De broers Jan en Hessel Ras kwamen 21 jaar geleden in aanraking met de duivensport via enkele ooms. Er werd toen al gestart met duiven van onder andere Anton Ruitenberg uit Zwolle (nazaten 'Het 019 koppel'). In 1996 kwamen de eerste nazaten van 'Den Wittenbuik' van Zwolle naar Urk. Ieder jaar werden er bij Anton nieuwe duiven gehaald en gaandeweg werden de resultaten met de nazaten hiervan steeds beter, de broers hadden de sport al snel in de vingers.
Het ging ze sportief gezien allemaal voor de wind totdat in het najaar van 2005 het noodlot toesloeg, een nerts of een marter doodde alle duiven in het kweekhok van Jan en Hessel. Hierbij zaten toen 26 kleinkinderen van 'Den Wittenbuik’ van Gaby Vandenabeele, waaronder twee teletekstduiven. Anton Ruitenberg stond onmiddellijk klaar om de beide broers te helpen. Enkele kwekers verhuisden naar Urk en er zaten snel weer waardevolle duiven op het hok.
Jaarlijks komen er jonge duiven van het beroemde kweekhok uit Zwolle. De meeste van deze duiven verhuizen niet zoals bij de meeste melkers naar het kweekhok, maar Hessel en Jan hebben zo’n goede band met Anton dat ze ze kunnen uittesten op het vlieghok!
Na de ellende die de rover had achtergelaten gingen met de nieuwe kwekers van Anton en de door hem geschonken jongen de prestaties weer rap bergopwaarts. In 2009 werden de gebroeders 1e in categorie 4 van de Nationale eendaagse fondspiegel. In 2010 en 2013 behaalden ze het 1e totaalkampioenschap eendaagse fond van de Noordelijke Unie (afdelingen 7 tot en met 11, zo’n 10.000 leden), 1e Superstar van het jaar snelheid bij de Gouden Duif en werden ze generaalkampioen van Friesland ’96. In 2015 wonnen ze onder meer 1e NPO Gien tegen 6.022 duiven met hun ’279’.
Vooral Vandenabeele
Het kweekhok bestaat momenteel uit negen koppels kweekduiven, die allemaal van grootmeester Anton Ruitenberg komen, een goede vriend van de broers. De basisduiven zijn nazaten van beroemde duiven van Gaby Vandenabeele zoals 'Den Wittenbuik’, ‘Turbo' en ‘Bliksem’. Deze duiven worden gekruist met nazaten uit de lijn 'Kannibaal' en 'Rambo' van Dirk van Dijck, 'Wondere Dirk' van C. & G. Koopman en lijn 'Den 231' en 'Den 178' van Jos en Jules Engels.
De hokken van de gebroeders
Met kweekduiven heeft men overigens veel geduld. Drie jaar lang mag men laten zien of men voldoende goeds kan voortbrengen. Er wordt het hele jaar doorgekweekt en veel overgekoppeld. Ook de beste kweekduiven geven niet elk jaar een topper.
Toppers
Ze hebben meerdere ware superduiven onder de pannen. We willen er toch een duif uitlichten. Hun NL11-4229186 was als jong geen beauty. Een bekend keurder verwees het doffertje dan ook naar de poelier. Hessel en Jan zagen er toch wat in en volgende zijn advies niet op. Als jaarling won hij al een aantal mooie prijzen en als tweejarige ging hij helemaal ‘los’ en werd hun ’186’ met drie maal teletekst 1e Nationale Asduif eendaagse fond in de competities WHZB, TBOTB en NPO.
Op zijn palmares staan onder meer:
- 2e NPO Sens 5.592 duiven
- 2e NPO Châteauroux 3.534 duiven
- 6e NPO Suzanne 5.052 duiven
- 7e Boxtel 12.848 duiven
- 17e St. Quentin 13.652 duiven
DreamPigeons
Op www.dreampigeons.com bieden de broers uit Urk nu een aantal late jongen uit hun betere vliegers en kwekers aan. Hieronder twee volle broers van de Nationale asduif eendaagse fond 2013. Deze duiven komen niet alleen van een sterkspelend hok, maar hebben ook nog eens afstammingen om van te watertanden. Laat deze kans niet voorbij gaan! De veiling eindigt aanstaande zaterdag 19 december.
|