Duivensites.nl
 
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017
Jurgen Menkhorst  31-12-2017
 

Op een natte dinsdagmiddag net na een weekend waarin veel sneeuw is gevallen had ik een afspraak in Brummen bij Ap Jurriens. Ap is inmiddels 69 jaar oud en woont samen met zijn vrouw aan een drukke doorgaande weg met een ruime achtertuin.

Hier kan hij de duivensport naar hartenlust uitvoeren en wordt menig uurtje in de hokken vertoefd. Ap zit sinds zijn vroegste herinnering ongeveer vanaf zijn 5e levensjaar al in de duivensport en hij heeft inmiddels dus al een bak aan ervaring. In zijn werkzame leven is hij zowel timmerman als bouwvakker geweest en de laatste jaren voor het pensioen was hij maatvoerder. Hij omschrijft zich als een echte vitesse-midfond liefhebber met geduld en veel ervaring. Mede door zijn vader en oom heeft de duivensport hem ook altijd getrokken, het zat dan dus ook echt in de familie.

De vlieghokken zijn zo’n 10 meter lang en daarnaast is er nog ruimte voor een kweekhok waar ongeveer 10-12 koppels kunnen huizen. In de winterperiode zitten er echter niet meer dan 40 duiven op de hokken, dit is inclusief de kweekduiven. Zo’n 10 oude vliegkoppels mogen het jaarlijks op de snelheid proberen op dubbel weduwschap en daarnaast worden er ongeveer 40 jongen gekweekt voor eigen gebruik. Dat het hem goed af gaat getuigd het winnen van dit kampioenschap, maar dat het al veel langer goed gaat is ook te zien in het kampioenschap over drie jaar, daarin staat hij 9e, een teken dat het jonge duivenspel hem dan ook zeer goed ligt. Door de jaren heen is het voor Ap duidelijk geworden dat in de duivensport de disciplines steeds meer specialisatie vergen en daarom wordt er hier altijd gezocht naar goede duiven voor het korte werk. Om wat meer te weten te komen over hoe seizoen 2017 is gegaan en hoe Ap met de jonge duiven te werk gaat zullen we ons hieronder verder daarin gaan verdiepen.

Zijaanzicht vlieghokken. Twee linkerafdelingen met identieke rennen zijn de jonge duiven verblijven.

De jonge duiven

Het jonge duivenseizoen begon in 2017 goed, er werden 2 rondes gekweekt en de ene ronde werd verduisterd en de ander niet. De ronde die verduisterd werd is na zo’n 4 weken na het afspenen pas gestart met verduisteren en dit heeft een duidelijke reden. Het is niet erg als de jongen al een pennetje hebben gestoten, ze zijn dan al iets groter en volgroeider als hij er mee start. Elke dag wordt om 16u de verduistering er voor gemaakt en in de avond wordt het ook weer weggehaald. Het is belangrijk om de duiven niet te ver van de natuur weg te halen en daarom wil hij dat de jonge duiven de zon op zien komen.

Ap is een liefhebber die redelijk snel zijn duiven gaat scheiden ongeveer een maand voor de vluchten al. Helaas op een dag wanneer de jonge doffers met mooi weer losgelaten werden bij huis werd Ap slachtoffer van het onverklaarbaar wegblijven van bijna de helft van zijn jonge doffers.Hierdoor was hij direct kwetsbaar, maar nog lang niet uit het veld geslagen. Medisch was er geen oorzaak te vinden en door geduld en ervaring wist hij de jonge duiven weer op te poetsen en werden er gaandeweg het seizoen mooie prestaties behaald.

Verluchting, onderste lagen dakpannen vervangen in lichtdoorlatende pannen, er vlak achter ventilatieopening voor de circulerende afvoer van ‘vuile’ lucht.

Aan het begin van de vluchten merkte Ap dat de jonge duiven niet zo in ‘forme’ waren als andere jaren, hierdoor besloot hij in te grijpen en is hij snel overgestapt op een ander voer welke hem direct goed beviel. De duiven liepen op en week na week werden de prestaties beter. Achteraf omschrijft hij dit wel als een mogelijk voordeel voor het winnen van deze categorie 1.
Het opleiden van de jonge duiven gebeurd zorgvuldig. Er wordt begonnen een 2 kilometer van huis maar gelijk vanaf de eerste keer worden de jonge duiven 1 voor 1 opgeleerd! Ze leren dan direct het eigen kompas goed af te stellen naar huis en je bent minder kwetsbaar dat je duiven ineens als compleet koppel wegblijven. Deze training wordt geleidelijk opgepakt en gaat per keer met stappen van 2 tot 4 kilometer omhoog. Tijdens het wedstrijdseizoen met de jongen worden ze nog 2 vluchten weggebracht en daarna wordt hiermee gestopt. Dat er niet met heel veel duiven gespeeld wordt op de vluchten heeft ook te maken met het feit dat er hier streng wordt geselecteerd. In de club staat Ap hier zelfs bekend om! Tevens worden de jongen bij gelegenheid met duivenvriend Nick Aaldering zo enkel ook meegegeven om af te richten, alles staat en valt hier dus ook met training en africhting.

