Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kweekperiode Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  30-11-2015
 

De rui periode is voorbij. Hopelijk is de zorg in deze periode goed genoeg geweest. Ik zag onlangs de duiven van een liefhebber die zijn duiven alleen zuivering had gegeven omdat hij ze in de ruiperiode niet te vet wilde hebben. De veren waren er naar. Maar goed er mankeerde aan die duiven wel meer.  Het verenkleed zag er in ieder geval niet bepaald top uit. De ruiperiode is en blijft een periode waarin men de duiven rijkelijk moet voorzien van goed eiwit om de opbouw van de veren te optimaliseren.
In de kweekperiode wil men de vruchtbaarheid zo hoog mogelijk zien te krijgen. Daartoe geeft men dan ook tarwekiem olie vanwege het hoge gehalte aan vitamine E. Dit is aan te bevelen. Overigens bevatten producten die natuurlijke vitamine E bevatten meer soorten vitamine E dan de kunstmatige producten met vitamine E. Deze bevatten doorgaans slechts één variant van de tocoferolen. Hierdoor kan er ondanks alle goede bedoelingen een relatief te kort aan andere vormen van vitamine E ontstaan. Ongewenst. Dus kies bij het geven van vitamine E preparaten voor een natuurlijke variant. Tarwekiemolie is dan een goede keus.
Naast tarwekiemolie is er nog steeds de oude gewoonte om de duiven preventief te kuren tegen paratyfus. Ook al is het nut hiervan twijfelachtig, indien men zorgt voor een optimale verzorging en een optimale weerstand (maar dat ontbreekt er vaak aan). Het is en blijft een gewoonte die niet of nauwelijks is weg te denken. Zijn er latente infecties aanwezig of heeft men veel nieuwe duiven aangeschaft, dan is er mogelijk iets voor te zeggen. Dan kan men de infectiedruk op deze wijze verminderen. Wat de praktijk leert is dat veel liefhebbers tegen me zeggen, dat ze het zekere liever voor het onzekere nemen en daarom toch maar liever kuren. Een andere dooddoener is dat ze horen dat zo veel mensen het doen. Ik denk dat iedereen moet doen wat zijn of haar gevoel ingeeft. Zelf neem ik liever geen aspirine voor hoofdpijn die er niet is.
 
Kweekondersteuning.
 
Ik krijg in deze periode veel vragen wat goed is om tijdens de kweekperiode te geven aan de duiven met betrekking tot supplementen. Goed voer is natuurlijk een eerste vereiste. Daarmee zou in theorie alles afgedekt moeten kunnen worden. Maar zo makkelijk is het niet meer. Niet alle voer verdient nog de kwalificatie ‘goed’. Nu wil ik de goede voeders niet in diskrediet brengen. Laat dat duidelijk zijn. Maar er kunnen ten gevolge van teruglopende gehaltes aan mineralen en spoorelementen en andere voederbestanddelen relatieve tekorten optreden. Niet dat hierdoor gelijk problemen zichtbaar zullen worden, maar als we optimale verzorging nastreven dan kunnen hier gaten in vallen. Het is dus geen zwart-wit proces. Laat dat duidelijk zijn.
Deze nieuwsbrief over de kweek is bedoeld voor hen die niets aan het toeval willen overlaten. Wat kunnen we dan verder doen?
Zoals gezegd allereerst goed voer verstrekken aan de duiven. Voor onze eigen duiven hebben we in de loop der tijd een aantal supplementen ontwikkeld die helpen voorkomen dat er ergens een relatief te kort zou kunnen ontstaan.
Sinds lang gebruiken we dus de tarwekiemolie in aanloop naar de kweekperiode. We kuren dus niet tegen paratyfus maar zorgen dat de weerstand optimaal is door het Basissysteem te gebruiken (BMT, Basiskern, SGR, Mineral, Nucleovit en Bony M). Daarna geven we na de koppeling geregeld de omega kweekolie. Het is een bekend verhaal dat het verstrekken van extra omega 3 olie in de vorm van EPA en DHA bijdraagt aan het verbeteren van de verbindingen tussen de diverse cellen in de hersenen.
De  toename van deze verbindingen is aanzienlijk. Hierdoor kunnen de jongen dus beter ‘schakelen’ en dat draagt weer bij aan slimmere duiven. In de wetenschap stapelen de bewijzen hierover zich op.
In het verlengde van deze ontwikkeling zijn we een verder gaan speuren naar de stoffen waar we de duiven tijdens de ontwikkeling een groot plezier mee kunnen doen. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de kweeksupport. In het begin gaven we dat de eigen duiven dagelijks. We konden zodoende de jongen een tot twee dagen eerder ringen dan gebruikelijk was. Maar inmiddels geven we het slechts nog drie keer per week samen met de kweekolie.
In de praktijk doen we het zo dat we de kweekolie de laatste een tot twee weken voor het leggen geven om het gehalte aan omega 3 in het ei zo hoog mogelijk te krijgen. In het ei maakt het jong immers ook al een belangrijke ontwikkeling door. Tijdens het broeden laten we dit achterwegen. Dan geven we gewoon het basissysteem. Vervolgens beginnen we met de kweeksupport en de omega 3 kweekolie tijdens de laatste dagen voor het uitkomen. Na het uitkomen geven we zeker een keer per week de omega nucleovit.  Dit bevalt ons prima en levert doorgaans hele mooie jongen op. Maar voordat ik weer een boze mail krijg dat ik alleen reclame zit te maken voor mijn eigen producten, er zijn ook andere firma’s die mooie producten hebben ter ondersteuning. Wat ik alleen wil aangeven is dat men tijdens de kweekperiode actie kan ondernemen om het opgroeien van de jongen te optimaliseren. Neem in ieder geval de moeite daar eens over na te denken.
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
 
