Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Schaakmatten Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  9-7-2015
 

He, had ik bijna weer wat vertrouwen in de duivenwereld gekregen na vorige week, nu zeikt de hele boel weer over de schoenen en niet eens met tegenwind. Wat is er aan de hand, no dot sil ik die fertelle.  We gaan volgende week Chateauroux spelen, nationaal, wat geen nationale vlucht kan zijn omdat het noorden van de afdeling 10 niet meedoet, dat terzijde. NPO bestuur heeft toegelaten dat afdeling zichzelf op kunnen splitsen, zodat wie niet tegen de sterkste concurrentie wil spelen, op de loop kan gaan en zichzelf kronen met een halve waarheid, competitievervalsing eerste klas, dat kan beter, let maar eens op.

Volgende week hebben wij in het noorden een logistiek probleem, plus de negatieve ervaring van de laatste Chateauroux, dat in het kader van ‘beter voor de duiven’ samen met de afdeling 10 besloten om op woensdag in plaats van donderdag in te korven. Voor je beeld, onze duiven komen op vrijdagavond 23.30 uur aan in Chateauroux en moeten dan vroeg op de ochtend starten.

Die hebben dan veel minder rust dan de rest van Nederland die al in de middag arriveren, transport van een 800km vlucht is toch heel anders dan die van een 500km vlucht voor de zuiderlingen, of is dat te moeilijk voor je?

Doe daarbij het aantal extra uren en kilometers dat onze duiven moeten vliegen om thuis te komen, terwijl ze in hetzelfde tijdsbestek vervoerd moeten worden, en ga dan nog eens vergelijken met jullie vergulde ‘eerlijk spel’… In het noorden is dus besloten om te kiezen voor het belang van onze duiven, meer rust inbouwen tijdens de reis naar Chateauroux, garandeert een betere verzorging, wel bij de feiten blijven, al het andere zijn bedenksels op basis van emotie en verwachtingen, kun je niets mee.

Marathonduiven zitten altijd 3 nachten in de mand en bij de Belgen worden 700-800 kilometer vluchten altijd op woensdag ingekorfd, omdat ze daar de beste resultaten mee halen, zal wel niet op vermoedens maar feiten gebaseerd zijn dan hé? Het is voor de begeleiders een inkomstenbron, die ga je niet zomaar op het spel zetten, logica heet dat.

De laatste Chateauroux werd er in onze afdeling een dopingcontrole gehouden, waardoor onze duiven pas 3 uur voor de lossing aankwamen. Ja ja NPO heeft de mond vol van ‘eerlijk spel’ en ‘beperken dierenleed’ maar nu er in de praktijk een situatie ontstaat waarbij van beide geen sprake kan zijn, geven ze niet thuis. Nu moet er ineens aan regels worden gehouden, zijn de grote onderwerpen van vorige week van geen enkel belang.

Sterker nog, er is geen enkel overleg geweest met onze afdelingsbesturen, er is weer geen hoor en wederhoor gehouden, maar een oordeel gegeven zonder enig overleg. Dat komt bij mij over als klassenjustitie, waarom ik dat zeg? Zal ik je uitleggen, tenminste een poging daartoe.

Even terug naar vorige week, je weet wel toen het zo heet was. Binnen onze sport zijn mensen die als ze hun zin niet krijgen zo naar de vijand overlopen, daar zijn namen voor. Er zijn dus duivenmelkers geweest die de dierenbescherming hebben ingelicht dat zij moesten melden dat er geen wedvluchten mogen worden gehouden in de hitte, ja echt zulke lopen er dus rond.

Je weet dat het wringt tussen de afdelingen 5, 12 en het NPO bestuur? De afdeling 5 pakte de situatie rond Chateauroux vorige week op en lagen een bom onder de nationale dagfondvlucht door alle vluchten af te lassen, en dus geen medewerking aan het NPO feestje.

Voor hun de ideale mogelijkheid om NPO een hak te zetten en die konden dan ook niet anders dan de vlucht af te lassen. Natuurlijk wordt het weer er aan opgehangen, maar maandag hadden de Belgen schitterende nationals uit La Soutteraine en Montauban om het ongelijk te onderstrepen, er kon wel degelijk gevlogen worden.

Nu zijn er volgens de geruchtenmachine binnen onze afdeling ‘grote namen’ geweest die, na het verschijnen van het bestuur bericht over het inkorven op woensdag, contact hebben opgenomen met het NPO bestuur, om af te dwingen dat er toch op donderdag moet worden ingekorfd. Nu is er al een paar jaar wrevel tussen ons afdelingsbestuur en het NPO bestuur, het lijkt er wel heel erg op dat er nu gepoogd wordt onze afdeling een hak te zetten.

Jawel er wordt gedreigd vanuit NPO bestuur dat als wij op woensdag inkorven, dat deze vlucht niet voor de Noorderlingen zal tellen voor de nationale kampioenschappen. Er is geen reden opgegeven, geen uitleg maar wel alvast een straf voorgehouden. Zoals mijn pake al bij zijn zonen deed, hier heb je alvast een klap voor het geval je wat stouts gaat doen later.

