Duivensites.nl
 
De toekomst is begonnen (2)
Gert Jan Beute  16-12-2007
 

Vitamines voor duiven is zo’n onderwerp in de duivensport waar je niet over uitgesproken raakt. Er zijn tijden geweest dat we elke week Koudijs vloeibare vitamines gaven, mijn vader was een trouwe aanhanger van dit merk.
Na mijn vaders dood in 1999 werd het gebruik van vitamines bij ons aanzienlijk minder, ik was daar minder fanatiek in dan hem. Eigenlijk merkten we niet veel verschil in forme, gezondheid of prijspercentage. In de jaren 2002/2005 gebruikten we regelmatig de BB vitaminen van Belgica/ de Weerd, ook die zijn heel goed volgens mij, en mooi uitgebalanceerd in zakjes voor 3 liter water. Maar of we door die zakjes beter of minder gingen spelen dan zonder weet je natuurlijk niet, we hadden misschien op twee hokken moeten testen, maar dat doe je niet snel, je wilt alle duiven in topforme dus je behandelt ze al snel hetzelfde als je ergens in geloofd.
Het afgelopen jaar hebben we bij de doffers de Beyers Supercrack vitaminen gebruikt en bij de duivinnen een nieuw zelf geïmporteerd vitamine/mineralen mengsel uit de paardensport.

Beide hokken speelden goed, al waren de teletekst duiven alle drie duivinnen, maar komt dat door die vitaminen? Nee, natuurlijk niet. Het is een samenloop van omstandigheden, van goede duiven, klimaat, voeding, bijproducten en forme.
Wat bij deze nieuwe vitaminen/mineralen mix wel meespeelt om zeker weer te gebruiken is de samenstelling en het zeer goedkope gebruik ervan. Er zit vrij veel magnesium en calcium in wat bijdraagt om scheefvliegers te voorkomen.
Wat zijn scheefvliegers? Doordat duiven in de winter niet of nauwelijks hun trainingsrondjes doen en dan in het voorjaar in korte tijd veel arbeidsuren te verwerken krijgen kan hun grote borstspier overbelast raken en kramp geven. De duiven komen dan soms nog vroeg van de eerste vluchten thuis, maar kunnen dan de andere dag niet eens meer goed van de grond in hun bak vliegen, u hoort de duiven dan ook vreemd fladderen, en ze kunnen niet buiten komen. Nu blijkt dat wanneer je deze scheefvliegers gelijk tabletjes calcium/magnesium opsteekt, je enkele van deze duiven kunt redden voor de wedstrijdsport.
Maar geef je nu een vitaminen/mineralen preparaat met ruim calcium en magnesium dan kun je het in veel gevallen voorkomen. En al heeft u geen last van scheefvliegers omdat uw duiven in de winter gewoon buiten vliegen dan is het in ieder geval een goed bijproduct voor de kweek en opgroei van jongen.

Er wordt vaak aan me gevraagd; Wat is de belangrijkste vitamine voor een duif?
Hier kun je niet echt een goed antwoord op geven want dat is per situatie verschillend en gevaarlijk om te vermelden. Waarom gevaarlijk? Liefhebbers zijn dan geneigd om van die vitamine heel veel te gaan geven want als het goed is gaan ze er 6 x meer van geven.

Persoonlijk vind ik de B vitamines de belangrijkste voor de duivensport, het bevordert een goede concentratie, het geheugen en zenuwstelsel varen er wel bij en het geeft energie. De B1 vitamine word Thiamine genoemd, B2 Riboflavine, B6 Pyridoxine en B12 Cobalamine. Deze laatste is weer de belangrijkste voor ons en de duiven, hij is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en wordt ook vaak antistress vitamine genoemd, wat weer heel belangrijk is vooral op de dag en overnachtfond, onze duiven moeten rustig blijven in de reismanden.
Ook vitamine E is voor ons en onze duiven belangrijk, in de duivensport wordt hij vruchtbaarheids vitamine genoemd. Oudere duiven hebben er baat bij om zo nu en dan een goede vitamine-mix te krijgen met ruim B & E.


Zitten er in duivenvoer al niet genoeg vitamines?

