Duivensites.nl
 
Problemen en oplossingen (2)
Gert Jan Beute  23-4-2007
 

Voor dat we beginnen met oplossingen te zoeken voor problemen, eerst even iets over normen en waarden.

“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”.

U denkt natuurlijk waar heeft hij het over, voor enkele weken schreef ik iets over kleur verervingen bij postduiven, hier kwamen ongelofelijk veel positieve reacties op vanuit Nederland en België. Veel echte grootheden in de sport, waaronder dierenartsen, columnisten en kampioenen vonden mijn info heerlijk eenvoudig en precies zoals het is. Op zich niet nieuws want mijn schrijfstijl is heerlijk eenvoudig (Jip & Janneke). Maar toch moest een collega columnist van dezelfde baas er iets op zeggen, hij was het niet met mij eens, en dat mag, hij kweekte alle kleuren uit alle kleuren maar vergat er bij ze schrijven dat dit over sierduivenrood ging, dit is ook de oorsprong kleur van de choco’s bij Karel Meulemans en van al die bonte stadsduiven op de Lier Duivenmarkt. En iedere postduiven melker weet dat er verschil is tussen postduivenrood en sierduivenrood, en de vererving niet te vergelijken is, maar het bleek dus niet, wat mijn collega columnist schreef het volgende, en let op de weinig respectvolle woorden:

Als laatste wil ik toch eens mijn aandacht geven over een “kwakkel” die ik vorige week las. De tabel van Mendel wordt nogal eens naar voren gehaald om te kunnen kijken of een bepaalde duif uit bepaalde ouders komt. Dit is gebaseerd op de pluimkleur van de duif …. Eén of andere kerel zei het volgende: en dan komt mijn tekst. En dan gaat mijn geachte collega verder met: Ofwel Jef is compleet zot aan het worden ofwel klopt er van deze stelling helemaal niets. Wel, die kerel moet hier etc etc etc, hier fok ik zelfs chocolade-witkoppen etc etc.
Zo gaat hij nog even door, maar schrijft er niet bij dat het om de sierduiven-rood oorsprong gaat(choco’s etc). Hij zet mij voor gek, maar eigenlijk zichzelf omdat hij het verschil niet weet.

Zo ga je niet met mensen om, je bent respectvol tegenover elkaar, en als je het niet met elkaar eens bent, bel je even of schrijf je een briefje, dat hij je één of andere kerel noemt en mijn column een “kwakkel” en even later spreekt over “voor staat te liegen” zegt meer over hem dan over mij.

Verspelen van jonge duiven – probleem

Dit is een zeer groot probleem waar we niet zo maar uit zullen komen. Er zijn honderden oorzaken te bedenken voor het verspelen van de jonge garde, maar de hoofdoorzaak is gezondheid bij duiven en dan meer specifiek het ontbreken hiervan bij de jongen.
Ook wij verspelen meestal bij huis veel jonge duiven, soms wel tot 50% maar dit is in ieder geval geen gezondheidsprobleem, maar een roofvogel of door eigen fouten.

Ik zeg dit er maar weer even bij, want als ik iets over medicijnen en of kuren schrijf komt er weer een mailtje van deze of gene, met : “U heeft ook meer jongen gekweekt, dan dat u speelt” of “Krijgt u betaald voor deze medicijnen info?“.

Bij het verspelen van jonge duiven is er bijna altijd een “luchtwegen” probleem de oorzaak, vaak zelfs met een Tricho-besmetting er als toetje bij, het blijkt dat wanneer je jonge duiven steeds maar weer schoon maakt d.m.v. ornikuurtjes en een geel-tablet het verspelen al met 30% afneemt.
De meeste kampioenen geven hun jonge duiven een tablet tegen het geel bij het spenen, en dan zo’n 3 weken voor de eerste vlucht opnieuw. En orni-kuurtjes blijken veel te worden gebruikt zodra de jongen beginnen te trekken, duiven met een luchtwegprobleem blijken snel de oriëntatie kwijt te raken, zorg je nu dat dit optimaal is, is het verspelen (vooral met mooi weer) al zo’n 30% minder.
Tijdens de vluchten worden normaal gezien weinig jongen verspeeld, uitgezonderd natuurlijk met oostenwind. Dit oostenwind probleem is iets wat bij mij nog niet helemaal binnen is gedrongen, niemand kan nu precies verklaren waarom er met die bepaalde wind, hogere temperaturen en inversies zoveel jongen achterblijven. Misschien weet iemand hier meer over, ik ga voor u op zoek.

Op eigen hok

Gaat het perfect volgens plan. De duiven komen als raketten, hoog prijspercentage in de club, bijna geen prijzen in het A.C.G., maar dit is ook volgens plan. Ik moet er als vitesse-speler wel enorm aan wennen hoor, maar ja, Met Ferry v. Loo besproken hoe we het gaan doen dit jaar met de eendaagse fond, en het vitessespel van nu is ingecalculeerd.

Afgelopen zaterdag kwamen er rond 11.05 uur maar liefst 18 duiven tegelijk thuis, bleven lekker klappen, zwengelende kroppen, klappende vleugels. En om 11.07 kwamen er drie jaarling duivinnen naar beneden, de andere met zijn allen tegelijk om 11.09 en 11.10 uur. Door het voer en verzorging schema hebben ze zo’n lust om te vliegen, gewoon prachtig om te zien, maar dat ze niet vallen is voor mij als geboren vitessespeler...

Ook met de jongen gaat het nu boven verwachting, de winterjongen zijn begonnen te vliegen en hoe.. ze nemen steeds meer kleintjes mee van het Beute One loftrace hok in hun uren durende rondes.

Tot de volgende keer.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.