Duivensites.nl
 
Bent u er klaar voor? (3)
Gert Jan Beute  25-2-2008
 

Ik zit achter mijn pc, het is dinsdagavond 19 februari 2008. Waarschijnlijk leest u deze column op vrijdag 29 februari, jazeker het is een schrikkeljaar dus we hebben een dagje extra. Ik werk een weekje in voren deze keer zoals u ziet. Op ons hok werk ik soms wel weken in voren, alles is klaar voor de start in April. Het elektronische systeem is getest, alle antennes gecontroleerd zo ook alle chipringen. Het hok heeft een grote schoonmaakbeurt gehad, de verluchting is doorgeblazen en doorgemeten en de nieuwe motivatiebakjes staan reeds in de nestbakken.
Het hele terrein rond de hokken is schoon gespoten met de hoge druk reiniger, de dakgoten zijn geleegd en ontsmet, de camera’s gecheckt en de hond op cursus geweest, dus al met al; we zijn er klaar voor.

Hoe staat het met de vliegploeg 2008?

...Goed. Er zijn nu twee duiven opgegeten door de havik t.w. doffer 741 (uit de Crack 772 x dochter Kleine 587) en duivin 595 (Uit zoon Kiyoko x Hikari). Beide duiven stonden op mijn lijstje met favorieten. Jammer natuurlijk, maar er zullen nog wel enkele volgen, ze zijn nog maar 10 dagen los en het is nog lang geen 12 April (1e Vlucht), je moet bij ons in Wilhelminaoord zo’n 20% extra duiven houden voor de gevreesde kromsnavels. Vorig seizoen ging het met de verliezen erg goed, ik had iedere dag een CD met Oehoe geluiden opstaan. Waarom dan dit jaar reeds twee duiven weg? Tja dat is mijn “zesjes mentaliteit” soms, vergeten, niet aan gedacht, maar vanaf morgen gaat hij weer aan, zeker weten.
Ze trainen goed, zo’n 60 minuten per dag, en dat half februari! Super.

De toekomstige weduwnaars en duivinnen werden vrijdag 22 februari nog even onderzocht door Nanne Wolff uit Hattemerbroek. Hij onderzocht twee kwekers (Pole Position en Kiyoko) en 2 vliegers (Ammabel en Missouri’s Girl) en vond helemaal niets, geen wormpje, tricho of coccidiose te bekennen, prima in orde volgens Nanne.
We kregen nog een pot van zijn nieuwe conditiemix mee, deze is volgens Nanne uitermate geschikt voor warme dagen en bij zware vluchten, we houden u weer op de hoogte.

Nog even gesproken met Nanne over de “zwarte matjes ziekte” zoals deze nu al genoemd word. Volgens dokter Wolff is het hoogstwaarschijnlijk een Circo besmetting en heeft het niets met zwarte matjes te maken.
Vorig jaar heeft hij al een onderzoek gedaan naar sterfte bij jonge duiven, en bijna alle duiven (bijna 100%) hadden een Circo besmetting opgelopen.
Je kunt er weinig aan doen, de bijproblemen kun je met een antibiotica kuur verhelpen maar het Circo op zich moet uitrazen op uw hok.
 
Op zaterdag 1 maart worden ze herkoppelt, op 5 dagen eitjes (dus rond 15 Maart) gaan ze er weer af, en staat de ploeg officieel op weduwschap. Nog even voor de bonnen-kopers: Vergeet uw voedsterduiven niet te zetten hè?
Maak even een afspraak voor het ophalen der eieren, kunnen we gelijk kijken of ze bevrucht zijn.

1 Maart is ook de datum dat ik met de Prange Suppe kuur begin. Ik maak het iedere dag even vers aan, wat er nog overbleef van de vorige dag gaat naar de jonge duiven.
Wat is nu precies de inhoud van Prange Suppe? Een aantal ingrediënten kennen we en verteld Gunter ook gewoon, dit zijn Algen, Boomschors, Uien en Knoflook, maar het ingrediënt “uit de sport” zoals hij het steeds noemt vertelt hij niet, niemand weet het, ook niet die mannen uit België die er over discuteren op internet. Gunter moest er om lachen toen ik een mailtje van een Belg kreeg waarin stond: Ik weet het 100%. Volgens deze man zat er ook veel jodium in, maar dat is absoluut niet waar. Er zou een spoor van jodium in kunnen zitten omdat er 1 liter Aviol in gaat per ketel prange suppe, maar dan hem je 1:1000 aviol, wat zou er dan aan jodium inzitten?

Ook de homeopathische ingrediënten voor weerstand en lucht (vrije luchtwegen) geeft Gunter niet prijs. Alle zelfbrouwers ten spijt, Prange Suppe is niet na te maken.
En pas op voor namaak, elk jaar worden tientallen flessen en flesjes nagemaakt product gevonden op de Nederlandse en Belgische markt, wanneer er geen officiële sticker opzit van Gunter Prange met Goudkleurige sticker van Beute & Zn kan het namaak zijn.
Zeer waarschijnlijk zal al die nep Prange Suppe weinig kwaad kunnen maar het is niet de echte en geeft dus niet het resultaat wat het zou moeten doen en dat is: Vlieglust, schone kelen, koppen en lijven en uithoudingsvermogen.

Ulrich Lemmens Balen België

Zaterdag 23 februari waren we te gast bij de pas 21 jarige Ulrich Lemmens uit Balen die samen met zijn vader als een komeet omhoog schiet in de Belgische duivensport. Deze jongeman is bloedfanatiek en schroomt niet om gigantische investeringen te doen bij de aankoop van topduiven van tophokken.
We werden ontvangen met een echte Vlaamse maaltijd van friet met stoofvlees vooraleer we naar de vlieg en kweekhokken gingen om al het moois te bezichtigen. Wat me gelijk opviel waren de camera’s, lampen en hekwerken die om de hokken stonden, ook Ulrich is door de recente duivendiefstallen bang geworden en heeft alles laten beveiligen.
De vliegploeg zat in volières, waar ze de gehele dag in moeten vertoeven (zuurstofkuur), ze waren super gezond, en enkele duiven (8000 km in de vleugels in 2007) zullen me zeker bijblijven.
De kapitale kwekers zaten in aparte boxen, iedere kweekdoffer heeft zijn eigen hok en de duivinnen rouleren, dus steeds nieuwe samenstellingen qua koppels.
Vooral de aangekochte asduiven en kopvliegers zullen me bijblijven. De vale doffer met zijn bonte duivin waren van wereldklasse, de kenners weten welke duiven dit zijn.
Al met al een fijn dagje België (de Kempen).

Voerverkopers

Vorige week schreef ik over liefhebbers die voer zonder vergunning vanuit hun schuurtje verkochten. Eén officiële handelaar met een nieuwe duivensportzaak voelde zich aangesproken, hij dacht dat ik het over hem had. Blijkbaar had hij de column niet goed gelezen, ik adviseerde juist mensen bij duivensportzaken of dierenwinkels te kopen en niet bij liefhebbers achter uit het schuurtje.
Ik heb geprobeerd hem te overtuigen dat het niet over hem ging, en juist ten gunste van officiële handelaren was, zij moeten er van leven, betalen belasting en zijn lid van de kvk.
En ook over voer van € 10,00, was wat commotie. Naar mijn mening kun je geen mengeling van 18 tot 22 soorten van superkwaliteit verkopen voor € 10,00.
Natuurlijk worden er zakken voer verkocht voor dat bedrag maar dat zijn mengelingen van 8 tot 10 soorten met meer goedkopere granen, dus mensen wel even goed lezen.

Duivensport centrum Zwaagwesteinde

Een aantal weken geleden heb ik u vertelt over de eer die mij ten deel viel door het nieuwe Duivensport centrum van Gabriella, Andrè, Michel en Bindert te mogen openen. Afgelopen zondag was ik weer bij hun te gast, even lekker op de koffie.
Eigenlijk zouden we met de vereniging naar Lier en Natural maar er hadden zich maar 7 mensen aangemeld (á € 10,00) en daar kun je een bus voor 50 personen niet mee vullen.
Dus wij even buurten bij onze vrienden in Zwaagwesteinde. Wat me opviel dat er zelfs zondags werd gebeld door duivenmelkers met vragen.
Eén van de bellers had ook dode jongen (zie bovenaan deze column), gelukkig konden ze deze man wat op zijn gemak stellen en werd geadviseerd om een goede antibiotica te geven om de bij-problemen te lijf te gaan. Bindert gaf wel aan dat er tegen het circo virus op zich niet veel te doen was maar tegen de bijwerkingen wel, ik knikte, want dat had ik net geleerd van Nanne Wolff onze “Spoor” dierenarts. Hahaha

Tot volgende week,
Gert Jan Beute
0031-521382644

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.