Duivensites.nl
 
Frankrijk Nee, Duitsland Ja
Rodger Wellens  9-7-2007
 

Wat er al een tijdje zat aan te komen, werd vorige week waarheid. In Frankrijk zijn er een aantal besmette zwanen gevonden en ongetwijfeld zal er ook nog wel een kalkoenfokkerij bij betrokken zijn. Gevolg is bij iedereen inmiddels bekend.  Verbod op duivenvluchten.

En toen brak de paniek uit en ellende uit. Zo ook in mijn kennissenkring. De reacties varieerden van balen, vloeken, de Fransen uitmaken voor alles wat God verboden heeft, tot zelfs reacties van mensen die zeker wisten dat ze nu absoluut gingen stoppen. Wijs als ik ben, dit is cynisch bedoeld, heb ik de mensen laten praten. Wie zichzelf kent, kent de halve wereld, dus ik wist al bijna zeker dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. De dag erop waren de reacties al een stuk milder, hoewel er bij ons in het Brabantse nog wel flink gebaald werd van het niet doorgaan van de eerste Duitsland vlucht, terwijl dit boven de rivieren wel het geval was.

Toch zullen er voldoende liefhebbers zijn die op de Duitsland vluchten niet zullen inkorven. Zij hebben er hun eigen redenen voor. De verliezen op Homburg van een paar jaar geleden bijvoorbeeld, of de te oostelijke lijn die volgens anderen niet goed is. Natuurlijk is er een verandering voor de duiven die verre van optimaal is en had ik het liever anders gezien, maar we zitten nu eenmaal met de feiten zoals ze liggen. Persoonlijk heb ik verschillende argumenten om wel gewoon mee te doen. De eerste is misschien niet steekhoudend, maar zeker wel geldig. Ook ik moet gewoon een hele week werken, we hebben de duiven voor de hobby en zien ze in het weekend graag thuiskomen, het liefst zeer vroeg, van de wedvlucht. Ten tweede zijn er dit jaar ook verschillende vluchten vanuit Frankrijk, Pithiviers bijv., zeer slecht verlopen met grote verliezen. Verder is het zo dat de vluchten vanuit Duitsland afgelopen weekend prima zijn verlopen. Ongetwijfeld zijn er nog duiven achter, maar over het algemeen perfect verloop, prachtig weer, mooie afstand en opvallend, of juist niet, de toppers op de drachten vanuit Frankrijk stonden nu ook weer overal vroeg op de lijst. De Bruin, Koopman, Koenders, en ga zo maar door. Goede duiven????????? Als laatste ben ik van mening dat we er aan zullen moeten wennen. Als de wetgeving in Frankrijk blijft zoals deze nu is, hoop ik dat we volgend jaar starten met een Oostenlijn, Luxemburg, Duitsland vliegprogramma. Ga er maar gerust vanuit dat de vogelgriep de eerste jaren niet verdwijnt, eerder toeneemt. Frankrijk blijft dicht, einde duivensport? Dat kan toch niet!

Vanmorgen belde mijn pa dat er een alternatief programma van Oost-Brabant op de site staat. Morgenavond al een africhting vanuit Arlon, van het weekend en de week erop jong en oud gewoon volgens program, dit kan omdat wij al Chimay vast op de lijst hebben staan, en dan ook een eendaagse fondvlucht vanuit Freiburg. Verderop in het jaar ook enkele mooie midfondvluchten en twee maal Freiburg voor de jongen. Geen superverre afstanden, Freiburg is ongeveer 450 kilometer voor ons, maar toch zeer mooi. Bij deze complimenten aan de afdeling. Jammer dat er afgelopen weekend al niet vanuit Duitsland gevlogen kon worden met de oude, maar eerst volgende week, maar voor de rest een prima oplossing.

We moeten het nemen zoals het is, niemand heeft hierom gevraagd. Als we nu eens beginnen met zelf positief te blijven, hopen op een paar mooie vluchten en dan weet ik zeker dat we toch nog een prima verloop van het seizoen krijgen. Wel nog even duimen voor de overnachters onder ons. Daar zie ik niet snel een oplossing voor. Het vliegtuig naar Spanje als het niet te duur is?

Rodger
rodger@duivennieuws.nl

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.