Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Bijproducten op de vitesse-vluchten. Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder.  15-3-2016
 

Om met de deur in huis te vallen zou ik allereerst iets willen zeggen over de trainingsvluchten voor het seizoen. In sommige afdelingen zijn er 1 of meerdere voorvluchten. In andere afdelingen is het meteen raak. Daar zal de liefhebber zelf moeten zorgen voor een goede conditie en gezondheid van de duiven.
Nou ben ik niet van plan me te verdiepen in entingen en medicatie die wordt gegeven voordat men met de vluchten begint. Ik zie dat als de taak van de liefhebber met zijn dierenarts. Die heeft er voor gestudeerd en kan veel beter beoordelen wat er nodig is en wat niet. Ik houd me dus alleen bezig met bijproducten en met de natuurlijke gezondheidsproducten.

Training.

Om de duiven in een natuurlijke goede conditie te krijgen dient er eerst getraind te worden. We brengen de duiven een aantal keren weg voordat de vitesse begint. Veel duiven hebben de gehele winter vastgezeten omdat de roofvogel actief is en dan moet je de conditie weer opbouwen.
Nou duurt het ongeveer 6 weken voordat de basisconditie er weer is. Vaak ontbreekt de tijd en moet alles sneller verlopen. Het gevaar ontstaat voor overbelasting van de spieren. Hangende vleugels zien we dan bij enkele duiven. Het recept is dan eigenlijk, rust geven en de spieren masseren met lauwwarm water. Maar ja… wie doet dat nou. Je kunt ook proberen dit zo veel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door al voor de trainingen gaan beginnen de duiven een calcium / magnesium tablet in het water te geven. Die koop je bij de Lidl of de drogist. Het zijn buisjes met bruistabletten en die helpen goed. Het liefst tabletten met 90 mg  magnesium + 35 mg calcium per keer per liter drinkwater. Dus een week voor de eerste training elke dag een tablet in het water. Dan tijdens de trainingen: voor aanvang van de training en erna. Natuurlijk zijn er ook producten met een hogere magnesium kwaliteit.

Wat doet magnesium en calcium?

Magnesium ontspant de spieren en calcium trekt de spieren aan. Daarom horen deze twee producten ook bij elkaar. Natuurlijk zijn er ook andere producten die calcium en magnesium bevatten. Bang voor Strepcococcus hoef je eigenlijk niet te zijn. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van overbelasting van de spieren en niet van streptococcus. Hoe kun je dat weten? Neem de morgenmest in de hand en wrijf het tussen duim en vingers door. Als de mest mooi glad aanvoelt, is er niets aan de hand. Voel je harde stukjes onverteerd voer? Dan snel even naar de dierenarts zou ik zeggen. Dan kan er sprake zijn van gezondheidsproblemen en wellicht van streptococcus.
 
Conditie opbouw.

Hoe kun je nu sneller de conditie van de duiven opbouwen? Verschillende liefhebbers maken daarvoor zelf een soepje met knoflook, uien, aluin, ijzer, jodium, Vooral ijzer en jodium doet de stofwisseling versnellen en daardoor kunnen duiven sneller in vorm komen. Het gevaar is wel, dat u het gaat overdrijven en dat mag nooit gebeuren bij stoffen als jodium. Jodium versnelt de werking van de schildklier. Maar de dosering komt wel heel precies. Houdt u dus aan de voorschriften!! Een receptje? Allereerst het koken moet op een campinggaspit en buiten bereiden want moeders jaagt je de deur uit van de stank. Neem 3 liter water, 6 grote uien, 6 hele bollen knoflook, 200 gram aluinpoeder, 2 kg zwarte kandijsuiker, 3 eetlepels jodium, 60 gram luchtwegenthee. Doe het water in de pan. Voeg uien en knoflook toe. Eerst de uien en knoflook in de mixer doen. De aluinpoeder erin met de luchtwegenthee. Alles 30 min laten trekken/koken. Daarna alles goed zeven. Daarna de kandijsuiker toevoegen. Weer laten koken tot het is opgelost. Daarna koelen. Is het opgelost dan koelen. Is het afgekoeld dan de jodium toevoegen. In flessen is het in de koeling jaren houdbaar. U KUNT DIT 2 X PER WEEK GEVEN. Zodra de duiven een betere conditie krijgen en het weer warmer wordt, de dosering halveren. U wilt al dat werk niet doen en geen echtscheiding riskeren? Neem dan producten zoals b.v. Pranger Suppe of Röhnfried Blitz, Backs Race 2010, Tolisan Quick, Travifarma Lugol.
 
Tijdens de vitesse-vluchten.

Allereerst verdelen we de bijproducten in vier groepen.

Groep 1: Er is een groep die bestaat uit voedingsstoffen.
Groep 2: De tweede groep uit mineralen en sporenelementen.
Groep 3: Dit is de groep die bestaat uit hoofdzakelijk vitaminen
Groep 4: Bestaat uit gezondheidsproducten, zoals pre en probiotica.

