Duivensites.nl
 
Bent u er klaar voor?
Gert Jan Beute  11-2-2008
 

Over een maand beginnen we alweer met opleren en over twee maanden beginnen de vluchten. Bent u er klaar voor? Ik kan bijna niet wachten, moet ik eerlijk bekennen. In september, wanneer de laatste vlucht is geweest ben ik het ook zat, ben op, kan niet meer. Maar nu in begin februari begint het weer hevig te kriebelen.

Onze duiven zijn er klaar voor, een mooie vliegploeg van 24 doffers en 29 duivinnen, dus in totaal 53 duiven waarvan maar liefst 47 jaarlingen.

De echte lezers onder u merken gelijk op dat er toch 30 duivinnen waren, waar is die 30e gebleven?
De 30e duivin (laten we haar zo maar noemen) werd mager toen ze haar twee jongen groot moest brengen, ze liet het meeste werk aan haar doffer over en werd toch mager. Haar weggepakt, apart gezet en na enkele dagen was ze weer normaal. Maar dat is voor mij niet goed genoeg, ze was niet ziek en de andere 29 duivinnen bleven op gewicht, dan is zij dus minder dan de anderen... geruimd.

Natuurlijk weet ik dat het met jaarlingen alle kanten op kan gaan, heb je ze goed en zijn de eerste vluchten relatief makkelijk dan komt het voor elkaar, maar voor het zelfde geld heb je de eerste vluchten paniek in de tent als de helft weg blijft. Jaarlingen zijn prachtig voor de toekomst van je hok maar het blijft gevaarlijk, een 50% oude duiven ploeg is veiliger, je kunt meer stootjes opvangen. Maar het grote voordeel van jaarlingen is dat ze nog geen kilometerteller hebben, ze weten niets van afstand, dus op de eendaagse fond zetten ze een sprint in zo gauw ze uit de container knallen en blijven sprinten tot ze niet meer kunnen of thuis zijn, en u als manager van de ploeg moet zorgen voor ruim voldoende brandstof om thuis te kunnen komen..

Het voerschema van vorige week

Honderden reacties gehad op het schema van vorige week. Gelukkig bijna allemaal positief, heel veel van beginners maar ook toppers dachten er hun voordeel mee te kunnen doen.
Toch kwamen er veel vragen of opmerkingen over de hoeveelheid voer die wij geven; Was het niet een beetje veel? Verbrand je de duiven niet met al die vetten? En die korrels moet dat nu? Waren zomaar enkele reacties.
Er was een oudere melker die vertelde dat op zijn voerbus nog steeds een doodshoofd afgebeeld stond, omdat 15 jaar geleden het motto : “Voer is vergif” gold.
Je kunt de tegenwoordige tijd niet meer met die van toen vergelijken. Tegenwoordig staat de eendaagse fond in de belangstelling, en iedereen weet dat je duiven elke week moet spelen, ze nog twee keer per week worden weggebracht en 3 uur training per dag is heel normaal. Maar dan moeten ze wel brandstof hebben, als je het er niet instopt, gaat een duif aan die trainingsarbeid en vluchten intensiviteit ten onder. Dus kies je voor krap voeren, voer is vergif, dan is dat uw eigen mening en beslissing, maar krijgen de duiven dan eens een pittige vlucht, krap dan eens achter uw oren als er veel achterblijven.
En als u alleen vitesse/midfond speelt , kan u heus veel lichter gaan voeren, geef ze op zondag, maandag en dinsdag maar recup, geen probleem, maar ik vertel u eerlijk wat ons schema is voor 2008.
En als u geen voorstander bent van korrels (zou te weinig voeding hebben) of van pinda’s (zou vergif kunnen bevatten), dan gebruikt u deze toch niet, geen enkel probleem, maar wij en velen doen het wel en ik vertel het u.

De grote kampioen Gerard Boesveld (hokverzorger Lotte Eijerkamp) geeft 1,5 groentebus Hennep per dag aan 40 duivinnen, hij verteld het eerlijk omdat het zo is, wat u er mee doet maakt hem niets uit.
Heeft u de Eijerkamp Movie gezien trouwens ? (Koerier films), nog niet? Doen, schitterend hoe eerlijk Piet (Eijerkamp & znn) en Gerard (Lotte Eijerkamp) zijn op deze film.

