Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

A. van der Burg, Bergschenhoek - De man met de duiven in vorm! Open printvriendelijke pagina
Peter Sebel  18-6-2015
 

A. van der Burg,  Bergschenhoek
Is de man met de duiven in vorm van Vierzon
 


De tweede dagfondvlucht van de Fondclub Groot Rotterdam werd vervlogen onder nagenoeg perfecte omstandigheden. In Vierzon was het half bewolkt, maar na een uur vliegen kwamen de duiven in nagenoeg wolkenloze omstandigheden terecht. In dergelijke condities komen de echte postduiven naar voren en het bleek ideaal weer te zijn voor de duiven van Antoon van der Burg. Hij wist de snelste 2 duiven van de fondclub te klokken. De derde plek ging naar Gebr. Wiskie uit Rotterdam.
 
De eerste voortekenen op dit succes kwamen al 's ochtends vroeg. De eerste duif vanuit Peronne kwam als streep uit de goede hoek en stormde het hok binnen. Even was er twijfel of de duif wel geconstateerd was. Zo snel dook zij naar binnen! Dit was wel degelijk het geval en het bleek de snelste duif te zijn in het samenspel Midden-Holland Oost tegen 2.870 duiven.
 
Van Vierzon kwam de winnende duif van Antoon niet uit de goede hoek, maar haaks vanuit het oosten. Met een snelheid van 1269 meter per minuut bleek er geen snellere duif in de fondclub te zijn tegen 1.158 duiven. Met 4 duiven in de top-10 en 16 prijzen op 20 duiven mogen we niet anders concluderen dat de beste man in koers heeft gewonnen.
 
Antoon van der Burg introduceren is een open deur in trappen. De afgelopen jaren vliegt hij constant op een hoog niveau waardoor de teletekstnoteringen en kampioenschappen in groot verband bijna niet meer te tellen zijn. Om toch een paar titels te noemen, werd hij vorig jaar 1e kampioen midfond Afdeling 5 West,1e generaal kampioen samenspel Groot Rotterdam en ook 1e kampioen Dagfond Afdeling 5. In 2013 behaalde hij de 2e plek keizerkampioen in de nationale competitie TBOTB.
 
Dit alles is gepresteerd op een mooie accommodatie in Bergschenhoek. Hier word totaal weduwschap gespeeld met de oude duiven. Zowel de doffers als de duivinnen gaan elke week mee en worden bijna nooit getoond. Alleen tijdens het inkorven voor de dagfondvluchten worden de geslachten kort bij elkaar gelaten. De winnende doffer heeft dus ook even zijn partner gezien voordat hij de mand in ging.
 
De NL 13-1182745 was vorig jaar op de eerste 2 dagfondvluchten Antoons eerste duif. Dit was beide keren met een zuidelijke wind.  In het huidige vliegjaar kwam de 13-745 al tot 5 prijzen, maar telkens in de midmoot. En nu was het dus goed raak met de 1e prijs tegen 1.158 duiven. De duif komt uit het eigen kweekhok, maar de ouders komen bij toppers uit Zuid-Holland vandaan. Zo is de vader afkomstig  van Klaas en Rik van Dorp uit Rotterdam. Deze doffer komt op zijn beurt weer uit de beste kwekers van Van Dorp. De moeder komt bij Willem de Bruijn vandaan.
 
Eigenlijk is het systeem erg eenvoudig en door iedereen toe te passen. Tegen het geel is al 5 jaar niets gegeven en bij controle wordt er nooit een besmetting geconstateerd. Tegen de koppen wordt enkel de kruidendrank Lysocur Forte van Comed gegeven. Dit is standaard de dag na thuiskomst. Bij thuiskomst vinden de duiven druivensuiker in het water.
 
Gevoerd wordt er met de vlieg speciaal mengeling van Patagoon. In het begin van het seizoen wordt dit aangevuld met zoontjes dieetvoer en zuivering. Als de midfond begint, staat er enkel "hard voer" op het menu. De duiven krijgen vanaf dan dus enkel vliegvoer voorgeschoteld. Ook wordt er af en toe snoepzaad, tovo en de prestatiekorrel van Toppigeons gegeven. Over het voer komt op zondag de mineralenmix van dokter Mariën. Maandag krijgen de duiven zijn conditiemix over het voer. Zo komen de duiven helemaal niks tekort.
 
Het lijkt erg veel wat de duiven krijgen en dat kan alleen als de duiven enorm veel trainen. De training begint al in februari. Dan gaan de duiven dagelijks de lucht in. De training is altijd vrijwillig en je ziet de duiven ook steeds beter trainen als het seizoen eraan komt. Vanaf mei, als de temperatuur omhoog gaat, wordt er 2x per dag een training afgewerkt van 5 kwartier. Dit gaat altijd gepaard met een enorme intensiteit.
 
Als voorbereiding worden de duiven een aantal keer weggebracht, maar nooit verder dan een kilometer of 10. In het seizoen word er niet meer met de duiven gereden. De dagelijkse training is dan voldoende. De doffers zijn niet verduisterd en bij de duivinnen is de verduistering in de week van Blois opgeheven. Ondanks dit verschil in aanpak, is het qua prestaties nauwelijks te merken. Beiden geslachten presteren namelijk erg goed. Straks worden de duiven wel bijgelicht. Dat zal een paar weken na de langste dag beginnen. Als de duiven dan opnieuw een vormpiek krijgen, zal het waarschijnlijk niet Antoons laatste overwinning van dit jaar zijn.
 
Peter Sebel
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Super Fondclub G.O.U.

Huub Hermans

Will & Falco Ebben

Gebr. van Toor

Comb. Verweij-de Haan

Team Noel-Willockx

Marcel van Zanden

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Cees van Heijst

Gertjan Knoop

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens