Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Code gekraakt? Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  25-3-2016
 

Zelden bezocht ik met meer nieuwsgierigheid een kampioen. Ik kende hem enkel van naam en vond dat een gemis. Gewoon omdat hij op de grote halve fond de beste is, en zo vinden ook Roodhooft en Eijerkamp, toch niet de eerste de beste. Wie deze superman wel mag zijn? Willy Daniels uit Kessel. Soms gewoon fenomenaal.
 
DE KERN

En als iemand “fenomenaal” is, wil ik meer weten en mag men mij op pad sturen.
Desnoods naar Amerika en ik kom terug met de formule van Coca Cola. Wil men weten hoeveel scheten een mug dagelijks laat?
Geef me wat tijd en ik kom er achter.
Dus dat beloofde.

-Was hij iemand die duiven kan motiveren als geen ander?
-Iemand met veel kennis van medicijnen, voeren en bijproducten?
-Had hij een uitzonderlijk goed hok?
-Ergens een nieuw soort super duiven aangeschaft?

Die kille zondagmorgen in februari moest uitkomst brengen.

PRESTATIES

U zal het hier wel zonder prestaties moeten doen. Zijn die de enige maatstaf in duivensport? Ik denk daar anders over. Wat voor mij meer telt dan kille cijfers is waar en tegen wie die zijn behaald.
Zouden die wonderduiven uit Oost Europa ook zo waanzinnig  goed zijn als die op een hok zaten in bijvoorbeeld Kessel? Misschien is in die streek een 1e prijs winnen tegen 200 duiven wel moeilijker dan winnen tegen 2.000 duiven ergens in Verwegistan.

Eén resultaat wil ik U echter niet onthouden. Dan weet men meteen met wat voor duiven en wat voor melker we te doen hebben.  2008. Willy zijn 05-037 zou wel eens Nationale Asduif kunnen worden, en zelfs 1eOlympiade duif”, zo had men hem verteld.

Daarvoor moest die nog èèn keer vroeg vliegen.  Hmm. Nationale Asduif KBDB?       
Dat sprak hem wel aan. Woensdag moest de 037 Quievrain vliegen, de dag nadien werd hij ingekorfd voor Argenton en het schier onmogelijke gebeurde. Met slechts een duif mee won Daniels de 1e Nationaal tegen 5.208 duiven en zijn 037 werd inderdaad Nationale Asduif. 
 
KESSEL

Enfin, wij naar Kessel. In de Rozenstraat passeerden we het huis waar ik in vroeger jaren zo vaak kwam, dat van Maurice Voets, en dacht vol weemoed aan die bezoeken van weleer. En aan de goede duiven die ik daar haalde.
Lang tijd om daarover na te denken kreeg ik niet. De “GPS dame” verwees ons een straat verder. Naar een eenvoudig huis, met daarachter eenvoudige duivenhokken en een eenvoudig mens heette ons welkom. Willy Daniels.

VOETS EN DANIELS

Al gauw kwam Voets ter sprake. En duiven als “de Witslab”, (twee weken achtereen de 1e in de Overkoepeling), de “Lichte Bourges” en “De Pol”.
Die kwam van Seymes Herenthout en onderscheidde zich door geen platte prijs te winnen maar wel meerdere supers ter wereld te schoppen.
Nu, vele jaren later, zit het bloed van die Voetsduiven nog in veel toppers bij Daniels.
Van die “Lichte Bourges” had schrijver dezes destijds ook jongen en hoe goed die soort was ondervond met name Ulrich uit Arnhem.
Ook aan de Meijer en Zoon, eveneens een dorpsgenoot, heeft Willy veel te danken. Die hadden destijds een super op Quievrain (amper 120 km). Willy kreeg er een jong van (voor een bon) en bingo.
Ofwel, hoe je landelijk top kan worden zonder dure aankopen maar wel door slim te shoppen in eigen omgeving.  

VITESSE

Willy Daniels, iemand die liever anderen laat praten, is gecharmeerd van vitesseduiven. Zoals vroeger Jan Grondelaars is ook hij de mening toegedaan dat je zulke moet inkruisen om vooruit te komen.
Jongen uit de echt goede kunnen, gekruist, met gemak 600 km aan. Ook zijn die veelal goedkoop en daar in de streek volop verkrijgbaar.
 
