Duivensites.nl
 
Nogmaals
24-4-2008
 

We hebben nu drie vluchten gehad waarvan twee voor de punten, persoonlijk ben ik best tevreden met achtereenvolgens 2e, 1e, 1e, in de club tegen 158, 621, 685 duiven. En alle keren de aangewezen duif voorop.
Eigenlijk gaat het te goed, we willen graag op de eendaagse fond onze beste uitslagen maken en door te verduisteren hoop je dat de form er op de vitesse nog niet is, maar ja wat kun je er aan doen, ze voelen zich gewoon lekker denk ik.

Nogmaals Franz Revermann

Afgelopen week was ik wederom te gast bij Franz Revermann in het Duitse Nordhorn. Ik liep gelijk maar even door het duivenparadijs... Maar dat had ik niet moeten doen, aangezien Franz niet wist dat ik kwam had hij de Dobermannen (3 stuks) niet opgesloten en die hadden wel zin aan een hapje vlees van 125 kg.
Eén had mijn broek al binnen enkele seconden te pakken en de andere twee liepen cirkels om mij heen wachtende op hun kans.. Gelukkig werd ik door de baas des Huize bevrijd uit deze benarde positie. Toen de honden in hun hokken waren opgesloten kon ik nogmaals met Franz de duiven bekijken. Heel interessant waren de enorme veiligheids maatregelen die genomen waren op zijn terrein. Door de duivendiefstallen liet hij niets aan het toeval over, en beschermt zijn duiven beter dan de gemiddelde bank zijn geld.
Op mijn vraag of de honden altijd los lopen overdag, kwam ook hierop een niet verwacht antwoord; “Ja, de honden zijn hier vrij om te gaan en staan waar ze willen, ik verkoop geen duiven en ontvang geen bezoek, dus ik hoef in principe niet op ze te letten”.
Met mijn broek aan flarden en een afspraak voor de volgende keer in de agenda toog ik huiswaarts.

Nogmaals Forum het Praathuis

Meer dan 500 berichtjes heb ik reeds achtergelaten op dit immens populaire forum, vooral op zaterdag voor, tijdens en na de vluchten is het een drukte van jewelste. Liefhebbers met de kortste afstanden zetten binnen vijf minuten hun aankomsten op internet, de “wachtende” onder ons kunnen dan gelijk zien hoeveel mpm de eersten maken, en wanneer het klokken toch echt moet gebeuren.

Natuurlijk zijn er ook slecht spelende liefhebbers die hun mening achter laten, maar je moet natuurlijk zelf maar uitmaken of je de tips van deze liefhebbers meeneemt in de voorbereiding op de volgende vlucht. Maar het is vooral een leerforum, je leert van de fouten van anderen en doet daar je voordeel mee.
Ook zeer interessant is natuurlijk wanneer een liefhebbers door de week verteld wat hij doet en dan op zaterdag je ook de uitslag laat zien, in één oogopslag kun je dan zien of iets werkt of dat je het beter niet kunt doen.

Op het forum hebben we het over alle onderwerpen die je maar kunt bedenken, of het nu grote aantallen duiven zijn bij overnachtspelers of dakgootjes bij aangewezen duiven alles komt ter sprake. Meld u snel aan en doe mee.


Forme tekens

Eén van de dingen die veel aandacht kreeg waren de forme tekens bij vliegduiven:

  1. De onderbroken band. Bij duiven in topforme zie je regelmatig dat de band(op de vleugels) onderbroken is. De duif legt uit zich zelf één of enkele veertjes verkeerd waardoor de band onderbroken word.
  2. De nekkleur. Iedere duif heeft een groenpaarse gloed over de veren in zijn of haar nek, bij duiven in super forme zakt deze kleur steeds verder af naar het rug gedeelte. Zover soms tot daar waar de vleugels samen komen op de rug, hoe meer kleur hoe meer forme.
  3. Donzen. Iedere duif hoort te donzen, maar we zien ook wel eens een compleet eendennest morgens in enkele broedbakken. Er werd gedacht dat de forme er dan was, maar we weten nu dat dit niet het geval is. Wanneer duiven in een eendennest zitten, zijn ze herstellende van een slechte periode en moeten we nog even wachten op de echte super prestaties.
  4. Het dakgootje. Ook dit niet erg bekende verschijnsel kwam ter sprake op het forum. Wanneer de buitenste pen van de staart omhoog omgekruld ligt, in de vorm van een dakgootje (om de 2e pen heen) is de duif in goeden doen, hij voelt zich goed en kan dus gaan voor een goede prestatie.
  5. Het borstvlees. De kleur van het borstvlees moet mooi roze van kleur zijn, dan zou de kopprijs kunnen komen die week zegt men. Maar door licht voeren word iedere duif roze (blank) van onderen, maar wanneer een duif super blank word ondanks het zware of vette voer dan is er de kans op een kopprijs.

Niet vergeten moet worden dan wanneer uw duif dom is en dus geen fatsoenlijke prijs kan winnen, hij ook wel eens de band onderbroken heeft, dons gooit, een dakgootje heeft, mooi blank is en een prachtige nekkleur heeft, maar door zijn dommigheid nog steeds geen fatsoenlijke prijs kan winnen.
De meeste duiven zijn niet in staat een 1e prijs te winnen ook al hebben ze alles uit dit rijtje.

Op eigen hok

….gaat het prima. De kwekers liggen weer met een ronde jongen in de schalen, hier en daar hebben we een stelletje omgekoppeld, het lijkt ieder jaar weer of de 3e ronde mooier is dan de 2e en de 2e weer mooier dan de winterronde. Dat komt natuurlijk door het weer, in onze kweekvolière staat de voorzijde altijd helemaal open en in januari is dat koud, heel koud. De theorie van twee jongen per koppel komt dan ook bij ons in de winter niet uit, je bent al blij als het 1,5 per koppel is.
Met de jonge duiven gaat het perfect, ik tel ze niet, maakt me ook niet meer uit, je ergert je dan ook niet als er weer eens opgehaald word door de sperwer of havik.
Ook de Eijerkamp jongen maken het super, ze dragen een geel knijpringetje en zijn dus goed te herkennen, of het nog 15 stuks zijn weet ik niet, ook deze tel ik niet.
De jongen beginnen nu langzaamaan de vleugels te gebruiken, ik heb het voer iets lichter gemaakt met Recup (Beyers-Elite Rode zak 20 kg), en het is gelijk merkbaar. Vanaf 1 mei moeten de jongen trainen, ze krijgen dan 1 a 2 weken puur Recup en Prange Suppe door het water en dan gaan ze automatisch trainen, ze kunnen niet anders.
Afgelopen zaterdag hadden we onze 2e officiële wedvlucht, ditmaal vanuit Boxtel, wat voor ons een afstand had van 151 km. In de vereniging hadden we een groot aantal duiven, 685 om precies te zijn. De wind blies met windkracht 4 tot 5 uit het oosten, en ook dit is zeer ongunstig voor ons aan de zuidoost zijde. Maar toch pakten we de 1e prijs, het was Missouri’s Girl 338 die het hem flikte, deze rechtstreekse Eijerkamp duivin uit zoon Atilla x dochter Don Leo won vorig jaar ook al 3 eersten en was 11e beste jaarling T.B.O.T.B. (6e jaarling tussen de ouden) ze speelde zelfs 21 mpm los vooruit. Ik had het niet gedacht omdat bij ons in de club de verschillen oost/west en noord/zuid zo groot zijn. In het ACG en de afdeling hadden we niets te zoeken natuurlijk.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.