Duivensites.nl
 
Gouden lijnen
Gert Jan Beute  9-7-2007
 

Is er iets mooiers in de wereld dan duivensport? Als het goed gaat zul je op dat ogenblik waarschijnlijk met nee antwoorden, maar wat als het minder of zelfs slecht gaat? Is duivensport dan nog steeds het mooiste wat er is?
En vergeten we bij succes de belangrijkste dingen in het leven niet?
Kijk naar uw geliefden, zijn ze gezond, hebben ze een dak boven hun hoofd en kunnen ze zich financieel redden? Dat zijn de belangrijke dingen in ons leven !
Misschien ben ik een sentimentele jongen, maar ik ga iedere week even naar het graf van mijn in 1999 overleden vader, ik praat daar even met pa over de duiven, vertel hem over de aantallen die we ingezet hebben en over de resultaten, ik heb alles van hem geleerd en voel me er goed bij om iedere week even bij hem te kijken. Bij thuiskomst geef ik mijn moeder een knuffel voordat ik weer naar de duiven loop, het zijn maar kleine maar o zo belangrijke dingen.
Vergeet dat nooit vrienden. Gezondheid, gezelligheid, vrede en je kunnen redden zijn veel belangrijker dan welk bekertje voor een kampioenschap ook.

Kweken van toppers

Mijn grootste passie in de duivensport is het kweken, steeds op zoek naar de beste combinaties van genen. Welk duivinnetje zetten we op die ene doffer? Klopt het plaatje qua pluim, bouw, vleugelwerk en ogen? Maar dan komt voor mij persoonlijk nog het belangrijkste: Lijnenteelt!
Steeds op zoek naar de gouden lijnen, de succeslijnen zeg maar. Echte goeden komen uit een kleine familie en zijn steeds nazaten van andere goeden, week naar week word deze theorie bewezen op de vluchten en dan is de afstand niet belangrijk; Toppers komen uit toppers en die weer uit toppers.
Ik zal u een paar voorbeeldjes proberen te geven.

Drie weken geleden speelde Gerard Koopman de 1e Nationaal St. Vincent met een kleindochter van Miss Waalre die een 2 x de eerste sector 4 speelde waaronder ook St. Vincent. En heel belangrijk is dit geheel is dat het een dochter is uit een zoon van Miss Waalre. Dit is een echte lijn: Van moeder op zoon op kleindochter.

Vrijdag 7 juli jl. speelde Jelle Jellema een 1e NPO Poitiers met een jaarling doffer uit Dide. Deze Dide is een duivin uit 2001, zij speelde zelf een 5e Nationaal Bergerac, 7e NPO Brive, 12e NPO Ruffec en een 17e NPO Ruffec (Boek uiterlijke kenmerken van Crackduiven bladzij 161). Toen ik deze duivin in de hand had gaf ik haar een 8+ op Kweekwaarde (ogentheorie) en vertelde Jelle dat het een nog betere kweker werd dan vliegster. Hij speelt haar nog steeds, maar haar zoon won nu dus de 1e SECTOR 4 op Poitiers Dus ook hier weer; Superduivinnen geven Superzonen.

De eerste NPO vlucht dit jaar voor afdeling 8 won Eijerkamp de eerste met een rechtstreekse dochter uit Chè, en deze Chè (een doffer) won de 1e NPO Orleans tegen 14.285 d., 1e Arras tegen 9.641 d. en de 9e NPO Orleans tegen 18.184 duiven. Dus hier weer; Een Superdoffer gaf een Superdochter. De lijnenteelt gaat van het ene geslacht over naar het andere, nooit naar het zelfde geslacht (lijn onderbroken).

Maar kijken we nu wat verder in het 2007/2008 boek van de familie Eijerkamp dan zien we dat het bij alle prestatie duiven precies klopt. Ik laat u ook hier een paar voorbeelden zien.

