Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Besturen Open printvriendelijke pagina
De Denker  28-1-2018
 

Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen? Wel, ik bedenk me het volgende.
 
We hebben in de laatste, zeg 20 jaar, in vele verenigingen, samenspelen, afdelingen en NPO vaak diverse bestuurswijzigingen gezien. Telke malen werden deze nieuwe besturen of individuele bestuurders vaak met applaus onthaald en ging men voortvarend en met hernieuwd elan en energie aan de slag.

Na een korte tijd verschenen dan vaak – voorzichtig uitgedrukt - negatief kritische geluiden, vaak met gemiste onderbouwing, vaak door liefhebbers die genomen besluiten niet konden billijken, en nog vaker met de al eerder door mij aangehaalde stellingen en aannames, zonder dat er kennis is van de materie en historische grondslagen van eerdere genomen besluiten of officiële publicaties.
 
Dat men niet alles leest, zich er in verdiept, of selectief leest kan ik inkomen, maar dan stellingen of pertinente onwaarheden rondslingeren smaakt mij minder.
 
Wat bereikt men? Schade aan deze mensen die op langere of kortere termijn hun mandaat terug ter beschikking stellen, dit binnen een meer en meer krimpende liefhebberij, waar de groep met enige bestuurlijke affiniteit en capaciteit navenant krimpende is.
 
De plaatsen moeten worden “gevuld”, met als gevolg dat deze gevulde plaatsen steeds meer worden volzet door liefhebbers die dit zeker doen met de beste intenties, maar die helaas dus minder bestuurlijke capaciteiten bezitten. Zeer lovenswaardig overigens, maar resulterend in een steeds zwakker wordende organisatie, ook zullen deze mensen de aansluiting missen met het denk en werk niveau met de mede bestuurders die meer over bestuurlijke capaciteiten beschikken, resulterende in weer een sneller afhaken.
 
Ik denk dat we in zo een geval mogen praten over bestuurlijke bloedarmoede.
 
Betoog ik nu dat alle genomen beslissingen door een bestuur de juiste zijn?? Zeker niet!!! Wat ik wel betoog is dat ik er vanuit ga dat deze mensen naar eer en geweten alles wikken en wegen en na rijp beraad een beslissing nemen wat voor de duivensport als geheel binnen de mogelijkheden en onmogelijkheden met de kennis van dat moment de enige uitkomst biedt.
 
Moeten we dan gelijk maar alles eens zijn? Ook dat niet, maar de wijze van het voeren van een discussie dient met respect te gebeuren, ter zake kundig en onderbouwt en met in acht name van de structuur en algemene omgangsvormen, en niet door het uiten van verwensingen en zeker niet door het schofferen van onze bestuurders op allerlei fora en social media zoals nu helaas algemeen aanvaard lijkt te zijn.
 
De moraal?? Ook bestuurders zijn mensen en duivenliefhebbers, met alle eigenschappen die een mens en duivenliefhebber eigen zijn, maar wel mensen en duivenliefhebbers die hun vrije tijd opofferen, niet om onze mooie sport kapot te maken, maar om deze ten dienste te zijn. Ik denk dat één van de oorzaken van de teloorgang van onze duivensport meer te zoeken valt bij diegenen die er een bijkomende hobby van maken welwillende vrijwilligers en bestuurders zwart te maken.
 
Maar dat alles denk ik maar...
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Bruggeman

Gebroeders Homma

Comb. Verweij-de Haan

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Van Hoeck-Noel

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

Combinatie Lokhorst

Cor Drost

Dick-Jan & Stephan Göbel

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens