Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zeer tevreden na eindelijk een weekend met gunstige wind Open printvriendelijke pagina
Gert Krab  24-8-2015
 

Na (wederom) een weekend zonder vluchten waren de verwachtingen voor het nieuwe weekend eindelijk eens gunstig. Zowel het weer (geen fronten met regen) als met name dan de windrichting.

Aangezien Elst bijna het meest westelijk gelegen dorp in zowel de Kring als Regio is, is Oosten of Zuidoosten wind voor ons 'niet verkeerd'. Helaas een zeldzaamheid op zaterdag, maar afgelopen weekend waren we een keer mooi in het voordeel.

Daar waar bij de eerste 10 vliegen in de regio niet ongebruikelijk is, maar zeker niet makkelijk, is het met die wind eigenlijk een 'moeten', maar evengoed niet makkelijk. De hele westhoek profiteert natuurlijk van zo'n wind en dan moet je er dus ook niet teveel voor je hebben.

Lostijden

We mopperen regelmatig over het late lossen van onze regio/afdeling en ook afgelopen zaterdag waren we de allerlaatsten die losten op de middenlijn. Op de afdelingswebsite stond te lezen dat op advies van IWB - wegens een scherpe inversie - niet voor 9:30 gelost zou worden. Met de verwachtte weersomstandigheden maken lossingscommissie's dan de keuze om vroeg te lossen wanneer de temperaturen nog niet zijn opgelopen - of om toch te wachten.
 
In 2011 heeft de WOWD een stuk gepubliceerd in het kader van een aanpassing in de Risico Tabel Lossingen (RTL). Hieronder een passage daarvan:
 
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat inversies in sommige gevallen bij kunnen dragen aan een verstoord vluchtverloop, maar bij welke omstandigheden precies, dat was in de eerste versie van de RTL nog onvoldoende precies uitgewerkt. Omdat vluchten bij sommige inversies regelmatig prima verlopen wordt nog wel eens beweerd dat inversies niet van belang zijn voor onze duiven. Maar; dit is te kort door de bocht. Op basis van de ervaringen van IWB en Meteo Consult lijken inversies pas gevaarlijk te zijn voor duiven in twee situaties: 1) de onderkant van de inversie bevindt zich beneden 300 m hoogte, en 2) de inversie geeft – ongeacht de hoogte – valse reflecties op ongeschoonde beelden van de neerslagradar. Het eerste punt werd ook al door Den Tonkelaar (1972) gevonden. Voor het tweede punt geldt dat deze valse reflecties (reflecties door andere oorzaken dan neerslag, zie hier voor meer informatie) op gewone radarbeelden niet te zien zijn omdat ze er uit gefilterd worden. Op websites als buienradar.nl zult u dus tevergeefs naar deze reflecties zoeken. Echter; de NPO heeft nu juist behoefte aan deze ongeschoonde radarbeelden. Het IWB, de WOWD en de ca. 30 lossingscoördinatoren hebben toegang tot een speciale pagina op de website van Meteo Consult waarop alle voor de duivensport relevante weergegevens aan de NPO worden verstrekt. Sinds begin april worden deze ongeschoonde radarbeelden door Meteo Consult nu ook op deze pagina getoond.
 
 
Persoonlijk vind ik dat er vaak te voorzichtig wordt gedaan, maar gezien de concoursduren in diverse afdelingen en berichten over achterblijvers her en der, lijkt het afgelopen zaterdag een prima beslissing te zijn geweest om te wachten. De duiven werden derhalve gelost om 9:45 uur.
 
Feluy
 
Oorspronkelijk stond Quievrain met donderdag-inkorving voor de jonge duiven en Duffel met vrijdag-inkorving voor de ouden en late jongen op het programma, maar doordat de vluchten vorige week geen doorgang vonden is dat gewijzigd in een vrijdag-inkorving voor zowel oud als jong vanuit Feluy (185 km). De late jonge kunnen vanavond (maandag) worden ingekorfd voor Duffel.
 
Gelost om 9:45 en gezien hebbende dat de eerste duiven 15-16-1700 maakten in diverse afdelingen, moesten we rekening houden met aankomsten rond of voor 11:45. Vanaf 11:30 stond alles aangesloten en werd het - samen met enkele letters die geen duiven meehadden - wachten op de eerste duiven.
 
Vanaf die tijd zagen we ook al met enige regelmaat groepjes duiven overkomen, maar de meesten daarvan haalden geen hoge snelheden zo te zien. Waarschijnlijk laatkomers van Afdeling 7 die anderhalf uur eerder gelost waren. Inmiddels wisten we enkele tijden van kortere afstanden en wist je dat je voor 11:55 wel moest draaien.
 
Mooi was het toen ook toen kort na die meldingen een duif pal uit zuidelijke richting alleen aan kwam stormen en na één rondje om 11:52op de klep van de oude duiven viel om 11:52:13. Binnen een minuut volgde weer een duif alleen uit het zuidwesten welke zonder een rondje te draaien op de klep van de jonge duiven viel om 11:53:05. Binnen een minuut vielen nog een jonge en oude duif welke uit het ZO kwamen. Dus drie aankomsten uit drie verschillende hoeken.
 
In een goed kwartier staan er ruim 40 duiven op de klok van de in totaal 59 ingekorfde duiven. Deze aankomsten resulteerde wederom in twee prachtige uitslagen.
 
Ouden
 
De eerste oude duif was Blauw 636, een echt sprintertje met hoofdzakelijk AS bloed in de aderen. Ze vliegt voor het eerst de 1e prijs, maar dat is wel inmiddels haar 6e prijs 1:100. De tweede oude duif was Spider Girl 148 en zij wint voor de tweede natourvlucht op rij de 2e prijs achter een hokgenoot. De derde was Super Sister 229, de vierde Fast 106.
 
In de club winnen ze 1 en 2 gevolgd door 6-10-14-15-16-17 tegen 115 duiven en spelen er 14 van de 20 prijs (1:3). In Regio 3 is dat goed voor 2-5-19 enz... tegen 1492 duiven en staan er 16 van de 20 (1:4) op papier.
 
Jongen
 
De jonge duiven kwamen in verhouding iets minder vlot, wat natuurlijk te verklaren valt door hun gebrek aan ervaring t.o.v. de oude duiven. Het was pas hun 3e wedvlucht. Toch kwamen ze behoorlijk vlot.
  • Als eerste was de 15-239, een volle zus van Epke, Epke Jr., Double 5 enzovoorts.
  • Binnen de minuut gevolgt door 15-253 een volle zus van Fast Blue 151
  • Als derde de 15-236 in de klok uit 1st Ace 987 x Klein Blauw 495 van Antoon v/d Burg
  • Eerstgetekende 15-205 leuterde weer eens waardoor ze nu als 4e werd geklokt.

In de club goed voor 1-2-4-5 tegen 181 duiven. In Regio 3 werd het 5-6-15-17-82-84 enzovoorts tegen 3957 duiven en vliegen er 28 van de 39 in de punten!

Komende drie weken hebben we de NPO vluchten voor de jonge duiven, hopelijk worden dat mooie vluchten waarop de duiven net zo goed komen.

 
 
 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

Johan Hamstra

Combinatie Bruggeman

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Team Noel-Willockx

Gebroeders Homma

Nico Jan Koenders

Gert Jan Beute Duivenproducten

J. Doldersum & Zn

Hans de Ruig

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!