Geen opgaaf van reden, ook begrijp ik die ‘grote namen’ niet, zullen wel bang zijn dat hun poeders en pillen niet werken bij langer dan twee nachten mand, maar dat is roddelen natuurlijk, laat ik liever aan anderen over.

Waar moeten ze anders bang voor zijn, zowel de tegenstanders van het woensdag inkorven plus hun NPO bestuur vrienden? Als je nooit inkorft voor drie nachten mand, hoe kun je er dan over oordelen, waarop gebaseerd? In ieder geval niet op ervaring, alleen maar angst voor het verliezen van de controle over je duiven, gebrek aan zelfvertrouwen? Het is geen verplichting hé, je mag meedoen, het is een keuze. De convoyeurs moeten de tijd krijgen om onze duiven optimaal te verzorgen, zonder zich te moeten haasten, de duiven moeten de tijd krijgen om te kunnen eten en drinken onderweg, beter voor de duiven, beter voor de convoyeurs. Gelijkwaardige omstandigheden, nogmaals onze duiven zijn uren langer onderweg richting losplaats en moeten veel meer uren vliegen om thuis te komen. Dit is gebaseerd op feiten, ervaring van onze convoyeurs en lossingsverantwoordelijken, en niet op verwachtingen, angst voor het onbekende en andere ongefundeerde gedachtegangen. Ja sta je weer met de mond vol klappertanden hé?

Dus wij en onze duiven mogen wel benadeeld worden doordat onze duiven minder rust en verzorging krijgen dat onze sportgenoten uit het zuiden? Hoezo kunnen wij voor deze vlucht uitgesloten worden voor nationale kampioenschappen, terwijl de afdeling Limburg als enige openlijk zegt niet eens aan het nationale programma mee te doen, maar wel aan de nationale kampioenschappen kunnen meedoen? Waar zijn de consequenties voor die afdeling en haar leden dan? De afdeling 5 ging al hun vluchten af te lassen voordat bestuur NPO heeft besloten om Chateauroux op te schuiven, waarom is er bij hun niet gedreigd met het uitsluiten voor nationale kampioenschappen? Het lijkt wel erg op bang voor de ene en willen regeren over de andere, omdat het kan, daar zijn ook woorden voor. 

Ik ben niet zo van het meten, maar ik denk toch verschillende maten te zien. Verder is het weer straffen voorhouden, besturen onder druk zetten door te dreigen met sancties voor hun leden, nogmaals zonder enige vorm van hoor en wederhoor, zonder enige verdieping in de materie. Rechtspraak uit de middeleeuwen en derde wereldlanden.

De hitte is weg en de regels van de kantoorklerk regeren weer. Er lijkt alleen oor te zijn voor de klagers, snelle besluiten zonder enig inzicht richting gevolgen, en weer een probleem teruggegeven aan de leden.

Dus we mogen niet op woensdag inkorven, want dan worden onze leden buitengesloten voor nationale kampioenschappen? Nu vindt het noorden van onze afdeling de afstand toch te groot, dus wat als de afdelingen 10 en 11 gaan besluiten op donderdag inkorven, maar dan niet aan Chateauroux maar naar Bourges of Orleans te rijden? Dan wordt voldaan aan het donderdag inkorven, kunnen alle leden aan de nationale kampioenschappen meedoen, maar is er geen nationale dagfondvlucht meer, fair toch? Ja daar kunnen geen sancties op volgen, want afdeling 10 Noord nam toch al geen deel meer aan Chateauroux zonder consequenties, dan kun je de rest van de noordelingen en hun besturen ook niet meer bestraffen als ze niet deelnemen aan je feestje.

Kijk, als keer op keer getoond wordt  dat je niet over de capaciteiten en competenties beschikt om een nationaal beleid uit te voeren, stop er dan mee en laat het over aan persoonlijkheden die het wel hebben. Provincieregent maakt je nog geen Koning. Paniekreactievoetbal is geen beleid, net zoals schaken, veel te hoog gegrepen. Om het herkenbaar in jullie tijdsgeest te plaatsen, een dubbeltje wordt nooit een kwartje.

Veel plezier met jullie ‘nationale’ dagfondvlucht, alsof er iemand in het Noorden om zal malen, ja een handvol die zichzelf over de schoenen plast omdat ze hun eigenbelang voorop stelden, zagen ze de windvlaag ook niet aankomen. Kan ook niet als je wereld niet groter is dan het zicht op je achtertuin.

Wat weer een reclame voor de sport, had niet gehoeven, als je praat luister je niet, vraag je niets, leer je niets en verbeterd er niets, veel plezier, ik wel hoor.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

A. Engelen

Theo de Kruijk

Gertjan Knoop

Marcel van Zanden

Super Fondclub G.O.U.

Cor Drost

Fondunie 2000

M. van Ginkel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens