Interessante inzichten van een topspeler
Gert Jan Beute
21-5-2007
Door het grote succes van de “puntenserie” van en over Martin van Zon, ditmaal een grootheid van het “grote” fond gebeuren. Ko van Dommelen uit Sint-Philipsland is mede door zijn Paarsborst met 2 x de 1e Nationaal een grootheid geworden op de grote fond. In Koerier deel 75 vertelt hij precies wat hij denkt, voelt en doet aan en met zijn duiven, we hebben enkele puntjes voor u genoteerd. Ik heb deze topspeler twee keer persoonlijk mogen ontmoeten, en kan u vertellen dat het verstand van duiven en de rust zijn oogjes uitstraalt.
1. Duiven moeten voor Ko malse spieren hebben, makkelijk blinken en altijd gezond zijn. Hij wil geen anderen! 2. Steeds op zoek naar duiven met hele verkenningscirkel, zware correlatie (dikke iris) en liefst donker van kleur. 3. Dus steeds op zoek naar rassige duiven met goede ogen. 4. Ko zoekt verder duiven met fijne nerfjes (schachten) in de slagpennen, goede ventilatie van de laatste 3 a 4 en welving (kromming) van de pennen in de actieve vleugel. 5. Lange broeken (achtervleugel) moet je niet meer hebben. 6. Selecteer zwaar: “Je doet niet zo maar een goede duif dood slaan” 7. Liefhebbers moeten geduld hebben, haal late jongen i.p.v. vroegen bij topspelers uit hun weduwmannen. 8. Door tijdgebrek (Ko werkt nog) speelt hij enkel met weduwnaars. 9. Wanneer de weduwnaars futloos zijn gooi dan op zondag eens alle duiven tegelijk los, zowel jong als oud. “Het lijkt wel kermis”, doe dit gerust drie keer per seizoen. 10. Het is allemaal familie van elkaar die vlug naar huis willen op een hok. 11. Vitamineral en grit kan een duif niet missen. 12. Ko heeft een open plafond, zowel zomer als winter. 13. Zomers krijgen de duiven twee keer per dag schoon water, in de winter word het gewoon bijgevuld en dit steeds met regenwater ! 14. De laatste dagen voor de inkorving krijgen de weduwnaars een mengsel van 50% vliegvoer aangemengd met een deel van P40, snoepzaad uit de handel, eigen mengsel snoep, kweekvoer en een handje pinda’s. 15. Elke zondag krijgen de duiven lookolie over het voer. De ene week met een middel voor de luchtwegen en de andere week iets tegen het geel en coccidiose aan het voer geplakt. Afblussen(droog maken) met biergist. 16. Zo’n 10 dagen voor een belangrijke vlucht het hok ontsmetten met Koudijs droogontsmetter. 17. De duiven krijgen op de avond van inkorving voor een grote vlucht drie pillen in hun bek gedrukt: Spartrix, Appertex en een capsule Koninginnengelei 18. De jonge duiven zitten op stront van 10 jaar oud. 19. Elke jonge duif die wegblijft is een pluspunt (geen goede) 20. Probeer jaarlingkoppels te maken van jeugdliefdes.
Volgende week komen we nog even terug op de methodes, denkwijzen en tips van deze Harly Davidson-man uit Sint-Philipsland.
Er is meer dan alleen duivensport.
Al vaker sprak ik over mijn vriend Gunter Prange, deze superkampioen gaat soms zo tijdens het seizoen op vakantie omdat hij minder gemotiveerd is of omdat hij gewoon zin heeft om te ontspannen. Nu sprak ik Rein Gaal uit Onna (ook een echte vriend) over waarom hij geen duiven mee had op de eerste NPO vlucht vanuit Chantilly. En ook hier kwam een verrassende reden: Gert- Jan ik ben nu 60 jaar en heb alles gewonnen wat er te winnen is, waaronder 1e Le Mans dus hoef me niet meer te bewijzen. Op de dag van Chantilly speelde mijn jongste zoon Remi van 17 de kampioenswedstrijd met zijn voetbalteam waarvan ik mede coach ben dus wilde dit niet missen. Duivensport kan iedere week maar mijn zoon kampioen zien worden met zijn team (7-0 gewonnen) kan de laatste zijn. Volgende week weer duivensport! Kijk daar sta je dan toch even van te kijken; Er is meer dan duivensport.
Op eigen hok.
Zijn we druk met de jongen bezig, zoveel mogelijk opleren, steeds korte stukjes nog maar ze komen goed naar huis. Het aantal was op 17 Mei jl. nog 152 stuks,en niet zoals vorige week fout vermeld 148, een paar zijn niet weder gekeerd van de trainingvluchtjes en eentje opgeruimd. Bij de gekregen duiven voor het “Beute one-loft race hok” zijn grote gaten geslagen, maar hierover later meer. Wat wel zeer opvallend is dat van de Romein duiven uit Twello nog geen enkele verdwenen is, niet qua gezondheid en niet met opleren. En ook van onze eigen duiven is nog bijna niets weg, en dat is opvallend omdat er ook zo’n 30 tussen de “vreemden” zitten van de 2e ronde. Met de oude duiven gaat het goed, ze komen elke week volgens schema, wel hebben we nu graag eens een Noordoosten windje, 1050 mpm zou mooi zijn, ze verliezen totaal geen gewicht met deze vluchten, ze komen net zo zwaar weer thuis als dat ze in de mand op donderdag of vrijdag. Dus als iemand van jullie dit even wil regelen voor ons, bedankt vast haha. Op zaterdag 19 mei 2007 hadden we Pommeroeul met 316 km voor ons in Wilhelminaoord, wederom zo’n supersnelle vlucht, wind op kont en gaan met die banaan, ik vind er niets aan. Clubgenoot Wim van Dijk pakt de eerste in het A.C.G. (tegen 7 verenigingen), hij heeft ze goed op dreef. Ook vorige week pakten twee clubgenoten super: Jaap Bakker met zijn beruchte 095 (van 2002) de snelste van de gehele afdeling op de Supervitesse en Herman de Graaf de snelste van Chantilly in het A.C.G. Proficiat.
Kiekje uit het inkorflokaal met Wim v. Dijk en Reind v.d. Weij
Tot volgende week.
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het
niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of
reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.