Duivensites.nl
 
Vogelgriep - Nederland treft maatregelen, postduiven gevrijwaard
Bron: Falco Ebben Duivenfotografie.nl  4-2-2007
 

De Nederlandse overheid heeft maatregelen getroffen nu in Groot-Brittanniƫ in het plaatsje Suffolk vogelgriep is aangetroffen bij kalkoenen. Op een kalkoenenbedrijf is het H5N1 virus aangetroffen. Afgelopen donderdag stierven er plotseling 71 kalkoenen op een bedrijf waar 159.000 kalkoenen verbleven. Inmiddels zijn er al 2.500 kalkoenen gestorven en de overige dieren worden gedood. De oorzaak van de besmetting staat nog niet vast.

In Nederland heeft het ministerie met onmiddellijke ingang een ophokplicht verordonneerd. Zowel pluimveehouders als particulieren met kippen, kalkoenen en andere vogels, moeten hun dieren in afgeschermde hokken houden.
Er is ook een algemeen verzamelverbod voor pluimvee afgekondigd, maar voor duiven is een uitzondering gemaakt. Wedvluchten met duiven zijn mogelijk in Nederland en tussen Nederland en Belgiƫ. Ten opzichte van andere jaren mogen we concluderen dat we met onze postduiven een bijzondere positie hebben verworven. De belangenbehartiging bij ons ministerie en in Brussel lijken nu vruchten af te werpen.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.