Duivensites.nl
 
Nieuwe impulsen, nieuwe ideeën
Gert Jan Beute  7-8-2007
 

Afgelopen maandag 30 Juli was het drukte van jewelste bij ons aan de achtertafel (lekker buiten onder de pergola) , Reind Breman, Peter v. Rijn beide uit Genemuiden, Rein Gaal en Willem Heinhuis uit Steenwijk/Onna en clubgenoot Bert Slot waren te gast.
Lekker ouderwets over onze gezamenlijke hobby zwetsen, maar ik moet zeggen dat het dit keer geen zwetsen was maar serieuze duivenpraat. 

Het ging een groot deel van de tijd over de nieuwe afdeling, die nu in de wandelgangen Regio 2 afdeling 11 heet. De ideeën die Simon Zeeman op papier heeft gezet zijn subliem te noemen.
Ook tijdens de koffie werd hierover dus driftig gediscuteerd. In het voorlopige programma word gesproken over het samenvoegen van:

1. Kring 2 Afdeling 8 regio 1 (Genemuiden-IJsselmuiden-Kampen)
2. Voormalige kring 3 Afdeling 8 regio 1  (Gebied Dronten-Lelystad)
3. Gebied Meppel en Staphorst van Afdeling 10
4. A.C.G. 5, 9 en een gedeelte van A.C.G. 8 en Lemmer, St. Nicolaasga van Afdeling 11.

Hier word dan ongeveer de scheiding getrokken tussen Friesland Noord en Zuid. Het volume van deze “nieuwe afdeling” of regio is dan bijna 1000 leden. Simon Zeeman noemt dit ook duidelijk voorlopig, want met veel deelnemers moet nog worden gesproken, maar uit mijn eigen info (Gert Jan) blijkt bijna iedereen groot voorstander te zijn.

Wij (Friesland zuid) krijgt dan ook eindelijk echte midfondvluchten en Zwartsluis/Urk krijgt ook echte Vitesse vluchten 1.p.v. achter in de tuin lossen  (Zutphen-Deventer) en het belangrijkste is en dat vergeten we bijna dat de jongens uit Genemuiden, Dronten, Lelystad, Swifterband eens echt mee kunnen doen, en waarschijnlijk langer postduiven melker blijven. In ieder geval, iedereen is zeer positief en laten de jongens de schouders er maar onder zetten; “Het komt goed”
Simon Zeeman zal hier straks zelf wel veel uitgebreider op terug komen in ons lijfblad “Het spoor der Kampioenen”

Nog meer nieuwe ideeën

Tijdens het maandagmorgen gesprek bij ons aan de buitentafel kwamen nog veel meer zaken ter sprake zoals de nachtvliegers van deze tijd, we waren het er over eens dat we steeds betere duiven kregen die steeds meer aan kunnen en dat door de verlichting buiten en de veranderende natuur duiven gewoon op hun gemakkie thuiskomen in de nacht en dat we er bijna niets aan kunnen doen.
Verder kwamen de nieuwe zaken als Omega’s, schapenvet, en het unieke voersysteem van Beyers Elite ter tafel.

Maar het interessantste onderwerp vond ik wat Reind Breman vertelde over leiders onder de postduiven. Leiders zijn diegene in de groep waar de anderen achteraan vliegen en die supers zoeken we natuurlijk. Ik weet niet precies hoe ik u dit moet uitleggen, maar zodra ik tijd heb bezoek ik Breman, en zet ik het op papier.

Eigenlijk is dit het mooiste wat er is toch? Heerlijk praten over je hobby met vrienden.

Het flesje zonder etiket

Het flesje waar ik vorige week over sprak blijkt DHS 25% te zijn. Dit DHS is de afkorting van dihydrostreptomycine .
Het word gebruikte bij de behandeling (alle diersoorten) van infecties zoals urineweg, maag-darm, huid en wondinfecties, bronchitis veroorzaakt door myco bacteriën, gram-negatieve staven, Mycoplasmata, etc. DHS 25% is een bactericide werkend antibioticum met een smal spectrum. Het is werkzaam tegen gram-negatieve en gram-postieve bacteriën .

Als we nu naar het woordje Mycoplasmata kijken zal u een lichtje opgaan waarschijnlijk. Myco-kop kenden we al voor door het drinkwater en bracht reeds super resultaten, maar met deze injectie vloeistof kun je wat gerichter werken, alleen die duiven laten prikken bij de dierenarts die last van de “koppen” hebben of die een extra-tje nodig hebben (volgens u of volgens de dokter). Bij de dokter kan het ook samen met Catosal (Bayer).

Even een kleine noot: Lees dit nu niet verkeerd, ik zeg niet dat u dit moet doen, ik zeg ook niet dat ik het doe (anders leest u het wel), maar ik schrijf eerlijk over alles en iedereen. Dus ook over DHS25%, u bespreekt het met uw duivenarts en hij geeft het uw duiven of niet.

Het enige wat dit middel doet is de “kopjes” zuiver maken, het laat geen enkele duif harder vliegen, u wint er geen prijs meer door behalve als de kopjes niet helemaal zuiver zijn, in dat geval kan het spectaculair helpen.

Op eigen hok

…gaat het prima. Ha, nog steeds prima, gelukkig wel. Jammer van die draaiende wind afgelopen zaterdag 4 augustus, althans voor ons dan. De mensen aan de westzijde van de afdeling waren ditmaal de gelukkige, geen probleem, ik gun het ze van harte. Begin van de week werd noordwest voorspelt, en dat is voor ons aan de zuid-oostzijde natuurlijk het mooiste, vooral op die korte vluchtjes vanuit West-België. Al vroeg werden we die zaterdagmorgen gebelt uit Alkmaar; Ze komen er aan, duizenden.
Even later zo rond 9.40 belde een vriend vanuit Den Oever (begin Afsluitdijk); Ze gaan er nu over, duizenden, nog nooit zoveel duiven gezien, schreeuwde hij door de telefoon.
Even over tienen weer telefoon, de eersten zijn gevallen in Harlingen om 9.54 uur. Nu waren er natuurlijk wel enkele duiven die aan onze zijde van de afsluitdijk langs vlogen, Eén van die duifjes die het zelf deed lande om 10.13 bij ons op de pannen. Alexus 566 speelde hiermee de 2e prijs in de club tegen 645 duiven. In het A.C.G. tegen 7 verenigingen won ze de 17e en in de afdeling zal ze niet bij de eerste 1000 komen schat ik haha.
Maar nu krijgen we hopelijk toch eens een echte jonge duivenvlucht toch?
Beetje wind op kop, 1000 tot 1200 mpm en dan 400/500 km, zul je wel een paar jongen verspelen, maar beter nu dan volgend jaar op de eendaagse, verspelen doe je ze toch dat soort duiven.
We hebben er nog 90. Van de vreemden hebben we er niet zoveel meer over, maar dat wist u al. Nog 15 stuks om precies te zijn. Maar er zijn wel twee uitschieters onder bij. De 894, 895  (Amilian en Amity) zijn broer en zus en komen van Wytse Potijk uit Rijs. Ze komen uit een kleinzoon van Barny van Pieter Veenstra x een kleindochter van Lowieke van Jan v.d. Pasch.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.