Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Henk Simonsz, specialist op eenhoksraces Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben  9-11-2015
 

Specialisatie is de laatste jaren vanzelfsprekend in de duivensport. Met het aanbod qua vluchten, ook op de grote fond, is het voor een gewone liefhebber ook vrijwel onmogelijk om aan alles mee te doen. Daarnaast is een belangrijke reden dat veel liefhebbers zich specialiseren op een bepaald onderdeel het feit dat je nu eenmaal niet alles goed kunt doen. Duivensport is topsport en als je tot de top wilt behoren moet je keuzes maken.

 

Toen Henk Simonsz een aantal jaren geleden besloot weer met duivensport te starten wist hij in eerste instantie niet goed wat hij wilde. Zijn drukke leven (Henk is professioneel sportvisser en veel en soms lang van huis) kon hij eigenlijk niet combineren met de wedstrijdsport. Toen ontstond het idee om enkel te kweken, een aantal jongen bij enkele liefhebbers uit te zetten én de rest in te zetten op eenhoksraces.
 
Stamopbouw
 
Er moesten duiven komen. De prijs was van ondergeschikt belang, maar ze moesten Henk in elk geval aanstaan. Henk heeft een speciale kijk op duiven en het is bij hem niet snel goed genoeg. Daarnaast moesten zijn nieuwe aanwinsten beschikken over een ijzersterke natuurlijke weerstand. Er zou geen kuurtje aan te pas komen, want duiven die worden ingezet op eenhoksraces moeten ook tegen een stootje kunnen.
Al snel bleek dat de weerstand van de duiven van tegenwoordig gemiddeld genomen sterk verminderd is ten opzichte van de tijd dat Henk nog met duiven vloog in de jaren ’90. Met bosjes werden de zwakke schakels uitgeselecteerd. Soms werd een handvol duiven bij een liefhebber gekocht, en waren ze na twee maanden allemaal weer verdwenen: gewogen en te licht bevonden. Maar gelukkig waren er ook duiven die wél in Henk’s spartaanse systeem pasten. 
 
Op zijn hok maken nu twee hoofdlijnen, ‘A’ en ’B’, de dienst uit. Hoofdlijn ’A’ komt van Jan en Rik Hermans en Miel van den Branden. Deze „Jaarling Dondersteen“  lijn vormt de ruggengraat van de kolonie en onderscheidt zich onder meer door het vermogen kop te kunnen vliegen tegen enorme aantallen duiven.  Zo won Rik zelf al twee nat. klassiekers;  in 2011 met Cow Girl de 1e nat. Bourges tegen 24.651 duiven en afgelopen seizoen nog de 1e nat. Chateauroux tegen 25.617 jl en de snelste van alle 44.203 duiven. Verder hebben deze duiven een uitstekende natuurlijke gezondheid en een perfecte bouw.

 

Hoofdlijn ’B’ bestaat uit duiven van Arie Dijkstra. Deze doen het erg goed doen in de kruising en hebben een aantal bijzondere eigenschappen, die vooral op de zware eenhoksraces erg bruikbaar kunnen zijn. Vandaar dat ze, om vliegduiven te kweken, graag worden ingekruisd tegen Hoofdlijn ’A’. Niet voor niks wonnen de nazaten van de duiven van Arie alleen al in 2014 drie auto's op de eenhoksraces!
 
Prestaties
 
Na enkele jaren flink selecteren kon er in 2014 en 2015 volop gespeeld worden op de eenhoksraces. En niet zonder resultaat, oordeel zelf:

 • 2e Semifinale Belgian Masters
 • 2e Hotspot 1 Balcanic Fair play
 • 3e Semifinale Belgian Masters
 • 3e Tr6 AS Golden Race
 • 4e Hotspot 1 Balcanic Fair play
 • 5e TR6 Belgian Masters
 • 6e Knockout race Denemarken
 • 6e Hotspot 2 Balcanic Fair play
 • 7e Finale Denemarken
 • 8e Hotspot 3 Balcanic Fair play
 • 9e Hotspot 2 Balcanic Fair play
 • 9e Asduif na alle vluchten Balcanic Fair Play
 • 10e Hotspot 2 AS Golden race
 • 10e Asduifrace 1 Belgian Masters
 • 11e Asduif AS Golden Race
 • 14e Hotspot 1 Balkanic Fairplay
 • 14e Asduifrace 1 Belgian Masters
 • 15e Finale AS Golden Race 2
 • 16e Semi finale Balcanic fair play
 • 17e Asduifrace 1 Belgian Masters
 • 18e Tr4 Belgian Masters
 • 19e Tr3 Belgian Masters
 • 22e Asduif Balcanic Fair play
 • 23e Asduifvlucht 3 Belgian Masters
 • 23e TR6 AS Golden Race
 • 24e Semi finale Balkanic Fairplay
 • 24e Tr4 Belgian Masters
 • 24e Asduifvlucht 3 Belgian Masters
 • 25e Hotspot 2 Balcanic Fair play

Naast deze geweldige prestaties op eenhoksraces, zijn er ook al tal van referenties van liefhebbers die rechtstreeks bij Henk of uit nazaten van duiven die op zijn kweekhok zitten, fantastische duiven haalden.  In 2014 en 2015 werden daarmee reeds meer dan 25 eerste prijzen gewonnen.

In groot verband (zonder dubbelingen) was dat 15 x bij de eerste 5 tegen gemiddeld ruim 3000 duiven waarvan 6 x de 1e! Verder  werd verschillende malen teletekst behaald, 1e duifkampioenschappen enzovoorts.
Het meeste indruk maakte wellicht de twee duifjes die Henk voor Miel van den Branden als dank voor verkregen duiven kweekte en die ze vervolgens in de machtige Union Antwerpen voor de leeuwen gooide.....waarna ze daar allebei een 1e wonnen tegen de grootste namen uit de Belgische duivensport. Details kunt u lezen op zijn website (www.pigeonfever.nl).
 
DreamPigeons
 
Dit jaar zal Henk voor het eerst een ronde jongen veilen, exclusief op DreamPigeons. Hiervoor heeft hij speciaal een groep gekweekt en deze zeer streng geselecteerd. We waren diep onder de indruk van de aangeboden duiven en zijn ervan overtuigd dat we van duiven uit deze verkoop in de toekomst meer gaan horen. De veiling start op 10 november 2015 en eindigt op 21 november 2015.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Gerritsen

Van Hoeck-Noel

Cor Drost

Gebr. van Toor

Comb. Verweij-de Haan

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Dick-Jan & Stephan Göbel

Theo de Kruijk

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!