Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Peter Sebel - A.M. van de Rhee winnaar openingsvlucht Blois Open printvriendelijke pagina
Peter Sebel  1-6-2015
 

A.M. van de Rhee,  Alblasserdam - Winnaar openingsvlucht Blois
 
 
 
De openingsvlucht voor het dagfondseizoen werd zondag 24 mei vervlogen vanuit Blois. Zaterdag waren de omstandigheden dermate slecht dat er niet gelost kon worden. Zondag zou het veel beter zijn, maar de dag begon grauw en grijs. De zon had gelukkig voldoende kracht om de nevel en wolken weg te branden, waardoor er om 10:15 gelost kon worden.
 
De omstandigheden onderweg waren prima met halfbewolkt weer en een kalme westen wind. Enkel de temperatuur bleef wat achter, maar daar hadden de kopduiven geen boodschap aan. Met een snelheid van bijna 74 km/u  werd de vlucht in de laatste meters beslist. Uiteindelijk  ging de overwinning naar Adrie van de Rhee met een voorsprong van circa 7 seconden. Chris Koring uit Rotterdam eindigde als tweede. De derde plek was ook voor Adrie van de Rhee.
 
De winnende duif is de NL 14-1076313. Deze blauwband doffer komt uit een superkoppel.  Het is een kleinzoon van "De Schim" die 6x een 1e prijs won en 3e Asduif werd bij de WHZB 2008. Uiterlijk lijkt de 14-313 sprekend op zijn opa en het toeval wil dat beide ringnummers eindigen op 13.


 
Adrie haalde in 2004 18 eieren bij Gerard en Bas Verkerk met als doel om deze tegen het eigen soort te kruisen. Uit die 18 eieren zijn twee superkwekers geboren die over meerdere generaties goede duiven voortbrengen. In de stamboom komen we naast meerdere Verkerk-duiven ook namen tegen zoals Van de Pasch, Gebr. v/d Heuvel en Adrie zelf natuurlijk.

Dit jaarling doffertje was als jonge duif geen hoogvlieger.  Toch had Adrie vertrouwen in hem, want zijn broers en zussen deden dat ook en presteerden doorgaans super als oude duif.  Het vertouwen van Adrie in deze duif is nu beloond met de 1e prijs in de fondclub tegen 1776 duiven.
 
Zoals reeds vermeld, komt de winnende duif uit een goede familie. De meest bekende broer is ongetwijfeld "De Vierzon". Deze duif werd vorig seizoen 1e duifkampioen dagfond in Afdeling 5 en 4e Nationaal duifkampioen op dezelfde discipline. Hij miste op een haar na de Olympiade in Boedapest en stond als eerste reserve aangeduid.
 
Het systeem van Adrie is vrij simpel. Het seizoen word begonnen met 20 doffers en 10 duivinnen die op weduwschap gespeeld worden. De 10 duivinnen die niet meegaan, worden als ontvangstcomité gebruikt. Hierdoor komt een vroege doffer nooit thuis in een leeg hok. Overigens word van een goede doffer altijd de partner thuis gelaten.  Dit is om de motivatie optimaal te houden.
 
De weduwnaars zitten nagenoeg de hele dag opgesloten. De reden hiervoor is dat Adrie erg veel waarde hecht dat duiven in hun bak leven.  Bovendien zorgt het voor rust op de hokken wat ook belangrijk is.  Enkel even voor de training en een half uurtje na de training zitten de duiven los in het hok.
 
De duiven trainen in het begin van het seizoen 1x per dag. Later worden de duiven 2x per dag een uur lang losgelaten. Voor de training word wel eens een handje dieetvoer gegeven, maar dat is vooral op het einde van het seizoen. Verder word er gevoerd met mengelingen van Van Tilburg,  Versele Laga en Mariman. Vooral van de Petit France mengeling is Adrie erg gecharmeerd.
 
De overwinning komt terecht bij een gepassioneerde duivenfamilie, want ook Ineke is erg betrokken bij de duiven. De duiven voor de ZLU-vluchten worden gespeeld op de naam van Ineke en dat gaat ook buitengewoon goed. De familie Van de Rhee staan al decennia lang aan de top en hebben vele overwinningen en titels behaald.  Dit zal ongetwijfeld niet het laatste succes zijn.
 
Peter Sebel
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Gerritsen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Hoogerheide

Theo de Kruijk

Marcel van Zanden

Gebroeders Homma

Huub Hermans

Team Noel-Willockx

Familie Huizer

Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Hoeck-Noel

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!