Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Evolutie Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  10-11-2015
 

Oktober 2015

Zeg pa, wat heeft Internet de wereld toch veranderd, he.
Dat kan je wel zeggen ja.
 
En ook duivensport, he. Zo vragen buitenlanders hoe het kan dat Luc van Mechelen een duif heeft die regionaal niet bij de eerste Asduiven staat. Maar van heel België is het de 2e Nationale Asduif HaFo KBDB jaarlingen lazen ze op internet. Ik heb ze simpeltjes duidelijk gemaakt dat regionaal veel meer vluchten tellen. .  
Goed gedaan jongen. Ik heb wel andere dingen mee gemaakt.
 
Je gaat toch weer niet beginnen over vroeger zeker? Over die 200.000 liefhebbers die er ooit waren en nu nog ongeveer 20.000?
Over dorpen met in zowat in elke straat een duivenclub?
Dat er in jouw geboortedorp ooit 115 liefhebbers waren en nu nog 20?
Dat er dorpen zijn waar er nu minder liefhebbers zijn dan vroeger clubs?
Dat heb ik al vaak genoeg gehoord.
Nee jongen, dat bedoel ik niet. Ik heb het ook over kampioenschappen.
   
Leg uit?
Volg maar eens mee. In Nederland had je ooit één Nationaal kampioenschap. WHZB heette dat. Alle vluchten telden en wat men deed was extra punten geven voor elke gevlogen kilometer.
Zo kon het gebeuren dat iemand die in zijn samenspel de 10e prijs won meer punten kreeg dan de winnaar omdat de eerste 40 kilometer verder woonde.
Een laatste prijswinnaar van Sint Vincent, 1000 kilometer, kreeg soms meer punten dan de 1e prijswinnaar van Quievrain tegen veel duiven.
Weer vanwege die kilometer vergoeding.
Duiven werden toen Nationale Asduif terwijl die niet een prijs onder de eerste 25 gewonnen hadden. Die hadden gewoon veel prijzen gewonnen en vooral veel prijskilometers gemaakt.
 
Zo"n beetje als in Duitsland?
Niet echt. In Duitsland gaat het ook om veel prijzen, niet om vroege.
Een duif die 12 op 12 wint, allemaal in het midden van de uitslag,  wordt hoger geklasseerd dan een duif die 11 vroege prijzen wint.
Daar is nog iets van te begrijpen, zij het niet veel.
 
Waar is dan niets van te begrijpen behalve extra punten voor elke meer gevlogen kilometer?
Daarvoor ga ik weer terug naar Nederland.
Ene JvS  had in een grijs verleden zowat jaar na jaar de beste jonge duiven van het land. Omdat waar hij woonde men 6 weken langer met jongen speelde dan elders.
Ene W de B had ooit, naar ik meen de 12 beste duivinnen van het land. Eenzelfde verhaal. In zijn samenspel kon je tot diep in augustus met oude duiven spelen. Elders was het eind juni afgelopen.
Vooral met jonge duiven heb je die enorme verschillen in spel mogelijkheden nu, anno 2015, trouwens nog. Velen hebben gewoon geen schijn van kans voor een nationale Asduif. Zoals je in België daarop alleen maar kans hebt als je in een samenspel speelt waar veel duiven komen. Ik zou er niet van opkijken als dat niet eens de helft van het land is.
 
Is het waar dat de duivinnen in België ooit apart vlogen?
Zeker en niet eens zo heel lang geleden. Dat was omdat men dacht dat die kansloos waren tegen de weduwnaar doffers. Totdat deze opvatting achterhaald werd door de werkelijkheid en de vraag werd: Wie beschermt de weduwnaars tegen de duivinnen? Tot voor kort had men zelfs dubbelingen voor tweejaarse, werden ook die beschermd. Anno 2015 worden veel oudere duiven al niet meer gespeeld.
Ziet men er iets in dan verhuizen ze naar het kweekhok. Is dat vertrouwen er niet dan is er internet nog om er wat geld voor te vangen.
 
Oktober 2025.

Nog wakker opa?
Zeker jongen, wil je iets vragen?
 