Op de eieren geven we de ouder dieren twee dagen een geel capsule. Dat is in principe het enige moment dat we blind kuren. Voor het overige krijgen onze kweekduiven een maal per week de Usneanoplus om te zorgen dat de coccidiode en het Geel geen vat op hen krijgen kan. Ook dat bevalt uitstekend.
 
Ik blijf het belangrijk vinden om vóór de kweek de duiven even te laten controleren op de aanwezigheid van deze geelparasieten maar ook op de aanwezigheid van wormen. We vinden deze laatste nog geregeld. Die kan men voor de kweek beter kwijt zijn, zodat de jongen niet al met een onnodige besmetting moeten zien op te groeien. Zulke infecties vergen veel energie van het jonge duivenlijfje. Dat is energie die de duiven dan niet in de opbouw van het eigen lichaam kunnen steken. Voorkomen is beter dan genezen.
 
Boek
 
Een paar jaar geleden werd ik benaderd om mijn boek: ‘Terug naar de Basis’ opnieuw uit te brengen. Ik zag dat niet zitten, omdat er inmiddels al weer zo veel nieuwe inzichten zijn ontstaan dat een nieuw boek dan meer voor de hand lag.
Ik werd dan ook gevraagd om dit te willen doen. Daar zag ik behoorlijk tegenop zodat ik de boot afhield. Het was werk dat voornamelijk in de kleine uurtjes gestalte zou moeten krijgen, naast de drukke dagelijkse agenda. Maar ja de aanhouder wint en zo deed dan ook degene die me over probeerde te halen dit toch te willen doen voor de duivenliefhebbers.
Op voorwaarde dat ik niet onder tijdsdruk gezet zou worden, stemde ik er in begin 2014 mee in. Gaandeweg neemt zo’n proces dan toch bezit van je en er komt een moment dat je het ook wilt afmaken binnen afzienbare tijd. We spraken in het begin dit jaar bij de voorjaarsbeurs dan ook af dat we het boek voor de komende voorjaarsbeurs gereed zouden hebben. Daartoe zou ik het manuscript eind december in moeten leveren. Dat lukte in de maand oktober al zodat het boek waarschijnlijk de derde week van december op de markt zal komen.
Het is een full color boek geworden van 208 bladzijden, waarin aandacht besteed wordt aan de ziektezorg, gezondheidszorg en de prestatiezorg.

Enkele paragrafen zijn gewijd aan de pestkopbacterie en alle achtergronden zoals die tot nu bekend zijn.
Er is veel zorg besteed aan de samenstelling van het boek. Uitgangspunt was dat er een boek geschreven zou worden dat voor duivenmelkers bestemd was en zo veel mogelijk in begrijpelijk Nederlands zou worden geschreven. Ik denk dat we hier in zijn geslaagd als ik moet afgaan op de duivenmelkers die we het manuscript hebben laten ‘proeflezen’. Het boek zal slechts in beperkte oplage verschijnen. Daarom willen we de trouwe lezers van de nieuwsbrieven als eerste in de gelegenheid stellen het aan te schaffen ( We hanteren daarbij  een speciale korting; de winkelprijs is vastgesteld op 44,95 maar tijdens de voorintekening die loopt tot 15 december 2015 kan men het boek reserveren voor 35 euro excl. verzendkosten. De verschijningsdatum van het boek zal zo rond 20 december zijn. Gelieve bij een eventuele bestelling naam en afleveradres te vermelden

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

Huub Hermans

Gebr. Maas & Zn

Marcel van Zanden

Will & Falco Ebben

M. van Ginkel

IFC Hoogerheide

Dick-Jan & Stephan Göbel

Nico Haesen

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Zeeland

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!