Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Flits 183 3e vanaf Sezanne Open printvriendelijke pagina
Gert Krab  1-6-2015
 

Hehe, eindelijk weer Teletekst 861 pagina's vol met lostijden op zaterdag. Wist amper meer hoe dat er uit zag ;-)

Onze duiven werden om 9:25 gelost in Sezanne (385 km) met westenwind die in Nederland steeds harder woei. Niet bepaald de meest gunstige eigenlijk, maar liever een vlucht met ongunstige wind dan niks...

De snelheden van Friesland vanuit Quievrain zorgden ervoor dat iedereen paraat zat om duiven te ontvangen met ruim 100 km per uur, maar dat viel in de meeste andere afdelingen tegen. Zo ook in onze afdeling, waar maar enkele duiven boven de 1500 mpm uitkomen. Hier werd aan de westkant de 1500 lang niet gehaald en arriveerden de duiven helaas allemaal uit oosten.

Niet alleen jammer omdat je dan weet dat je in groot verband al geklopt bent (wat logisch is met deze windrichting en -kracht), maar dan zie ik ze ook pas relatief op het laatste moment vanwege bomen. Uit de goede hoek kan ik duiven als stipjes zien aankomen en dat is toch eigenlijk waar je voor bij je hok staat. Genieten van de aankomsten en van hoe verder je een duif aan ziet komen, hoe mooier het is.

Zo zag ik de eerste duif dan ook nog net een draai maken en direct op de klep landen om 13:50:27. Het duurde erg lang voor de tweede en derde duif zich lieten zien, die zich pas na de vierde duif lieten klokken. Daarna volgden de duiven regelmatig tot er 15 op de klok stonden. Daarna viel een gat en kwamen de duiven met tussenpozen na.

De Flits 183 was het die zich als eerste van de 32 ingekorfde duiven op het EC liet registreren. Een doffer van 2013 die zich als jonge duif al liet zien met 3 x1:100. Als jaarling draaide hij een matig seizoen, maar ik had toch hoop dat hij zich zou herpakken als tweejarige. Dat vertrouwen beschaamd tot op heden niet, want hij heeft (inclusief twee keer Meer) zijn prijs nog niet gemist dit jaar!

Hij komt uit 1st Ace 2007 (Wulf van Laar) gekoppeld op een kleindochter van Ché, rechtstreeks van Hans & Evert-Jan Eijerkamp. Klik hier voor de stamboom. De tweede, derde en vierde zijn alledrie jaarling duivinnen. Het blijft overigens opvallen dat de meeste vluchten de duivinnen de boventoon voeren. Vandaag de 2e t/m 8e weer duivinnen, 10e, 12e, 13e en 14e ook... Dus 11 van de 19 duivinnen in de prijzen en van de 13 doffer, waarvan wel de eerste los vooruit was.

In de club wordt begonnen met de 3e prijs tegen 169 duiven en 15 prijzen 1:3, in de kring 15, 37, 38, 39 enzovoorts en ook 15 prijsduiven, hier dan 1:4. Ook in de regio hetzelfde prijspercentage en de 42e prijs tegen bijna 2400 duiven.

Overigens winnen er ook 4 of 5 van de 9 duiven prijs die afgelopen zondag nog de dagfondvlucht voor hun kiezen hadden gehad.

Jonge duiven

Met de jonge duiven gaat het wel prima volgens mij. Vandaag een paar uurtjes in de mand gezet ter gewenning. Ook al duurt het nog een week of 8, we moeten daar wel zo langzamerhand mee beginnen. Sinds vorig weekend moeten ze verplicht uit de watergoten in de ren drinken, dat is de enige plek waar water verstrekt wordt.

Ik had de weken ervoor de waterpan al in de buurt gezet, zodat ze gewend waren om het water in de ren te vinden. Dat is nu dus gewoon zo gebleven, alleen moeten ze hun kop nu naar buiten steken i.p.v. in de waterpan. Komende week ga ik ook de kappen er overheen plaatsen, zodat ze min of meer hun kop de donkerte in moeten steken.

Met voeren ben ik begonnen om wat Matador Start aan het kweekvoer toe te voegen, zodat het voer wat lichter wordt. Als het goed is worden de jongen dan ook wat lichter en zullen ze beter gaan trainen, wat tot op heden nog weinig tot niets voorsteld.

Aanwinsten

Afgelopen maandag ben ik langs geweest bij de Combinatie Van der Stouwe-Douna. Paar uurtjes met Henk Douna zitten melken en een vier-tal jonge duiven meegenomen uit hun kwekers. Deze zitten in de ren met de natourjongen.

Ik had mezelf beloofd geen jongen meer te spelen op die ren nadat in 2013 op de laatste vlucht een jonge duif uit die ren een oude duivin bijna twee minuten aan het vliegen hield, waardoor ik met 15 seconden het 1e kampioenschap Onaangewezen Snelheid in de regio misliep.

Maar toch kan ik het weer niet laten om een reserve ploegje op te bouwen en zodoende kunnen die vier Friezen er mooi bij. Kunnen er mooi ook nog twee uit hetzelfde koppel als Flits 183 bij die over een dag of twee speenrijp zijn.

Hoewel dat de derde ronde uit het koppel is, heb ik er zelf nog geen enkel jong uit zitten. De eerste ronde zijn op een bon weg en de tweede ronde zijn naar België verhuisd naar Serge van Elsacker in een ruil-overeenkomst.

Voor volgende week wordt behoorlijke warmte voorspeld. Dan moeten de duiven tip-top zijn, ik twijfel hier een beetje gezien de uitslag van vandaag. Maar misschien moet ik er maar gewoon vertrouwen in hebben in plaats van maandag naar Dr. Mariën te racen...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Gert Jan Beute Duivenproducten

IFC Hoogerheide

Combinatie Bruggeman

IFC Zeeland

Cor Drost

Familie Huizer

Team Noel-Willockx

Theo de Kruijk

Super Fondclub G.O.U.

Fondunie 2000

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!