Duivensites.nl
 
Een mooie week
Gert Jan Beute  1-5-2007
 

Het was een supermooie week, prachtig weer, veel bezoek gehad bij ons aan de koffietafel en dan heerlijk ouwehoeren over de duivensport, is er iets mooiers?

Vrijdag de 27e april was het ook weer zo’n heerlijke dag, Falco Ebben de gehele dag de fijne kneepjes van het standaard duiven keuren bijgebracht (hij wil graag keurmeester worden), en ik moet zeggen dat hij een goede kan worden.
's Morgens nog even de 24 kwekers van Sikelerus uit Hoorn geselecteerd, hij had er een paar knappe duiven bijzitten waarvan we voor volgend jaar 5 koppels hebben gemaakt, de andere 14 duiven moeten helaas verdwijnen.

Maar ook dinsdag de 24e april was heel leuk, radio Drenthe maakte een item over de duivensport in hun programma “de Brink”, ik had daar de kans om live een positief verhaal te vertellen over onze prachtige sport. Zo’n 100 mensen reageerden met alleen positieve en leuke reacties. Al zijn er maar 2000 mensen die dit item gehoord hebben, dan zijn er toch weer 2000 mensen die een goed gevoel over onze sport hebben gekregen, en daar gaat het om.

Ik nodigde iedereen uit op de koffie die iets meer wilde weten, en daar maakten enkelen al gebruik van. Positief daar gaat het toch allemaal om? Al valt me soms wel tegen dat ze in mijn omgeving mijn stukje nooit schijnen te lezen of te horen wanneer ik positief schrijf over club of buurtgenoten, maar het opeens wel hebben gelezen als ik schrijf over het gelijk aankomen van 18 duiven op ons hok die er niet in wilden, jammer.

Martin v. Zon

Deze week pakte ik Koerier deel 74 nog maar eens uit de Kast, het deel met de lossing Nationaal Blois en met Duivengoeroe Martin v. Zon. Iedere keer als je de deze film bekijkt doe je weer nieuwe ideeën of gedachtes op, zo ook deze keer. Ik heb er een paar op een rijtje gezet, doe er uw voordeel mee. Ze staan in willekeurige volgorde.

 1. Duiven op tijdens de vluchten op zondag niet uitlaten
 2. Begin van de week hoeven de duiven geen uur te trainen als ze maar hard trainen.
 3. Op de vloer van de v. Zon hokken liggen roosters
 4. Open plafond, veel spinnewebben wat duid op een goed klimaat
 5. Verwarming in de hokken voor koude nachten in het begin van het seizoen.
 6. Vliegduiven verduisteren van 18.00 tot 07.30 uur in het voorjaar.
 7. Wanneer je geen nalijn speelt hoef je niet te verlichten vanaf 21 Juni, wil je die toch spelen dan zul je wel moeten.
 8. Bij inzetten der duiven word er getoond, en dit 30 tot 45 minuten, hierdoor vallen ze beter binnen op zaterdag.
 9. De duivinnen gaan met de trainingen het eigen hok in en uit, behalve op zaterdag, dan vallen ze op het naastgelegen hok waar ze hun doffers hebben.
 10. Het is niet belangrijk of duiven in het voorjaar wel of geen jongen hebben gehad.
 11. De hele winter zitten de geslachten samen op schapjes.
 12. De broedbakken worden één keer per week gereinigd, de hokken op zich maar twee keer per jaar (roosters).
 13. Tijdens trainen der duiven staat er een lange stok op het dak met een papieren voer zak er aan geknoopt.
 14. Eén keer per week lappen op woensdag, geslachten mogen even samen, motivatie.
 15. Voer voor de duivinnen bestaat uit 1/3 Kweek, 1/3 Profi-Solution en 1/3 Gerst.
 16. Steeds iets gerst door het voer, zelfs op de inkorfdag.
 17. Zaterdags bij thuiskomst krijgen ze kweekvoer met ruim gerst na.
 18. Eind van de week meer vetten; zonnebloempitjes, pinda’s etc.
 19. Gehele rust en winter periode Duo Kruiden Elixer door het water van Jan Smit te verkrijgen bij Traseco te Zwolle (Hessenweg)
 20. Voor de vluchten krijgen de duiven een hele week de combinatiemix van Dokter v.d. Sluis door het water, tijdens de vluchten iedere week èèn dag. En na het seizoen nogmaals een volle week.
 21. De duiven gaan iedere week mee
 22. Bij thuiskomst mogen de geslachten soms tot de andere morgen samen.

Volgende week pak ik de rest van de zeer interessante zaken, ideeën en gedachtes van deze superspeler.

In de eerst volgende uitgave van de Koerier komt de sterspeler Gerrit Lahuis uit Sleen aan het woord, deze man die als een komeet omhoog geschoten is verteld ons hopelijk hoe hij dit heeft geflikt, hoe hij met licht en donker werkt en hoe hij zijn toppers begeleid. En misschien verteld hij op de film wel hoe hij het doping gebeuren en de controles daarop in Nederland en zijn afdeling 10 ziet, ik hoop op een tipje van de sluier van deze intelligente man.

Op eigen hok

Gaat het fantastisch. De duiven vinden hun draai steeds beter. Nog geen enkele duif verspeeld op de vier vluchten (waarvan 3 officiële), afgelopen week weer 28 van de 45 in de punten dus nu maar hopen dat dit zo doorloopt met de forme.

Van onze 45 duiven (31 jaarlingen) hebben 10 nog een 100% score en 11 stuks een 75% score. Maar daarentegen hebben 5 duiven nog geen enkele prijs. Bij deze 5 duiven zitten 4 van Ehrige en Zoon uit Maagdenburg en 1 van Eijerkamp & Zn uit Zutphen, maar niet getreurd hoor, het mes komt pas eind September op tafel dus nog kansen genoeg voor deze laatbloeiers.

Ook met de jongen gaat het buitengewoon, het word hoogtijd dat we ze in de mand gaan steken, er zitten natuurlijk zo’n 80 winterjongen tussen en die moeten nu toch eindelijk eens in de mand. Falco Ebben vertelde mij dat zijn winterjongen al twee keer met de afdeling waren gespeeld en goed thuis kwamen, dus als het daar kan, waarom bij ons niet dan?

Volgende week dus nog weer een stukje Martin v. Zon (24e in tussenstand Nationale eendaagse Fondspiegel 2005 en 2006). Als er vragen zijn of onderwerpen die ik zou kunnen behandelen mail het mij. Groetjes en pak ze.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.