Duivensites.nl
 
Gember en Kurkuma
Willem Mulder  5-1-2018
 

Zo nu en dan krijg ik van liefhebbers vragen, waarop ik niet meteen een antwoord weet. Er is immers geen mens die alles weet en mensen die menen wel alles te weten, zijn meestal niet de leukste mensen.

Zo kreeg ik eens een vraag van een liefhebber over verschillende kruiden. Hij vertelde me dat hij de afgelopen week een etentje had bij een Afghaanse restaurant en daar kwam het lekker gekruide vlees ter sprake. Hij vertelde de kok dat zijn duiven af en toe het kruid Kurkuma over het voer gaf. Dat was namelijk ook gebruikt over het vleesgerecht wat deze liefhebber aan het eten was. De kok antwoordde dat er in Afghanistan ook vaak gemberpoeder over het eten wordt verstrekt en dat dit zeer goed zou zijn voor mens en dier. Even later kwam hij zelfs met een zakje Kurkumapoeder en Gemberpoeder aanzetten voor zijn duiven. Nu weet ik wel hoeveel Kurkuma men over het voer moet verstrekken, maar hij durfde dit nog niet te doen met het gemberpoeder. Hij kon er in het internet ook niets over vinden…. Tja, als we het niet weten, dat zoeken we het op het internet. Helaas staan daar ook genoeg leugens op en je moet maar net weten waar je moet zijn.

De vraag was dus: Weet onze Willem ook iets over het gebruik van kurkuma en gemberpoeder bij postduiven? En zo ja hoeveel moet je dan verstrekken over het voer ?
 
Ja dat is wel even een vraag zeg... Gember heeft een zeer indringender geur en smaak. Veel sterker dan die van Kurkuma. Daarvan is bekend, dat de werking ten opzichte van de ons bekende medicijnen opzienbarend is. Te denken valt aan goede verbeteringen van het herinneringsvermogen. Verder is het bloedzuiverend, regenereert en het ontgiftigt de lever en het lichaam, vermindert ontstekingen, verbetert het immuunsysteem en zo kunnen we nog wel even door gaan.
Gebruik: kurkuma is heel goed te mengen met warme magere melk. Dan is de werking optimaal. Een theelepeltje per dag is voldoende voor de mens. Voor de duiven een dessertlepel op 1 kg voer.
Ik kon het niet laten om kurkuma,  met als werkzame stof curcumine, even onder de loep te houden.  Deze stof is een zeer sterk antioxidant en zou zelfs bescherming bieden tegen enge ziektes zoals kanker.
 
Gember

Ook hier zien we dezelfde positieve dingen. We weten nog veel te weinig van de Chinese en Aziatische wijsheden en lopen wat mij betreft veel te gemakkelijk achter de huidige geneeskunst aan. Zeker als het gaat om chronische ontstekingen, zoals reumatoïde artritis, darmontstekingen en dergelijke. 
 
Gember is een inheemse plant die voorkomt in warme landen, zoals Azië, India, Japan en China.  Het bevat volgens de beschrijvingen de volgende stoffen: ginerol, lineol, zingibain, zingibereen, zingiberol en shogaol. Verder bevat het volgens de productinformatie ook veel mineralen, zoals magnesium en Kalium. Daarnaast bevat gember ook krachtige antioxidanten en geeft dus veel bescherming aan de cellen. Gember werkt remmend tegen allergieën, ontstekingen, vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts etc. Verder beschermt het de maag tegen de zure maaginhoud. Gember is een specerij dat een scherpe smaak heeft. Babi Ketjap Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Het wordt al generaties lang gebruikt omdat het de geslachtsdrift zou stimuleren. Ook zou het een verwarmend effect hebben, de bloedcirculatie stimuleren en onderdrukt het de neigingen tot braken.
 
Duiven in de vliegperiode

Juist in de vliegperiode worden de duiven sterker belast. Ze moeten extreme omstandigheden doorstaan en komen in aanraking met zieke soortgenoten. Het zou goed zijn, als we ze dan wat extra bescherming mee konden geven. De vraag is natuurlijk of duiven de gember en kurkuma graag zullen opnemen. Nou, dat is geen probleem, als we de juiste doseringen aanhouden. Deze is voor de mens 2 tot 4 gram per dag. Ik vraag is hoe we dat gaan omrekenen voor de duiven. We volgen dan het beste de formule die we daarvoor hebben van scherpe kruiden voor de mens naar de duiven, mede gezien de scherpe doordringende smaak van de gember. Om te beginnen zou ik willen voorstellen het gemberpoeder te mengen met druivensuiker. En wel 1 deel gemberpoeder op 3 delen druivensuiker. Goed mengen en dan 5 gram geven voor 20 duiven, 1 x per dag. Daarna kun je eens 1 op twee delen druivensuiker proberen. Dit kun je het beste in de eerste helft van de week doen en het  beste direct na de vluchtdag.
 
Niet bewezen...

Tja… allemaal niet doen hoor, zegt de minister van volksgezondheid.
Het is niet wetenschappelijk onderzocht of niet wetenschappelijk bewezen en dan is het ook niet gezond. Niet gezond? Jaren geleden wilde men heel Afrika nog voorzien van de chlorella alg. Ook zo´n superfood. Deze was zo voedingrijk aan mineralen, vitamines, hoogwaardige eiwitten, omega 3 vetzuren, chlorofyl  etc.. dat we daar het arme continent eenvoudig mee konden voeden. Dan zou de honger daar verleden tijd zijn…. Nee, laten we maar eens eerlijk zijn. De grote farmaceutische industrie wil dat soort superfood helemaal niet onderzoeken. Dat kost alleen maar geld en van tevoren staat al vast, dat ze daar toch te weinig aan kunnen verdienen!! Zo zit het volgens mij!!
 
De grote farma industrie is wel geïnteresseerd in uw ziekte, maar nog veel meer in uw geld.
 
Want reken maar dat die hele dikke marges gewend zijn. Voorbeeldje? Ik tafeltennis nu toch al weer 15 jaar nadat ik bijna geen kraakbeen meer tussen de gewrichten van mijn knieën heb. En? Geen enkele last meer van. De farma wilde me alleen maar dure pijnbestrijders voorschrijven en binnen een jaar opereren met een nieuwe plastic knie. Terwijl glucosamine met chondroïtine toch al heel vaak is getest en een bewezen werking heeft bij veel mens en dier ( zonder bijwerkingen!!). Momenteel ben ik aan de oerwoudkruiden van Aldert Hiemstra. Maar ja, dat is natuurlijk spul. Niets voor onze farma industrie dus. Ze wachten in het ziekenhuis van Zutphen nu dus al bijna 15 jaar op mij met die kunstknie. Doe ze de groeten van me als je er eens langs komt.
 
Zou die Chinese en Aziatische wetenschap het dat toch niet bij het rechte eind hebben? Of zouden die op bepaalde gebieden toch stukken verder zijn dan de westerse farmaceutische industrie? Voor mij maakt het niet uit. Ik loop nog steeds als een kieviet en hoef geen bewezen pillen met “bijwerkingen”. Maar goed, wie ben ik. Ik hoef ook helemaal geen gelijk te hebben. Ik loop liever nog  een rondje met de hond, dan gelijk te willen hebben.
 
Veel succes ermee.
Willem Mulder

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.