Groep 1: voedingsstoffen.
Deze bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, koolhydraten, vetten of oliën. Ze geven allemaal energie. Eiwitten geven 4 Kcal per gram, Koolhydraten ook 4 Kcal per gram. Vetten en oliën 9,2Kcal per gram. 
Eiwitten zijn nodig voor herstel van de spieren. Niet zo zeer als energiebrenger. Koolhydraten zijn energiebrengers voor het korte werk. Oliën zijn de energiebrengers voor de langere afstanden. Ze worden opgeslagen in de rode spiervezels.
 
Groep 2: mineralen en sporenelementen.
Dan hebben we het b.v. over mineraalmengsels, grit, pikstenen en elektrolyten. De meeste ervan hebben duiven dagelijks nodig. Vooral in de kweek en ruiperiodes.
 
Groep 3: Vitaminen.
We kunnen hier een onderscheid maken tussen vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) en wateroplosbare vitaminen B en C). De laatste groep verdwijnt in de mest bij overmatig gebruik. De eerste groep niet! 
 
Groep 4: Gezondheidsproducten.
 Deze groep bevat in het algemeen geen voedingsstoffen. Natuurlijk zijn er hier ook weer allerlei combinaties om de verwarring compleet te maken. Maar goed, dit zijn eigenlijk de hoofdlijnen. Nou kunnen we niet al deze groepen uitgebreid gaan bespreken tijdens de vitesse vluchten. Dan zou het artikel veel te lang worden. Ik moet het daarom een beetje verdelen.
 
Na de vitesse vlucht:

Uit groep 1 zouden we kunnen kiezen voor een goede biergist of bakkersgist. Dit kan met wat citroensap over het voer worden gegeven. Het kan nodig zijn om de spieren weer te repareren. Als de duiven thuiskomen en nog graag even willen laten zien dat ze er zijn (rondjes draaien rondom het hok), dan is dat niet nodig. Dan zijn er niet of nauwelijks eiwitten verbruikt voor deze vlucht.  Hoeven we het ook niet aan te vullen. Het is dus de kunst om niet te overdrijven. Uit groep 2 zou ik altijd wat mineralen op het hok zetten. Mocht er behoefte aan zijn, dan nemen de duiven dat vanzelf op.
Uit groep 3 zou ik niets geven. Duiven hebben niet echt veel vitamines nodig tijdens korte vluchten. Uit groep 4 zou men een probiotica kunnen geven. Dit om een eventuele besmetting in de mand direct de kop in te drukken.
 
Opbouw, tot aan de laatste 2 dagen voor inkorven.
In het midden van de week kan met weer een probiotica geven, omdat dergelijke producten maar kort werken. Ze zijn n.l. niet lichaamseigen. Vaak komen de goede bacteriën uit koeien of kippen. Maar er zijn ook andere, waarover later meer. Verder is er eigenlijk niets nodig en moeten we de duifjes niet overbelasten.
 
De laatste 2 dagen voor inkorven.
Het eerste uur wordt met name koolhydraten (zetmeel) verbruikt. Deze worden opgeslagen in de witte spieren. Verder in de lever en bloed van de laatste voedingen. Ook vetzuren uit de laatste dag worden niet opgeslagen in de spiervezels. Daarvoor is de tijd te kort. We noemen het de z.g. “bloedvetten”. Vooral de omega 3 vetzuren zijn hier van groot belang, omdat ze de koolhydraten langzamer laten opnemen, zodat de duif er langer op kan vliegen. De langzaam opneembare koolhydraten van zetmeel zijn belangrijk voor duiven. Daarmee bereiken duiven de hoogste snelheid. Zodra er wordt overgeschakeld op vetverbranding, loopt de snelheid terug. Dus des te langer vliegen op koolhydraten, des te langer de duif een hogere snelheid kan aanhouden. Daarom zijn zetmeel uit sushi rijst of wel plakrijst, millet en waxy mais hier een belangrijk item. Dus geen snelle suikers uit druivensuiker etc. Die zijn in no time uitgewerkt. Nemen we een vlucht die 2 uur duurt. Het eerst uur kan maximaal op koolhydraten en bloedvetten worden gevlogen met de hoogste snelheid. Het tweede uur is dan vetverbruik.  Bij een fondvlucht van 8 uur is het aandeel vliegen op koolhydraten slechts 1/8 deel en 7/8 deel op vetverbranding. Duidelijk is, dat dit veel minder effect zal hebben dan op een 50% koolhydraatverbranding.
 
Uit groep 3 (vitamines komt vitamine B om de hoek kijken. Met name vitamine B¹² is goed voor een betere stofwisseling. Daarnaast zijn B vitamines rustgevende vitamines. Vooral stressende weduwnaars kunnen er daarom baat bij hebben. Zodoende zijn er producten op de markt die zowel suikers bevatten als ook vitamine B¹². Producten van de firma´s Beaphar, van der Sluis Vitamins B, Davitamon, Röhnfried Kapuvit B, Backs Vitamin B Complex, Land art.
 
Niet te verwarren met eiwitten, choline met B vitamines. Die zijn juist weer voor herstel bedoeld en dat komt in een later artikel ter sprake (B.Chol, Sedechol, etc.  
B-vitamines kan, maar moet niet perse.
 
Willem Mulder.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gert Jan Beute Duivenproducten

Theo de Kruijk

Van Hoeck-Noel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cor Drost

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

Will & Falco Ebben

De Marathonvliegers

Johan Hamstra

Marcel van Zanden

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens