Duivensites.nl
 
Nederlandse duiven in België
22-8-2007
 

Om diverse redenen met als voornaamste een zeer ernstige allergie van zijn echtgenote kon er sinds 1998 niet meer met jonge duiven gespeeld worden ten huize Ad Schaerlaeckens. Daarom A.S. ook steeds met pet en “overall”! Er moest naar een oplossing gezocht en Ad speelde tot 2005 in combinatie met Tim Heeren, St. Willebrord. Ook daar niets anders dan nagels met koppen...en werden in 2005 alle 1e kampioenschappen in het samenspel behaald. Zijn partner kwam begin 2006 jammer genoeg te overlijden.

Maar in Rijkevorsel had Ad de broers Maegh en schoonbroer Roger leren kennen. Ad bracht hem een ronde jongen (35) die het vooral moest waar maken op Noyon. De concurrentie werd niet uit de weg gegaan, Ad smeekte Maegh in te korven in St. Job.

Ook daar gingen alle eerste kampioenschappen op Noyon naar de combinatie Maegh- A.S. ... en meteen werd het bewijs geleverd dat ook in Nederland goeie vitesse-duiven zitten ! En de  jonge duiven die in 2006 in Sint Job zo enorm presteerden deden het als jaarling dit jaar weer. Er werd alleen met duivinnen gespeeld, enkel van Noyon, in datzelfde grote samenspel. 

OUDE IN 2007

De ‘eentjes’ (ze dragen Nederlandse ringen die beginnen met een ‘1’) wonnen een prijspercentage om van te duizelen.

 • 8 op 10
 • 8 op 10
 • 7 op 9
 • 8 op 10 (2, 3, 5 enz)
 • 7 op 9 (1, 4, 5, 17 enz)
 • 8 op 9 (1, 3, 4, 16 enz). Op de grootste afstand met sterke tegenwind 5 minuten los vooruit van de totale lossing.

Verder nog

 • 8 op 8
 • 7 op 8

De aantallen duiven variëren van 1.450 duiven tot 300.

Zopas werden de kampioenschappen bekend en 3 van de 8 Nederlandse 'eentjes' werden in Sint Job 1e, 4e en 5e Asduif Noyon in 2007. De 06-020 vloog een keer 5 minuten vooruit en was de snelste van de totale lossing. 

JONGEN IN 2007

Met de jongen ging het op de Duitslandvluchten minder maar als we dit schrijven hebben ze 3 vluchten uit Marne of Dourdan in de vleugels.

 • De eerste vlucht werd het een score van 14 op 16.
 • De tweede keer 13 op 16.
 • De derde vlucht (11 augustus want we blijven wel actueel) werd het van die zware Dourdan een 12 op 16 te beginnen met 1, 5 en 7.

Dus niet plaatselijk maar in de ZAV waar liefhebbers uit zo veel dorpen strijd leveren. Niemand van de grote gevestigde waarden deed beter dan onze kroniekschrijver en nieuwkomer in de Belgische duivensport! 

Maar we zijn er nog niet:

 • Werd het zaterdag met die keiharde Dourdan een overrompeling, de dag nadien op zondag dus, werden 7 jongen ingezet op Noyon. Dat waren duiven die enkele dagen weg geweest waren. Ze wonnen, nu op de vitesse met gemakkelijk weer, in ‘Het Nieuw Verbond Antwerpse Kempen’ 4, 5, 11, 27 tegen 812 jonge duiven.
 • De 4e duif van de 7 won dus nog 1 op 30.
 • En weer een dag later op maandag, op de uitgestelde lossing van Argenton, werd met tweede garnituur gespeeld maar desondanks halverwege de uitslag reeds 4 duiven van de 5!  
 • 18 augustus, weer in de ZAV maar nu met wind mee voor de tweede week op rij de 1e in de ZAV, met een voorsprong van, schrik niet 7 minuten. Ook nog 6 en 11 en dit keer ‘slechts’ 12 van de 15 duiven op de uitslag.
 • En om helemaal aktueel te blijven, afgelopen zondag 18 augustus van Noyon 8 op 9. 

De mannen van Maegh, Victor, Willy en schoonbroer Roger weten niet wat ze overkomt met de Nederlandse AS duiven. Ad zelf is uiteraard ook tevreden.  ‘De mannen’ volgen precies zijn raadgevingen en Roger is volgens hem een veel beter melker dan hij zelf weet. Die kent ze al in de lucht!

En weet je wat nu zo vreselijk is? De meeste ouders van de duiven die nu in Sint Job zo’n furore maken verloor hij op de eerder aangehaalde ramp van Pithiviers. Die werden namelijk gekweekt uit de jaarlingen waarmee Ad in Baarle Nassau speelden.

Dit artikel is gelezen op de site van AS. Niet bedoeld als PR voor AS, want hij heeft geen duiven te koop.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.