In normale omstandigheden wel, maar bij enkele voermerken wordt er gewerkt met oude zaden en granen (die zijn goedkoper dus meer winst), en u kunt zich voorstellen dat hier bijna niets meer in zit en uw duiven dus een tekort zouden kunnen opdoen. En door de trainingsduur/trainingsarbeid die we onze duiven voorschotelen smeekt de duif ons om meer voeding, bijvoeding, vitamines en mineralen.

Dus mijn advies in deze is: Gewoon doen! Beyers Supercrack, Vitamines van uw duivenarts, vloeibare van Koudijs of Beute-Sport (die nieuwe). Als regelmatige aanvulling van vitaminen en mineralen bij duiven die onder een zwaar trainingsprogramma staan. Als regelmatige aanvulling voor duiven die herstellen van ziekte.
En altijd (!) bij goedkoop voer (dat is voer onder de € 13,00). Waarom noem ik deze merken en geen andere? Met deze heb ik ervaring en met die andere dus niet, makkelijk hè?


De nieuwe generatie

We zijn allemaal steeds bezig met het samenstellen van kweekkoppels dunkt me. Ik heb u al vaker over de schouder laten meekijken hoe ik er over denk, en enkelen van u zijn het met me eens en enkelen niet, maar is dat niet het mooie van de sport?

Bij kweekkoppel 2 voor 2008 zien we Hiroshi 04-1369895 x Hikari 04-1369890.
Hiroshi is de doffer, hij is een volle broer van de Superduivin 063 en komt dus uit de Crack 772 x 717 Zus Spitfire (361). Hiroshi is een goed gebouwde kras doffer, witoger, 50% antracietkleurige verkenningcirkel, veel snelheidsstreepjes en goede iris met diepzwarte Vermeyeren ring. Wanneer we de stamboom van Hiroshi bekijken zien we dat hij uit de lijn van de Mustang komt, Eén van onze beste kwekers die weer zoon is van het bont v. Bastenduifje. Hiroshi won op de vluchten o.a. een 1e tegen 3.022 duiven.

Hikari zijn duivin is in 2005/2007 Eén van onze beste vliegduivinnen geweest, ze won veel prijzen bij de 1e 10. Ze is een echt bolletje, zijdezacht, perfecte standaard bouw (TT type), witoger, hele antracietkleurige verkenningscirkel, veel snelheidsstreepjes en zwarte Vermeyeren ring. Haar vader is weer een broer van de Superduivin 063, maar dus ook van Hiroshi ! Dus wederom lijn Mustang en Bont v. Bastenduifje (5e NPO Orleans + autoprijs 1992), de moeder van Hikari is een lijnenteelt product naar het Kleintje v. Basten die weer moeder is van het Bont v. Bastenduifje. Dus dit koppel 2 is van alle zijden lijnenteelt naar de 07- Asduif van 1980 (vader Kleintje v. Basten), de 07-Asduif won 5 x de 1e prijs en is een zuivere klak gekweekt door Eppo Bodde uit Winschoten. (Wij kochten deze 07 Asduif in 1987)


Bij kweekkoppel 3 zien we: 05-1916507 Kiyoko’s Fire 2 x 04-1369828 Dochter 4.
Ik vertel u eerst dat “de Spitfire 361” 96-8023361 een zoon is van de Mustang x Kleindochter Archibald (Broer 05 Camphuis) en dat deze Spitfire 361 de vader is van de Blue Spitfire 461, die op zijn beurt weer vader is van de New Spitfire.
En dat de Superduivin 063 uit een zuster van de Spitfire 361 komt. Kunt u het nog allemaal volgen?

De doffer 05-1916507 is een zoon van de New Spitfire 01-1112039 die in 2002 1e Asduif Herstart was van de Afdeling Friesland, de moeder van de 05-1916507 is Kiyoko 04-1369893 die in 2007 de 4e NPO Blois won. Deze Kiyoko is weer kleindochter van zowel de New Spitfire als de Superduivin 063, dus eigenlijk is de 507 geboren uit de New Spitfire met zijn eigen kleindochter.

De duivin 04-1369828 is een dochter van de Blue Spitfire (die dus weer vader is van de New Spitfire) x de Superduivin 063 die Asduif van de afdeling was in 2002, en zij komt weer uit een zuster van de Spitfire 361 (de vader van de Blue Spitfire).
U ziet dus dat dit koppel geen lijnenteelt naar een bepaalde duif is maar inteelt, diverse duiven komen er vaker in voor, maar niet in de ononderbroken lijn.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.