Duivensites.nl
 
We zijn alweer op de helft met de ouden…
Gert Jan Beute  11-6-2007
 

Het is vandaag vrijdag 15 juni 2007, een memorabele dag, want we zijn alweer op de helft met de oude duiven. Negen (9) officiële vluchten hebben  onze duiven nu gehad, misschien bij u eentje meer of minder maar toch ongeveer negen zullen uw duiven gehad hebben. Het is dus tijd om uw resultaten te evalueren, welke duiven hebben aan de verwachtingen gedaan en welke nog niet of zelfs reeds gefaald.
Ik weet, er komen nog genoeg kansen en er zullen vast enkele eersten gewonnen met ( nu nog) nietsnutten, maar in 95% van alle gevallen kun je er zeker van zijn dat duiven die nog geen of weinig prijzen hebben het ook niet meer zullen doen.

Op ons hok is “Kiyoko”  de beste van het stel, deze duivin 04-1369893 is speciaal gekweekt doormiddel van de bekende lijnenteelt.
Vader is 03-4242332 “Frontera”  vloog maar 1 jaartje maar won toch een 12e tegen 2.137 d. en een 28e tegen 2.897 d. hij is zoon van twee absolute toppers, zijn vader 01-1112039 “New Spitfire” was 1e Asduif Herstart van de afdeling en won tientallen kopprijzen. Moeder van Frontera is de “ Superduivin 063 “ die in 2002 1e Asduif van de gehele afdeling was en ook nog even asduif op de vitesse en midfond in het A.C.G. Even èèn generatie verder, de vader van de New Spitfire won een 1e en de moeder van New Spitfire zelfs 3 x de 1e.
Moeder is de 03-4242306 nog eentje van de Kras Wonderboy met 1e 2.188 d. maar de lijn van de moeder is in deze niet van belang omdat in mijn beleving     ( en van veel grootheden in de sport) krijgt een duivin( Kiyoko) weinig van haar moeder.
Ik zal de unieke lijn van Kiyoko eens aangeven, let op het gaat van geslacht naar geslacht:
Dus zonder onderbreking zijn het allemaal toppers gebleken van De 53 van 1989 tot en met Kiyoko van 2004. En een zoon van Kiyoko is alweer een weergaloze Asduif in Kroatië.

KIYOKO duivin <--  FRONTERA doffer <-- SUPERDUIVIN duivin <-- CRACK 772 doffer <--SAMENKWEEKDUIF duivin <-- SUPERCRACK 53 v. Dijk doffer

Maar dat deze lijnenteelt met geslacht-overspringing bij iedereen klopt zagen we weer bij mijn vrienden de Eijerkampen, vorig jaar hadden ze met Chè (uit dochter Chicago!!) een super met twee eersten in groot verband, laat nu een dochter (!) dit jaar op de eerste de beste NPO vlucht weer de eerste pakken, hou het maar eens in de gaten bij verkopingen en nationale overwinningen, Superduivinnen komen uit Superdoffers uit Superduivinnen. En Superdoffers komen uit Superduivinnen uit Superdoffers.
Ik krijg dagelijks berichtjes van mensen die het zijn gaan bijhouden en proberen en ze zijn er vast van overtuigt: het werkt!

Op eigen hok

Hadden we op zaterdagmorgen Renè Draaierink en zijn neef Bennie Mulhof op de koffie, deze fanatieke duiven baasjes gaan het volgens mij helemaal maken. Beiden hadden ze de duivensport tijdelijk op een zijspoor gezet maar gaan nu weer met volle moed van start. Renè heeft geïnvesteerd in een kapitaal kweekhok en neef Bennie kreeg daar een complete ronde van.
Tijdens de koffie hebben we de tactiek voor volgend jaar besproken. Alles wat de moderne duivensport betreft passeerde de revue, ze gingen huiswaarts met enkele jonge duiven en de toezegging dat ze eind van het jaar enkele oude kwekers te leen krijgen.
Ik denk dat met hun fanatisme de liefhebbers uit omgeving Wierden/Nijverdal hun borst nat kunnen maken!

Van de 152 jongen die we hadden zijn er nu (09-06) nog 139 over. Afgelopen maandag hadden we de jongen naar Steenwijkerwold gebracht (8km) en ze kwamen massaal thuis, een paar uur erna moest ik naar mijn werk en nam mijn 11 rode en vale duiven mee op 9km, 6 stuks van mezelf en 5 van Romein, ongeveer 3 uur later kwamen de eerste en de andere dag rond 10.00 kwam de 6e duif, vijf (5) waren er weg. Raar maar waar alle vijf de Romein duiven konden het hok niet weer vinden, één er van werd gemeld en zat in Coevorden zo’n 30 km uit koers. Evert Jan Eijerkamp waarschuwde me al vorig jaar, met duiven die niet op je hok geboren zijn is de kans op verspelen aanzienlijk groter.
Wanneer je goede jongen krijgt of koopt, zet ze op je kweekhok en speel met de jongen.

Onze complete vliegploeg die op Orleans (625 km) zat werd gelost zondag de 10e juni om 07.00 uur. Prachtig dat we samen met afdeling 8, 9, 10 en 11 los gingen. Rond 14.00 uur begon het bellen, we werden door tientallen liefhebbers op de hoogte gehouden van de vroegste duiven. Tegen vieren belde Hans Eijerkamp dat de eerste bij hun gearriveerd was. Het rekenen kon beginnen, wilden we de snelheid van Eijerkamp halen moest er een duif om 16.58 vallen, om precies 17.00 viel de eerste, vlot gevolgd door de tweede en derde. Bij melding in het Nationaal inkorfcentrum Noordwolde bleken het de eerste drie te zijn.
Al weken verkondig ik dat onze prioriteit dit jaar op de eendaagse fond ligt, maar het moet er dan ook wel uitkomen. Na Chantilly met 2000 mpm de 37e nationaal te hebben gespeeld moest het nu gebeuren en gelukkig gebeurde het, een last viel van mijn schouders. De eerste en tweede duif waren lijn Superduivin 063 en de derde duif was die topper van Eijerkamp & Znn de 06-1762338 “Missouri Girl”.

Het is nu maandagmorgen 08.00, mijn column moet op de mail, zoals het nu lijkt in het A.C.G. 1, 3, 6, 13, 19, etc (èèn vereniging moet nog inzenden). Ook in de afdeling een zeer goede uitslag beginnende met een 9e NPO!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.