Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duivenzwermen navigeren beter dankzij bevelstructuur Open printvriendelijke pagina
10-6-2015
 

Een duidelijk getrapte bevelstructuur met enkele goed ‘genetwerkte’ leiders zorgt dat een zwerm duiven nauwkeuriger kan navigeren tijdens hun vlucht.

Dit schrijft Phys.org naar aanleiding van een onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

Een zwerm met een dergelijke getrapte sociale structuur kan navigatiefouten die worden gemaakt door individuele duiven beter corrigeren.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford en de Zoological Society of London gebruikten ‘virtuele zwermen’ met postduiven om te testen hoe verschillende sociale structuren het navigatievermogen van een zwerm beïnvloeden.

In deze virtuele simulaties werden verschillende types van sociale structuren met elkaar vergeleken. 

De wetenschappers keken naar een zwerm zonder netwerk (alle verbindingen tussen de dieren zijn van gelijke sterkte), een zwerm met een gerandomiseerd netwerk (sommige verbindingen waren sterker dan andere, maar die verschillen werden willekeurig toegewezen) en een zwerm waarin een select paar leiders met uitgebreide persoonlijk netwerken de koers bepaalden.

De conclusie die de wetenschappers trekken is dat een zwerm waarin elke individuele duif één andere vogel volgt, het meest nauwkeurig kan navigeren. Dit komt omdat informatie snel kan worden doorgegeven via de bevelstructuur.

In het midden

Wat ook opvalt is dat in langs hiërarchische lijnen georganiseerde groepen, leiders zich in het midden van de zwerm bevinden. Vanuit deze positie kunnen ze het beste communiceren met hun volgers, die zich op hun beurt dichter bij de rand van de zwerm bevinden.

In de andere onderzochte netwerkstructuren was geen verband te vinden tussen leiderschap en een bepaalde ruimtelijke positie in de zwerm.

Het was al bekend dat duivenzwermen sterk hiërarchisch zijn, maar dit onderzoek toont aan dat deze bevelstructuur daadwerkelijk zorgt voor beter navigatievermogen.

Door: NU.nl
 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Van Hoeck-Noel

Combinatie Bruggeman

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

Fondunie 2000

Team Noel-Willockx

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

IFC Zeeland

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren