HET “STAYER EFFECT”, EEN ONGELOOFLIJK GROOT VOORDEEL VOOR DE MEGA INKORVERS.
Twee jaar geleden ( oktober 2009) stond er op de voorpagina van de Duif( een Belgische duivenkrant) met super grote rode letters deze slogan: “goeie duiven …..en de rest is larie! ” Het was een uitspraak van Willem de Bruijn eén van de grootse kampioenen van Nederland. Wat zegt Willem hier nu eigenlijk. Hij zegt letterlijk: het draait alleen maar om de goede duif en de rest is totale onzin.
Ik ken Willem persoonlijk. Ik heb gesprekken met hem gevoerd en heb hem als mens hoog staan, maar zo’n uitspraak had ik niet van hem verwacht. Ik ga er dan ook van uit dat hij deze uitspraak in een enthousiaste bui geroepen heeft, zonder er goed over na te denken. Het is namelijk die larie ( ligging, massa en rijden) die steeds belangrijker wordt in de duivensport.
Ik ben er van overtuigd, dat als je deze larie van veel grote kampioenen afpakt en ze het alleen maar met goede duiven zouden moeten doen, ze nooit de kampioenen status bereikt zouden hebben die ze nu hebben.
Willem vertelt verder op in de Duif, dat hij al een tiental jaren alleen nog maar Belgische midfond duiven koopt, hij zoekt alleen het beste van het beste en wordt hierbij geassisteerd door niemand minder dan Ad Schaerlaeckens en Maurice Haesendonckx.
Dan volgt een rijtje namen waar ze zo al duiven hebben gekocht en ik lees dan de namen van pakweg de 20 beste midfond kampioenen van België. Aan goede duiven ontbreekt het bij Willem dus niet. Waarom start Willem dan jaarlijks met meer dan 100 oude en 250 jonge duiven?
En waarom worden z’n jonge duiven, voordat de jonge duiven vluchten beginnen, al wel 40 keer afgericht.
Omdat dit allemaal onzin (larie) is? Nee, deze kampioen doet dit, omdat hij weet dat de combinatie van met heel veel duiven spelen en tevens veel africhten een groot voordeel brengt. Dit voordeel is zo groot, dat het wat mij betreft, te beschouwen is als een soort van oneerlijke concurrentie.
Kampioenen zijn altijd bezig om uit te vinden hoe ze hun concurrenten kunnen verslaan. Ze hebben al heel wat uitgevonden in de loop der jaren.Wat dacht u van de eerste liefhebbers die met doffers op weduwschap speelden in een tijd perk dat niemand dit wist. En van hen die hun jonge duiven verduisterde en zij die jarenlang cortisonen druppels gebruikte als doping. Deze kampioenen hadden een bepaalde periode een geweldige voorsprong op hun sportgenoten.Alleen toen deze geheimen algemeen bekend werden, konden de doorsnee liefhebbers er ook gebruik van gaan maken en alles was weer snel in balans.
Maar deze “nieuwe uitvinding” kan alleen maar door een klein groepje elite duivenliefhebber worden toegepast.
Niet iedereen is in staat om zoveel duiven te houden en ze zo ontzettend veel af te richten. Dit systeem kost gigantisch veel tijd en geld. Hier gaat het fout! Als wij een spel spelen met elkaar, moeten dan niet de spelregels gelijk zijn voor iedereen? Natuurlijk kunnen we niet allemaal op dezelfde gunstige locatie gaan wonen, maar de rest van de spelregels moeten in ieder geval gelijk zijn. En die zijn werkelijk helemaal zoek.
Het is voor vele duivenliefhebbers al frustrerend genoeg om te weten dat ze heel vaak niet door de duiven van hun tegenstander worden verslagen, maar door zijn auto. Er zijn aspecten in de wielersport die we kunnen vergelijken met onze duivensport. Het is wetenschappelijk bewezen dat duiven die in een groep naar dezelfde bestemming vliegen veel harder vliegen dan een duif die alleen vliegt. Een groep wielrenners fietst sneller dan een wielrenner die alleen fietst. Een groep wielrenners houdt het ook langer vol. Ze vormen als het ware een sterk mechanisme. Ze jutten elkaar op. Wisselen elkaar aan de kop af. Ze gaan stayeren…
Wetenschappers zagen bij vogels/duiven het zelfde gedrag als bij wielrenners. Dit is dus het grote voordeel van het inkorven van veel duiven. De mega inkorvers hebben het voor elkaar gekregen in combinatie met heel veel africhten, als het een beetje meezit groepjes stayerende duiven naar huis te krijgen. En hiermee een gigantisch voordeel te creëren. Als je zo’n stayerende groep duiven thuis krijgt, weet je zeker dat je heel vroeg zit. Ze komen ook vaak vermoeider thuis dan duiven die alleen naar huis komen vliegen.
Toen Gerard Koopman enkele jaren terug soms ongeloofwaardige uitslagen op teletekst neerzette met veelal ….stayerende duiven, hoorde ik hier in de regio veel topspelers zeggen dat Koopman dat in Zuid-Holland nooit voor elkaar zou krijgen.
Daar kwamen ze echter gauw achter toen enkele jaren terug Gerard en Bas Verkerk op een mooie dagfond vlucht bijna de eerste 10 prijzen vlogen van een NPO concours.
Heel Zuid-Holland stond toen op z’n kop. Gerard en Bas deden dat wel met …stayerende duiven.
Zo maar een paar andere voorbeelden:
-Argenton 2008: Gerard en Bas krijgen 5 stayerende duiven tegelijk en vliegen de eerste 5 prijzen NPO, 4 minuten later 3 stayerende duiven en 1 minuut later weer 5 stayerende duiven.
-Bourges 2008: Willem de Bruyn krijgt 3 stayerende duiven tegelijk even later krijgen Gerard en Bas 13 stayerende duiven en Willem de Bruyn nog eens 5. Deze hele groep samen zit bij de eerste 31 NPO!!!
Deze voorbeelden waren zonder veel moeite zo op te zoeken.
Op kortere afstanden speelt dit voordeel ook gigantisch. Nu Willem en Bas dicht bij elkaar wonen (en er dus meer duiven naar praktisch het zelfde adres moeten) zal hun voordeel nog groter worden.
De eerste NPO vlucht dit jaar kregen we gelijk al een voorproefje op Vierzon. Er arriveren 6 duiven tegelijk. Willem wint 1, 2 en 3 NPO. Gerard en Bas 4, 5 en 7.
Als er geen inkorfbeperking komt, voorspel ik dat binnenkort heel teletekst vol staat met dezelfde namen.
En dit mede door het stayer effect. Denk nu niet dat ik deze prestaties afbreek. Ik heb respect voor wat die mannen allemaal over hebben voor hun sport.
Zulke prestaties lukken alleen met heel veel goede duiven (liefst jaarlingen) in topconditie en…..dank zij ….heel heel veel arbeid. De duiven zijn zo vaak weg gebracht dat ze hun eigen lijn gaan vliegen.
Het stayer effect wordt dus alleen bereikt als je niet alleen met veel, maar ook met goede en goed afgerichte duiven vliegt.

Als je dan ook nog op of vlakbij de vluchtlijn woont, wordt het effect nog eens versterkt.
Ik denk dat zij (de Bruyn/Verkerk ) hiermee in eerste instantie de oplossing gevonden hebben voor hun frustratie ten opzichte van liefhebbers die op de kortste afstand van hun afdeling wonen en tevens op de vlieglijn. Hoe dat zit, zal ik de volgende keer uitleggen.
Martin van Zon
|