1. Miss Saigon was 2e Nationale duif in WHZB op de vitesse, ze is uit de directe lijn van Rocky die in 1995 de 1e Asduif Vitesse WHZB was.
2. Miss Antonia speelde een 1e NPO Bourges tegen 10.040 duiven, zij is weer uit de directe lijn van de Generaal met 87 prijzen en 4 x 1e.
3. Catharina Amalia speelde een 1e Nationaal Troyes en is weer uit directe (dus niet gebroken) lijn van diezelfde Generaal.
4. Mister Bond speelde een 1e NPO Bourges tegen 10.221 duiven en is weer een kleinzoon (uit een dochter) van Porsche Bond.
5. Silvester was 1e Asduif WHZB Vitesse van 1997, hij is weer een kleinzoon (uit een dochter) van James Bond die ook 1e Asduif WHZB was(Midfond).
6. Abel was de 3e beste jaarling Best of the Best 2004, hij is een directe zoon van Miss Saigon (zie 1)
7. Kain speelde een 1e op 5.535, 2e 8.468, 5e 7.848 etc. en is ook een directe zoon uit Miss Saigon (zie 1)
8. Drogba de 1e Asduif WHZB 2006 op de overnacht, vorige week weer nachts geklokt, is een kleinzoon (uit een dochter) van de Jonge Musketier de super vlieger van de jaren 90.
9. Salinero die 1e Nationaal Bergerac speelde maar ook 2e NPO Periqueux is weer een kleinzoon (uit een dochter) van Tafi die 9e Nationale Asduif ZLU was in 1996
En zo kan ik nog tijden doorgaan.
Superdoffers komen uit dochters van Superdoffers.
Superduivinnen komen uit zonen van Superduivinnen.
Ik begrijp dat het u duizelt en dat er uitzonderingen zijn. U ziet natuurlijk ook dat Chè een kleinzoon (uit een dochter) is van Chicago, en Chicago heeft nooit gevlogen dus geen prijsje gewonnen, maar dat het een superdoffer is zijn we toch wel eens hoop ik.

Over het proberen te kweken van goede duiven kom ik nog vaak terug dit najaar, voordat we beginnen te kweken (u en ik) moeten we er over nagedacht en gesproken hebben. Niemand kweekt alleen maar goede, en ook uit de lijnenteelt ontstaan meer slechte dan goede duiven, maar het percentage goede is aanmerkelijk hoger dan als we zo maar wat doen (op goed geluk).
Kijk nog even naar DVD 69 en 73 van de Koerier films en zie de lijnenteelt in beeld en geluid. Succes vast met het nadenken en uitpluizen.

Nieuwe/oude vrienden.

Afgelopen woensdag 4 Juli waren mijn vrouw Klaasje en ik op bezoek bij Gea en Pieter Veenstra (Drachtercompanie), in de jaren 90 kwamen we wekelijks bij elkaar over de vloer maar door een misverstand was dat contact vertroebelt.
Gelukkig is dat nu hersteld en gaan we elkaar nog vaak zien in de toekomst.
U ziet, ook hier, vriendschap is veel belangrijker dan een bekertje, zelfs voor deze stijfkop (ondergetekende). Alle superduiven van Pieter kwamen door mijn handen, de kinderen van Kleine Dirk, De Asduiven WHZB en BEST of the BEST en de super aangekochte ploeg van Pieter waaronder Kristel van combinatie de Jong/Lensen (bladzij 280 uiterlijke kenmerken van Crackduiven).
We zien de laatste maanden een enorme run op de duiven uit dit boek, vanuit Azië zeker maar ook in ons land is de vraag naar duiven en jongen enorm. Lees het en je weet het “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” . Gea en Pieter bedankt.

Op eigen hok

Gaat het voortreffelijk. Ja, wat kan ik anders zeggen naar drie keer op rij op Teletekst. 9e NPO Orleans, 4e NPO Blois en nu 3e NPO Offenburg.
Onze eerste duif was Missouri Girl 06-1762338, een rechtstreekse van Eijerkamp & zonen. Dit is werkelijk een wonderduif, bijna week na week pakt ze een kopprijs. Laatst nog de 29e NPO Orleans en nu de 3e NPO Offenburg.
Vorige week schreef ik nog over haar. Ze is in p.v. de Vredesduif ook 1e Asduif geworden op de voet gevolgd door onze Kiyoko (4e NPO Blois).
Ze is een rechtstreekse dochter van het fenomeen Missouri (uit Atilla x dochter Super 040) x een dochter van Don Leo x Miss Antonia. En dan wetende dat Don Leo de 4e Asduif Eendaagse fond was van Nederland in 2004 en dat Miss Antonia een 1e NPO Bourges won tegen 10.040 duiven.
Maar we hadden in zijn geheel een super uitslag. In het A.C.G. tegen 7 verenigingen speelden we met 30 mee(voor Jac) 1,3,4,9,15,17,19,22,46,58,66,96, etc.
Missouri Girl werd gevolgd door Hikari en Haruko (21e NPO Orleans).
Nu op naar de NPO vluchten met de jonge duiven. Gister ging het volgens plan: Alles thuis en niet te vroeg...

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.