



Nelson werd tevens grootvader van vele eersten en ook de 1e duifkampioen Vitesse 2013 was een kleinzoon van Nelson.

Bewijs van hun gelukte samenkweek met de Super 53 en Olympic Cape is de 13-1631963 genaamd “Victor”. Vorig jaar als jaarling miste hij op geen enkele vlucht en werd hij 1e asduif oud in het sterke rayon het Noorden. Hij vloog dat jaar ook twee maal teletekst op de dagfond vluchten en werd ook 1e duifkampioen dagfond.





Een van de laatste sensaties is de 13-1631922 met de naam “Elin”. Zij heeft de absolute drang om naar huis te komen en vloog al 3 maal de eerste prijs. Zij is een kleinkind van Olympic Cape en gekweekt uit een broer van Fortuna, de Royal Cape 85.





Combinatie Mantel is altijd op zoek naar betere duiven. De aangeschafte duiven worden altijd gekruist tegen hun eigen bewezen ‘Cape lijn’. Een van de laatste aangeschafte duiven is ‘Bono’. Deze duif werd duifkampioen en vloog 5 keer een eerste.



Het systeem

De combinatie speelt totaal weduwschap met +/- 16 koppels. Zo kunnen ze beide geslachten testen. De duivinnen zitten altijd in een ren, dit werkt erg goed tegen het aanlopen. De doffers zitten altijd binnen en bij de doffers is een verwarmingsplaat aanwezig, om ze extra in vorm te krijgen bij koud en vochtig weer.

De duiven worden naarmate het seizoen vordert langer getraind. Vooral in het begin zijn ze erg voorzichtig. Dit gaat zo, omdat ze bang zijn voor scheefvliegers en omdat de roofvogels nog al eens langskomen. Ook ligt de piek in het seizoen dan vaak tijdens de dagfondvluchten en door ze een paar weken ervoor langer en vaker te laten trainen, zie je meestal de vorm doorbreken. Dit systeem werkt goed, maar er moet bij gezegd worden, dat dit alleen werkt als de duiven ook echt kerngezond zijn. Duiven die niet helemaal in orde zijn kunnen nog zo een geweldige trainingsopbouw krijgen, ze zullen geen vormpiek krijgen.

Het  voer wordt geleidelijk zwaarder. Als de zware midfondvluchten beginnen en de dagfond eraan zit te komen, wordt er overgeschakeld op het Koopman voer van de firma Beyers.

Medisch

Medicatie gebruikt men hier niet of nauwelijks en ze zijn er dan ook erg voor de natuurlijke methode. Ze geloven erin dat dan de duiven ook juist de weerstand opdoen die ze moeten doen. Alleen als het echt noodzakelijk is gebruikt men medicatie maar zelfs dan liever niet.

 

Het hok

De combinatie speelt op een tuinhok van 7 meter, waar al jaren hard op wordt gevlogen. Het hok heeft 3 afdeling, waaronder een hok voor doffers, duivinnen, jonge duiven.

Sinds 2012 is er nog een hok bijgekomen, dat exact hetzelfde is. Dit hok is alleen dieper, zodat er iets meer ruimte is voor de duiven. Het nieuwe hok is precies opgebouwd zoals het eerste hok, omdat het eerste hok hun uitstekend bevalt. Het nieuwe hok heeft boomse pannen gekregen voor een extra goede verluchting. De boomse pannen dekken het dak niet volledig af, waardoor er een zeer goede luchtcirculatie ontstaat. Deze circulatie bleek wat te goed te werken en daardoor hebben ze riete matten in het hok aangebracht. De luchtstroom is nu wat gedoseerder en naar hun idee voldoet het hok nu naar alle wensen. Duivenmelkers moeten actief blijven, goed kijken naar hoe duiven zitten en reageren.





De kweek

Ook wat betreft de kweek hebben ze een duidelijke visie. Het is wat hun zo sterk maakt, de basis. Net als hun bestaan als combinatie. Over alles overleggen ze en met beide een kritische blik. Dit zorgt voor hun goed doordachte keuzes.

Met de kweek is het van belang dat de duiven sowieso goed gebouwd zijn. Je hebt volgens hun kweek en sporttypes.



Olympic Cape is bijvoorbeeld een echt kweektype. Prachtig en vol gebouwd. Zoiets met een sporttype brengen volgens hen de beste duiven voort.Naar ogen kijken ze wel eens, of ze sprekend zijn, maar meer ook niet. Verder houden ze niet bepaald van lichte ogen.

Het idee is om toch wel de staalogers tegen de geelogers te zetten. Maar dat is zeker niet de wet. Want zo komt Fortuna uit twee geelogers.

Verder is het toch wel een item om een beetje aan compensatiekweek te doen. Niet twee groten tegen elkaar, maar groot x klein. Of andersom. Klein beetje open stuit op sowieso een sterke gesloten stuit. Om zo uiteindelijk de voltreffer te kweken.

  

Slot

Combinatie Mantel is naar de begrippen van duivenmelkers, nog een zeer jonge combinatie. De passie springt er vanaf en deze drive heb je ook nodig om de top te halen. Het altijd maar beter willen worden, op zoek zijn naar betere duiven en dingen op eigen hok perfectioneren maakt deze mensen tot echte kampioenen. Wat ze ook tot ware kammpioenen maakt, is het feit dat ze altijd bereid zijn om mensen te helpen. Een tip is nooit teveel gevraagd en ook de winnaars van de samenspelen krijgen de eer die ze verdienen, door middel van een stuk in Het Spoor. Nu verdienen deze mannen echter een reportage. Wat een geweldige duiven en prestaties om van te watertanden! Combinatie Mantel – De toekomst van de duivensport!



Patrick Noorman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Super Fondclub G.O.U.

Nico Jan Koenders

Will & Falco Ebben

Aad Beerendonk

Johan Hamstra

M. van Ginkel

Comb. Gerritsen

Cor Drost

Marcel van Zanden

Combinatie Bruggeman

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!