De duiven op de hokken

Door de jaren heen heeft Ap nauwe contacten opgebouwd met Belgische liefhebbers. Samen met een aantal duiven van bekende Nederlandse duivenmelkers heeft Ap een stam proberen te vormen. Op de hokken zitten voor 50% - 60% rechtstreekse Heremans-Ceusters duiven, voor een 20% de duiven van Gé v/d Kemp -Terborg (hoofdzakelijk de Schaerlaeckens duiven) en voor 20 % stroomt inmiddels het bloed van een bewust aangeschafte duivin van Jos de Ridder uit Asperen door de aderen van de kolonie. Inbrengen van duiven wordt dus heel bewust gedaan en wordt zeer goed uitgezocht alvorens het kruisen begonnen kan gaan worden.

Aanzicht kweekhok waar de winterkweek reeds gestart is.

Medisch

De medische verzorging en het onderhouden hiervan wordt gedaan door dierenarts Robert Kasperink. Hij is tevens de ‘sparring-partner’ voor Ap als het er op aankomt of de duiven iets nodig hebben of niet. Naast de reguliere entingen worden er verder geen bijzonderheden gedaan geeft Ap aan. Ze krijgen 2x per jaar een paramyxo enting en 1x per jaar wordt er wat gedaan om pokken te voorkomen.

Voor het seizoen start wordt er een geelkuur verstrekt en verder wordt die in het seizoen niet meer gegeven. Wel wordt soms de ‘gele-druppel’ van Jaap Koehoorn nog gegeven. Het gevoel hierbij is dat duiven er erg goed op reageren en dat het ook ‘het geel’ onderdrukt.  Ten tijde van de wedstrijdweken wordt er eigenlijk het systeem van Henk de Weerd aangehouden. Dat wil zeggen dat op de dag van thuiskomst BS in het water zit en op de donderdags voor de vlucht er witte neuzen blanke lijven gegeven wordt.

Motivatie

Volgens Ap is het belangrijk de jonge duiven te motiveren, echter geeft hij zelf direct aan dat zijn beste jonge duif van 2017 helemaal niet goed te motiveren was. Ze kwam gewoon goed en daar hoefde ze weinig bijzonders voor te hebben.  Op een Habrudag hoorde hij Jelle Roziers spreken en die gaf aan dat het misschien wel beter was jonge duiven zelfs niét te tonen omdat ze mogelijk anders zo gek zouden zijn dat ze zich niet goed genoeg oriënteren op huis aan. Al deze dingen neemt Ap mee in zijn plan voor elk jaar om te kijken waar hij zich mogelijk zou kunnen verbeteren. Ook wordt er veel gelezen over de sport en alles wat hij aangereikt krijgt neemt hij mee in zijn eigen plan om de duiven zo goed mogelijk te managen op het hok.

Het voeren

Het voeren gebeurt in Brummen op gevoel en er wordt dan ook goed gekeken naar de duiven en hetgeen waar zij een behoefte aan hebben. In 2017 gaf Ap de duiven de G-Spirit mengeling van Garvo maar hij merkte duidelijk dat de duiven behoefte hadden aan wat anders. Toen hij dit opmerkte heeft hij ingegrepen en is begonnen aan de Gerry plus mengeling van Versele Laga met een geperste korrel welke volgens hem ideaal is. De duiven reageerden er op en het seizoen werd prachtig afgesloten. Naast het duivenvoer worden er nog grit en mineralen verstrekt. Duidelijk wilde Ap aangeven dat het grit gemengd wordt door het voer elke dag en dit op tot ongeveer 10%!

We kwamen ook nog aan het praten over te veel vetten in sommige huidige voeren, hij wilde hierover aangeven dat te vet voer voor duiven volgens hem schadelijk is, hij was zelf benieuwd wat een opstapeling van te veel vet bij duiven doet en vandaar dat er hier altijd wordt gekeken naar een niet te vetrijk rantsoen maar wel compleet voor de duiven per seizoen.

Prestaties

Het kampioenschap van de Fondspiegel Jong categorie 1 werd gewonnen door de volgende uitslagen;

  • J32 Peronne, 9300d. 295,337,342,897,1054,1930, 8/6
  • J33 Nanteuil le Haudouin,7716d. 10,374,432,813, 8/4
  • J34 Troyes, 6582d. 3,92,124,454,687, 6/5

In 2017 behaalde Ap tevens 2e generaal Snelheid in de kring IJssel en werd hij tevens keizerkampioen van Regio 4.

Slot

Aan het eind van de middag bij Ap stelde ik hem de vraag;’Wat zou je een starter meegeven in de sport.’, zijn antwoord was eenvoudig. Heb geduld, en schaf daarnaast eens jongen aan uit de weduwnaars van een topliefhebber bij jezelf in de buurt, je zult zien dat er vaak voor weinig nog wel wat mogelijk is. Heb geduld in de duivensport want vaak komt die goede uiteindelijk uit onverwachte hoek.  

Wat mij ook bij bleef was dat Ap aangaf dat als je een dagje ouder wordt je het soms wat eenvoudiger moet houden omdat niet alles meer wil of gaat zoals vroeger, toch blijven de 3 r’ren hier nog steeds van orde, rust, reinheid en regelmaat, allen erg belangrijk.

Gerrie, de vrouw van AP, gaf aan dat ondanks dat de jaren wat beginnen te tellen het fanatisme nog steeds aanwezig is. Ik vermoed dat we Ap binnen een aantal jaren en mogelijk in 2018 zelfs weer in de top 10 gaan zien terugkomen. Een constante liefhebber met passie voor goede duiven die zelf alles probeert te geven om met zijn duiven prachtige uitslagen neer te zetten, in de regio Zutphen maar ook in Afd. 8!

Jurgen Menkhorst

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.