Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De Pestkop (I) Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  3-4-2016
 

Ik heb in mijn nieuwsbrieven al vaker aangegeven dat duiven een heleboel potentieel ziekteverwekkende bacteriën bij zich kunnen dragen, die gelukkig lang niet altijd gelijk tot ziekteverschijnselen aanleiding hoeven te geven. Of en in welke mate deze ziekteverwekkers problemen zullen veroorzaken hangt af van meerdere factoren. We lezen in de krant of zien op het journaal wel vaker meldingen van de uitbraak van besmettelijke ziekten zoals Cholera in gebieden waar een natuurramp zich heeft voltrokken. Die infecties zijn meestal net zo sluimerend aanwezig als de infecties bij onze duiven. Pas als de omstandigheden gunstig worden kunnen ze hun schadelijke werking tentoonspreiden.
 
Type Pestkop
Infecties die bij duiven aanwezig kunnen zijn zonder dat ze gelijk tot ziekte aanleiding hoeven te geven zijn bijvoorbeeld Coccidiose, Trichomoniasis, Hexamitiasis, Streptokokken, Staphylococcen, E. Coli en zelfs Salmonella. Maar ook zeker de Pestkop. De naam van de pestkop is officieel Pseudomonas Aeruginosa. Waarschijnlijk betreft het bij duiven slechts een van de ca. 200 verschillende stammen die bestaan van deze bacterie. We hebben namelijk  DNA-typering van de gevonden Pseudomonas stam laten uitvoeren. Hierbij kwam tot nu toe iedere keer weer slechts een bepaalde variant naar voren, namelijk het type ATCC 10145. Herhaling van dit onderzoek moet definitief helpen vaststellen of het bij duiven inderdaad steeds om dezelfde stam handelt.
 
Deze Pestkopbacterie kan bij duiven problemen veroorzaken tijdens de wedvluchten. Of dit het geval is hangt van de omstandigheden af maar ook van de mate waarin deze bacterie aanwezig is. Onder koude en natte omstandigheden zien we deze bacterie meer. In de zomermaanden veroorzaakt deze bacterie meestal geen problemen. De aantallen die we onder warme omstandigheden vaststellen zijn veel kleiner dan vroeg in het voorjaar en aan het einde van de winter.
Net als bij kleine aantallen Trichomonas parasieten of Coccidiën is een slechts geringe aanwezigheid van deze Pestkop weinig alarmerend. Sterker nog tot vrij recent  werd de aanwezigheid van zelfs grotere aantallen van deze bacterie nog afgedaan als een onschuldig fenomeen. Deze bacterie geeft slechts onder bepaalde omstandigheden aanleiding tot ziekte zoals bloedvergiftiging of longontsteking, weliswaar met vaak dodelijke afloop. De aanwezigheid van de bacterie bij de mens wordt vaak beschouwd als een teken van gebrekkige afweer. Omdat typische symptomen zoals bij infecties met vele andere bacteriën ontbreken, zien we dan ook  dat in veel studieboeken over ziekten deze bacterie daarom niet wordt opgenomen.
Dat wil niet zeggen dat de bacterie hierdoor voor de duivensport ook als onschuldig is te beschouwen. Het tegendeel wordt bijna dagelijks bewezen. Grote aantallen liefhebbers die niet of nauwelijks hun prijzen wisten te maken bleken last te hebben van deze bacterie. Zodra deze infectiedruk was weggewerkt, waren de problemen met de duiven daardoor ook verleden tijd.
We zien dus een bacterie die in de wintermaanden gewoon op het hok aanwezig kan zijn bij de duiven, zonder dat ze ogenschijnlijk ziek zijn. Ogenschijnlijk want bij nadere inspectie wordt duidelijk dat de duiven niet echt in goeden doen zijn.
Diezelfde duiven laten het in het voorjaar, zodra de wedstrijden beginnen, vaak snel afweten. De prestaties blijven niet alleen uit. Ook het aantal duiven dat op eenvoudige vluchten achterblijft of soms dagen te laat komt is vaak onevenredig hoog.
We zagen in het verleden liefhebbers die van dierenarts naar dierenarts liepen om daar een behandeling ‘voor de luchtwegen’ te krijgen. Vaak met teleurstellend of kortstondig resultaat. Dan maar weer naar de volgende dierenarts met het volgende middel. De dierenarts die toevallig een werkzaam middel tegen deze bacterie gaf was voor dat moment top.
Maar omdat de oorzaak niet werd aangepakt bleef het een proces van vallen en opstaan en pappen en nathouden.
Wordt de Pestkop vastgesteld dan is een gerichte aanpak gewenst. Een willekeurige kuur kan de liefhebber uiteindelijk van het bed op het stro helpen. 
 
In het boek ‘Duiven gezond houden’ is in enkele hoofdstukken aandacht besteed aan deze Pestkop bacterie.
 
In de komende nieuwsbrief zullen we verder aandacht besteden aan de Pestkop en zijn gevolgen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Cor Drost

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

Nico Jan Koenders

Gebr. Maas & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Zeeland

Will & Falco Ebben

A. Engelen

Team Noel-Willockx

Hans de Ruig

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!