En lees de reportages over bijvoorbeeld Gerard & Bas Verkerk, Ferry van Loo en C & G Koopman maar eens, lees hoeveel deze mensen voeren, lees hoe ze werken met eiwitten, vetten en bijproducten.

Maten ventilatiestrook, en maten motivatiebakjes

Regelmatig is me gevraagd wat de precieze maten zijn van de spoiler-verluchting (zie foto) op onze hokken. Ik heb het even voor u opgemeten.
Het gehele plafond is dus dicht, met in het midden (tussen de broedbakken en de voorzijde) een opening van 40 cm over de gehele lengte van het hok. In die opening zijn de spoilers-planken gemonteerd, deze zijn 17 cm breed. Deze spoilers staan zo schuin, dat er een opening overblijft van 8 cm (de officiële verluchtingsbreedte).

U kunt deze 8 cm ruimte nog weer sluiten met dubbeltjesgaas om de mussen tegen te houden.
De 8 cm verluchtingsbreedte is bij ons precies onder de nok, maar dat komt omdat ons dak bestaat uit 3 rij pannen voor en 5 rij pannen achter. Wanneer uw dak andersom gebouwd is, komt deze 8 cm strook niet precies onder de nok, maar blijkt uit ervaring niets uit te maken.
Aan de voorzijde van de hokken hebben wij geen inlaat-ventilatie, bij ons komt de invoer van verse lucht langs kiertjes bij de kleppen, en dat is bij ons met normaal weer voldoende. Met extreme hitte zetten we de volière voor de hokken en gaat de klep open, wel moet vermeld worden dat dit alleen met temperaturen van boven de 25 graden gebeurt en dat na de avondtraining de kleppen weer gesloten worden.
De heer Kasperink adviseerde me inlaat-kleppen te bouwen onder de ramen aan de voorzijde en deze te openen met extreme hitte. Dit hebben we nog niet gedaan, wij gebruiken de invlieg kleppen en de volières.

De maten van de motivatiebakjes (zie Koerierfilms 69 & 73) zijn bij ons 30 x 30 x 30 cm voor in de Belgische broedbakken van 50 x 50 x 50, en voor in de gewone broedbakken zijn ze 25 x 25 x 25 cm.

Oudewater, Twijzelerheide en Noordwolde

Op zaterdagmiddag 16 februari a.s. ben ik te gast bij p.v. de Zwaluw te Oudewater. Ik ga hier een aantal jaarlingen bekijken en de moderne duivensport bespreken. Het leuke van deze middag is daarnaast nog dat er filmopnamen worden gemaakt door de Koerier, dus komt allen.

Op zaterdag 26 januari jl. was ik te gast bij èèn van sterkere verenigingen van de afdeling Friesland; “De gevleugelde vrienden” te Twijzelerheide. De gemiddelde kwaliteit was hoog, veel cijfers 7 en 8 werden gegeven en zelfs vier duiven kregen een 9. Het kan natuurlijk best voorkomen dat een jaarling met een 7 beter presteert dan èèn van de vier negens, als zo’n duif de absolute wil heeft om te winnen kan hij dat met een iets minder lichaam best. De achten en negens daarentegen hebben alles lichamelijk mee om een topper te kunnen zijn of worden in 2008/2009.
Aan het eind van de keuring heb ik de vier toppers (met een 9) nog op een rijtje gezet, maar veel verschil zat er niet tussen, alle vier schitterende atleten. Mijn persoonlijke voorkeur ging naar een krasdoffer (07-1183352)van de gebroeders Atema, later bleek dat het een directe zoon was van hun beroemde Super 53 die ons land vertegenwoordigde op de Olympiade te België, hopelijk valt de appel niet ver van de boom. De drie andere toppers waren 07-1129645 van T. Spinder uit Harkema, 07-1126642 van H. Hoekstra uit Buitenpost en de 07-1134285 van L. Dijkstra uit Zwagerbosch

Op vrijdagavond 15 februari hebben we in eigen club weer een tafelkeuring van zo’n 60 duifjes. Falco Ebben uit Beneden Leeuwen komt de duiven keuren. Falco is zaterdag 26 Januari geslaagd voor zijn keurmeesters diploma en hij doet bij ons zijn eerste keuring. Van Harte Falco !

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.