DUIVINNEN

De Kessels kampioen kende eigenlijk een “dubbele duivenloopbaan”.
Ooit was ook hij een vitesser die weduwschap speelde.
Zoals destijds bijna iedereen.
2010 was het jaar van de ommekeer. Hij zag hoe met name v d Wouwer enorm presteerde met duivinnen en dat werd ook zijn spel.
En met die duivinnen verlegde hij het accent naar de grote halve fond.   
Geen totaal weduwschap dus. De partner moet thuis zijn, vindt Daniels.
De wijfjes trainen vanaf mei twee maal daags, aanvankelijk met de vlag. Er wordt niet mee gereden. Meestal wordt getoond voor vertrek.
Zoals bij Verbree zitten ze de hele dag buiten, binnen worden ze opgesloten.

Voor alle hokken zelfgemaakte volières. Buiten volop lucht en binnen niet schoonmaken.

MEDISCH EN ZO

Voor het seizoen wordt tegen tricho gekuurd. Bij een terugval durft hij incidenteel een driedaagse kuur geven met doxycycline.
Zoals de meeste streekgenoten gelooft hij in knoflook, in de week zit er Avidress Plus in het water, de dagen voor inkorven druivensuiker, bij thuiskomst elektrolyten.
Pinda”s nooit, zonnepitten dan weer wel.  
Dierenartsen vindt hij veel te duur om die vaak te bezoeken.
Liefhebbers die de oude verduisteren begrijpt hij niet. Einde seizoen ben je er wel mee voor maar dan komen er nog amper duiven.
Daarom mist de vorm drukken door verduisteren begin seizoen alle logica. Dan zijn juist de mooiste vluchten met soms 20.000 duiven. 
 
DANIELS ALLERLEI

Jongen met kwaliteit moeten 4 of 5 nationaals kunnen verteren.
Daniels moet ook goed geluisterd hebben naar Gust Christiaens, die destijds ook veel bij Voets over de vloer kwam. “Je moet geen duiven kopen maar verkopen” zei de Gust altijd. Daniels zijn twee Nationale winnaars zijn ook vertrokken. “Onverantwoord die te houden als men daar een bedrag voor neertelt van zes cijfers.”
Van wie hij wel een tiental jongen zou willen? “Tien van niemand”, was de reactie.
Wel zou hij er enkele willen testen van mannen als Heylen of Frans Vervoort.
Dus weer vitesseduiven.
Voor 2016 zitten er 15 duivinnen klaar, waarvan negen jaarse.
Niet meer? Inderdaad. Met weinig duiven van niemand bang is nu juist wat deze man zo uniek maakt.   
 
“DUIVENHERSENS”

De code gekraakt? Er was daar niet veel te kraken.
Daniels is gewoon een van ons. Verliest ook veel jongen, die krijgen ook Adeno en ook hij kweekt slechte.
Zo werden in 2013 55 jongen gefokt. Einde seizoen had hij er nog 13.   
Wat het dan wel is wat hem onderscheidt van de massa?
Een gezond stel “duivenhersens.”
Hij leest graag over duiven maar laat zich niet gek maken.
Ronkende namen zijn goed voor de handel.
Willy wil winnen. Dat doe je met goede duiven en daarvoor hoef je vaak niet  ver te zoeken. Zeker niet als je woont waar hij woont.
 
TOT SLOT 

De Nationaals zijn in België populair. En wil je daarop lukken dan moet je niet de fout maken die velen maken. Ze blijven HaFo spelen EN reserveren duiven voor de verdere afstanden. Helemaal verkeerd, vindt hij.
Wil je een topper worden dan moet je je met AL je duiven richten op de kleine fond.
Door te spelen krijg je na enkele jaren vanzelf goede. Of je hebt er geen meer.
Zeg nu zelf; zou duivenland er niet anders uit zien als vedetten als Luc van Mechelen, Fernand Marien, Dirk van Dijck en zo veel anderen alleen maar grote halve fond zouden spelen?   
En weet je wat ik ook denk? Dat Daniels gelijk heeft en veel kampioenen op de vitesse geen benul hebben tot wat hun duiven op de verdere afstanden in staat zijn.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Aad Beerendonk

A. Engelen

Nico Haesen

Familie Huizer

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

J. Doldersum & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens