Duivensites.nl
 
Voorbereiding op het mooie seizoen 2007 (1)
Gert Jan Beute  13-3-2007
 

Het word een prachtig duivenjaar, ik voel het aan mijn water, de negatieve stemming die de laatste jaren door ons duivenlandje raasde is plots omgeslagen in een warme positieve sfeer.
Zoals ik vorige week reeds vertelde is iedereen er vast van overtuigd dat het goed komt, we gaan een goede toekomst tegemoet met onze hobby, onze duiven vallen niet meer onder pluimvee dus over de vogelgriep hoeven we ons even geen zorgen te maken. Maar ook over het gehele vervoer, organisatie NPO en vliegprogramma’s hoor ik niets dan lof, nee ik weet het zeker; Het ergste hebben we gehad, het word prachtig.

Forum- en seminaravonden
Wat een moeilijke woorden hè? Zijn jullie niet van mij gewend. Het zijn gewoon gezellige praatavonden maar Seminar klinkt wat geleerder hè. Het laatste jaar heb ik soms wel twee van die super gezellige avonden of middagen per week. In alle uithoeken van Nederland ben ik reeds geweest en zelfs bij onze zuid en oosterburen ben ik regelmatig te gast, heerlijk vind ik dit om mijn enthousiasme met andere te delen, uren kan ik praten over kweek en vliegsystemen en over nog duizend en Eén dingen die met onze gezamenlijke hobby te maken hebben. Maar ook een paar moppen en leuke anekdotes horen echt bij zo’n avondje uit. Nee, echt waar, de zalen zitten steeds vol en niet alleen met mannen hoor maar ook hun vrouwen en kinderen komen steeds vaker mee.  Als je het gezin betrekt in deze prachtige hobby gaan ze het vanzelf leuk vinden. 
Wat ik in hier ook steeds vaker doe is jaarlingen bekijken en voorspellen of het goede vliegers “kunnen” worden.  Dit is overgewaaid uit Duitsland waar ik dit reeds jaren doe bij de expertenclub en op bijvoorbeeld  jeugd dagen.  Schitterend mooi werk om duiven die het nog moeten bewijzen in de hand te mogen houden en te vertellen wat je denkt en voelt. En ik moet eerlijk zeggen dat je echte toppers er zo uit pakt net als prullen of zoals ik ze altijd noem: Soepkippen.
Maar als een zaal zo bomvol zit en je beoordeelt iemands trots vind ik wel dat je het wat subtieler moet zeggen, dus doe ik het met rapportcijfers van een vijf tot maximaal een negen, en dan weet een liefhebber heus wel dat ik niet heel veel positiefs zie aan een duif met en vijf of zes. Maar ook aan een duif met een eindcijfer vijf zit we iets leuks, al zou het maar de kleur zijn en vind ik dat je het goede of leuke ook even moet toelichten.
Voor een aantal weken geleden was ik te gast in Kwinsheul vlak onder Den Haag. De mensen daar hadden zoiets nog nooit gedaan dus het was voor hun even wennen zo’n stotterende moppentappende duivengek op het podium, maar in de vijf uurtjes dat ik er was kon je een speld horen vallen, dit kan natuurlijk ook komen door het feit dat ze allemaal in slaap waren gesukkeld haha, maar ik vond het in ieder geval erg leuk.
Op vrijdagavond 9 maart jl. was ik te gast in Genemuiden, een schitterende plaats met nog echte fanatieke duivensporters.
Wat zat hier een kwaliteit aan duiven, ongelofelijk, van de ongeveer 30 jaarlingen kregen er ongeveer 10 een acht  ( of zoals ze in dancing with the stars zeggen: Een vette acht), uit mijn hoofd weet ik nog dat in kooitje 1 en 6 de twee duiven van Reind Breman zaten, wat een ongelofelijke klasse heeft deze man toch onder de (Oudhollandse) pannen. Gelukkig pakte ik ook nu de beste er weer uit, de asduif jong van de club beoordeelde ik gelukkig als zijnde een crack, stel je voor dat ik daar soepkip had gezegd hahaha. Nee, ook hier kom ik graag terug.
Wat wel eens minder is dat mensen iets wat ik zeg of vertel anders verwoorden tegenover mensen die niet op de avond aanwezig waren. Zo was ik in de omgeving van Zwolle op een heel gezellige avond, er kwam een zeer bekend duiven drankje ter sprake, of ik wist wat er in zat en of je het zelf kunt  maken ?.
Ten eerste vertelde ik dat ik regelmatig hoorde dat het een goed product was en dat ik het van mijn voerleverancier ook regelmatig neem, maar dat je het natuurlijk zelf kunt maken als je maar precies weet wat er in zit en alle benodigde machines er voor hebt, dan kun je zelfs een auto maken toch?
Toen vertelde de man dat het waarschijnlijk wat thee is van onkruid vertelde ik dat er wel meer bij kwam kijken.
U raad het al zeker? De andere dag kwam er een mailtje zonder hallo, geachte of groetjes van de leverancier van dit product, ik had gezegd dat het troep was……  daar word ik soms zo moe van hè. Op mijn aardige mail met uitleg kwam natuurlijk niets terug.

Op eigen hok
Daar gaat het fantastisch, de ouden zijn geënt tegen paramixo en paratyfus maar ook de winterjongen hebben deze behandeling reeds gehad, dus daarover geen kopzorgen meer.
In ons nieuwe hok komen de eerste jongen reeds buiten dus daar loopt ook alles op rolletjes.
Er word me regelmatig gevraagd hoe het nu met de Eijerkamp en Ehrige duiven gaat? Ik kan u vertellen; het gaat goed.
Van Eckhard Ehrige en zoon Dirk heb ik nog vijf stuks zitten voor de strijd in 2007, dit zijn drie doffers( Aiko, Akane en Akemi) en twee duivinnen( Akira en Arata), deze vijf zijn van ons eigen Janssen soort die deze mensen al vanaf 1993 bezitten. En van de familie Eijerkamp heb ik in het vlieghok nog vier doffers zitten( Emperor 328, Camacho 346, Batboy en As 419) en zes duivinnen( Blauwe Schicht, Missouri Girl, Silvestra, Young Caribbean, Lover-Bartoli en Claes Duivin 435 en ik moet zeggen dat ik goede hoop heb dat ze het dit jaar gaan doen, ze zien er goed uit en zijn super gezond.
En misschien nog wel het allerbelangrijkste: Ze komen uit kampioensduiven voort dus de kans is zeer zeker daar.
Mijn persoonlijk favoriete Eijerkamp duifje is de Emperor 328, deze kraswitpen doffer met het bloed van het Superkoppel 314 x 783, Emperor Qin, Wonderlady, Kleine Dirk en het Gouden Smeulders(Schrijverskoppel) in zich manifesteert zich steeds meer op het hok als een echte leider, dus ik hoop dat hij dat vanaf april ook laat zien dan.

Tot de volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.