Duivensites.nl
 
Een column is vaak een herhaling (deel 2)
Gert Jan Beute  30-8-2007
 

Het is zaterdag 25 aug. 07, ik zit achter mijn computer, ben beroerd van wat ik op teletekst zie: Morlincourt Derby der Junioren afdeling 10 & 11 uitgesteld tot morgen…
Het hele jaar werk je voor die ene vlucht, donderdagavond korf je de duiven spectaculair in, zo goed hadden ze nog niet aangevoeld dit jaar, blijven ze staan tot zondag… kl.te
Misschien schrijf ik straks in deze column wel dat het super ging, maar nu heb ik een zeer zwaar gevoel in benen, buik en hoofd.

Belichtingsmethode winterjongen eerste week januari ringen

Bij winterkweek heb je reeds de kwekers 14 dagen van te voren bijgelicht van 05.00 tot 23.00 uur.
Dit steeds door middel van True-light volspectrum daglicht lampen.
De jongen worden dus in achttien uur licht per dag grootgebracht. Wanneer de jongen gespeend worden in hun eigen hok (24 dagen oud) gaat in dat hok het licht drie weken lang dag en nacht aan (ook hier natuurlijk de true-light lampen).
Na deze drie weken zonneschijn gaan we terug naar 18 uur licht per dag d.w.z. van 06.00 tot en met 23.00 uur. (gehele dag laten branden!!!!). Hier blijven we mee doorgaan tot de laatste vlucht in september.
Voordelen van deze belichtingsmethode is dat er hoegenaamd geen kinderziektes meer voorkomen, je mooie volwassen duiven hebt tijdens de vluchten in juli/september en dat de rui zo goed als klaar is wanneer die bij anderen begint.

Belichtingsmethode/verduisteren van de jongen

Met jonge duiven die na de winterkweek geboren worden in februari/maart en die we willen verduisteren gaan we nu anno 2007 anders te werk. Je verduistert je ramen gelijk bij het spenen der jongen. Maar je laat de verduistering de gehele dag gewoon zitten tot eind mei!
Wel gaat om 08.00 de True-light volspectrum daglicht lamp aan tot 18.00 uur, waarna het hok weer verduisterd is. Je hoeft dus niet aanwezig te zijn om 08.00 om de verduistering weg te nemen en niet aanwezig te zijn om 18.00 om het er weer voor te zetten/hangen. Voor de werkende mens een uitkomst!
Eind mei pak je de verduistering weg, de lampen gaan gewoon aan om 08.00 uur en weer uit om 18.00 uur. Vanaf 15 juni ga je de dagen door middel van de lampen verlengen van 05.00 uur tot en met 23.00 uur. En dit wederom tot einde der vluchten in september. Deze methode is dus de makkelijke varriant van het “ouderwetse” verduisteren.

Verduisteren en belichten oude (vlieg) duiven.

Ook hier heb ik al veel over geschreven en er zijn diverse manieren of methodes mogelijk, dit is maar één manier: De oude duiven koppelen rond 1 december. Bijlichten van ongeveer 7 uur tot 19.00 uur. Dit om het leggen der eieren te bevorderen. Zodra de koppels zitten te broeden het licht weer doven. Bij het uitkomen der eieren bijlichten van 05.00 tot en met 23.00 uur. Wanneer de jongen gespeend (14 dagen oud) worden met de duivinnen het licht bij de doffers gelijk weer doven. Bij de duivinnen èèn week later wanneer de jongen na hun eigen hok gaan.
Bij de oude duiven is er nu een tijdje rust. Zodra u merk dat ze wat drukker worden gaat u verduisteren van 18.00 uur tot de andere morgen 08.00 uur.
Bij deze oude duiven doet u de lampen niet!!! aan overdag. De verduistering houd u vol tot ongeveer 15 april, dit is zo rond de 2e vlucht. Bij enkele afdelingen met een later programma gaat u dit natuurlijk zelf aanpassen.
Na de eerste NPO vlucht van uw afdeling gaat u bijlichten met de True-light volspectrum daglicht lampen van 05.00 tot en met 23.00 uur en dit houd u vol tot de laatste vlucht dat u speelt. Dit zal bij de meeste spelers zijn tot en met de 5e NPO vlucht en bij de anderen tot en met de laatste natour vlucht.

De bonnenverkoop op 24 november.

De aanmeldingen stromen binnen. Wij van p.v. de Vredesduif te Noordwolde organiseren ieder jaar een prachtige bonnenverkoop. Steeds is al het geld voor onderhoud aan het gebouw. Maar dit jaar wilden we iets anders doen dus gaat 50% van de opbrengst naar het goede doel. We hebben gekozen voor “Het Erf” te Meppel. Dit is een opvang en verzorging voor geestelijk gehandicapten.

Deze week kreeg ik spontaan de volgende bonnen cq duiven reeds:

1. Hennie La Grauw Amsterdam
2. Reind v.d. Weij Noordwolde
3. Pierre Paulsen en zoon Andrè Roosteren
4. Gebr. Fanger Badhoevedorp
5. Wim Klaverstijn Jr. Amsterdam
6. Gerard Heinhuis Steenwijk
7. Wytse Pottijk Rijs
8. Gerard en Remco Schuiling Wijhe
9. Rieks Lonsain Staphorst
10. B. Bakker & Zn Vroomshoop
11. Tjitte & Lesley Leeuwarden
12. Appie Dunnink Staphorst
13. Theo de Kruijk Maasdijk
14. Dick Vogelzang Staphorst
15. Jan Nijland Meppel
16.  Jac Schra Staphorst

Dus wilt u ook wat doen voor het goede doel (en onze club) bel mij: 0521-382644 tussen 10 en 12.00 uur of donderdags de gehele dag.

Op eigen hok

….gaat het goed. Zaterdag de 25e hadden we een natourvlucht. We hadden in de club 322 duiven in concours waarvan er 10 van ons waren. Met deze 10 duiven (waarbij de 3 teletekst duiven) speelden we 9 prijzen met 1,3,6,7,9 etc. In het ACG tegen 7 verenigingen begonnen we met een 2e.
Hoe het op Morlincourt ging hoort u volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.