Ik las ergens dat men in België twee vitessevluchten op dezelfde dag speelde. Zelfs nog in 2015, nog maar 10 jaar geleden. Was dat echt zo?
Klopt helemaal. Met als gevolg dus twee vluchtjes van twee maal niks. In Antwerpen waren dat vluchten van Quievrain en Noyon, bij benadering 125 en 220 kilometer.
Ik zal het je sterker vertellen. De jaarlingen en oude vlogen nog eens apart ook.
Dus je had VIER vitesse vluchten op een dag, en, je gelooft het niet, soms ook nog 3 fondvluchten.
 
Waarom bleven die dwaze toestanden tot 2015 duren? 
2015? Was het maar waar. Men wist heel goed dat dit niet kon blijven duren, vanwege belachelijk kleine aantallen duiven, maar men deed niets en liet alles maar zoals het was. Dat was het makkelijkst en typisch Belgisch.
 
De liefhebbers zelf moeten dit toch ook belachelijk gevonden hebben?  
Dat deden ze ook maar ze zwegen. Want zo kon je nog eens eerste prijzen winnen. Veel eerste prijzen staat goed op je CV, ook al is het slechts tegen 20 duiven of zo.
 
Waarom vlogen de jaarlingen eigenlijk apart?
Hetzelfde verhaal als de duivinnen. Men meende die te moeten beschermen tegen de oude terwijl omgekeerd beter zou zijn. Zo won ene Danny van Dijck eens de 12e prijs met een oude duif. Die werd geklopt door 11 jaarlingen!
België was trouwens het enige land in de wereld waar oude en jaarlingen apart vlogen. Nu, in 2025, is het amper denkbaar dat dat ooit zo was. Uiteindelijk heeft men wel opgetreden. Gingen oude en jaarlingen in EEN concours, had men nog EEN  vitessevlucht op een dag en EEN fondvlucht. Maar toen was het kwaad geschied.
 
Ik las ook dat je vroeger zoveel duiven kon spelen als je wilde. Zelfs was er iemand die ooit 500 duiven inmandde. Ook echt gebeurd? . 
Zowaar ik hier zit. Er was tot 2016 geen enkele regel die iemand verbood desnoods met 700 duiven te spelen.
 
Tot 2016 zei je?
Inderdaad en ik weet nog waar het begonnen is. Toen iemand eens 350 duiven inzette op EEN vlucht was de geest uit de fles. Er kwam in die regio een soort inkorfbeperking . Een "soort" dus, want men wilde de groten er wel bij houden, hun vele duiven zorgden immers voor goedkoper vervoer.
 
Hoe kreeg men dat voor elkaar?
Men pijnigde zich de hersens suf tot iemand zei: "Eureka. Ik heb het gevonden." En men ging werken met twee uitslagen. Een officiele, waarop je maar prijs kon winnen met 30 duiven en een officieuze. Die gold voor alle duiven in concours. Andere provincies volgden.  
 
Waarom deed men in België niets?
Vanwege te veel macht bij te weinig mensen. Sommige massa inkorvers hadden lange armen naar boven. Ook de commerce speelde een rol. Duiven moesten worden verkocht en daar profiteerde de KBDB van want die eiste procenten op.
 
Was duivensport toen niet een beetje ziek? Of zelfs een achterlijke sport?
Niet een beetje ziek, maar heel erg.
Heel vroeger speelde niemand met veel duiven. Dat veranderde zoals heel de samenleving veranderde maar de NPO en de KBDB veranderden niet mee.
Tot men wel moest. Want gelukkig is alles nu anders met EEN vitessevlucht per weekend en ook nog maar een fondvlucht, vliegen oude en jaarlingen samen en kan niemand nog met zijn 93e getekende een 1e prijs winnen. Helaas zijn we nu nog maar met 5.000.   
In Nederland en Belgie samen wel te verstaan.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

Huub Hermans

M. van Ginkel

Cor Drost

J. Doldersum & Zn

Comb. Verweij-de Haan

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. van Toor

Super Fondclub G.O.U.

Johan Hamstra

Combinatie Lokhorst

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens