Duivensites.nl
 
Interessant!
Ad Schaerlaeckens  13-3-2008
 

Het was volle bak tijdens het duivenforum in Middelbeers vrijdag 7 maart.

Er moesten zelfs stewards aan te pas komen om het parkeren in goede banen te leiden. Van overal was men gekomen, tot en met Friesland, maar wat wil je als  mensen als Koopman, Verkerk, Vercammen en dr. Schroeder hun zegje komen doen.  Een van de items die werden aangesneden was ‘appelazijn’ en dat was  interessant.     

APPELAZIJN

Ongeveer tegelijk met de komst of beter problemen met Adeno Coli werd ‘Het grote Azijnboek’ gepubliceerd. En liefhebbers meenden het gevonden te hebben. Met azijn verhoog je het PH gehalte (zuur) in de ingewanden, de Coli bacterie gedijt niet in een zuur milieu en aldus is het te verklaren dat de halve duivenwereld appelazijn in het drinkwater begon te kieperen.

Persoonlijk was ik altijd sceptisch maar kon het niet laten toch de proef te doen en gaf mijn duiven appelazijn. Niet een of twee dagen per week maar meer. En wat constateerde ik?

Mijn duiven hadden geen geel meer vanaf de dag dat er appelazijn in het water zat. Als ik dit schrijf is er ook al anderhalf jaar niet tegen geel gekuurd. Omdat andere liefhebbers dezelfde ervaring hadden vroeg ik dr. Schroeder ‘zijn gedacht’. Diens antwoord was interessant.

De Belgische dierenarts had namelijk dezelfde ervaring. Als kampioenen bij hem duiven aanboden voor onderzoek en die bleken vrij van geel  vroeg hij steeds of die appelazijn gaven. Zonder uitzondering was dat zo. Merkwaardig was wel dat hun duiven niet gespaard bleven van Coli terwijl het toch was om Coli van het hok te houden dat ze appelazijn gaven.

Toen Andre van der Wiel vroeg of het ook gewoon azijn mocht zijn, dat was nog goedkoper ook, antwoordde de duivendokter dat hij het verschil inderdaad niet zag. Wel benadrukte hij dat het geen zin heeft als je dat slechts een dag per week geeft. Dat moeten ‘kuurtjes’ zijn van meerdere dagen, je mag het zelfs dagelijks geven. Dus is ook hij er van overtuigd dat azijn remmend werkt op de ontwikkeling van geel op voorwaarde dat ze eerst geelvrij zijn.

En weet je wat pas echt interessant is? De collega van Vincent Schroeder, Raf Herbots, hoorde ik eens hetzelfde zeggen. Wel merkte dr. Schroeder op dat je het het best NIET geeft tijdens het vliegseizoen.

En nog dit: Bovenstaande is deel van een nieuw boek dat dit najaar op de markt komt.

© Ad Schaerlaeckens

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.