Duivensites.nl
 
Belichtingsmethodes en voerschema
Gert Jan Beute  11-6-2008
 

Belichtingsmethode jonge duiven met winter jongen eerste week januari ringen.

Bij winterkweek heb je de dagen wat verlengd door middel van de True-light volspectrum daglicht lampen. De meeste mensen doen dit van ongeveer 05.00 tot en met 23.00 uur. De jongen duiven worden dus al in achttien uur licht per dag grootgebracht. Wanneer de jongen worden gespeend in hun eigen hok (24 dagen oud) gaat in dit hok het licht drie weken lang dag en nacht aan (ook hier True-light lampen). Na deze drie weken van zonneschijn gaan we terug naar 18 uur licht per dag d.w.z. van 05.00 tot en met 23.00 uur. Hier blijven we mee doorgaan tot en met de laatste vlucht in september.
Voordelen van deze belichtingsmethode is dat er hoegenaamd geen kinderziekten meer voorkomen, je mooie volwassen duiven hebt tijdens de vluchten in juli/september en dat de rui zo goed als klaar is wanneer die bij de anderen begint.

Belichtingmethode verduisteren van de jongen

Met jongen die ± februari geboren zijn en die we willen verduisteren gaan we als volgt te werk. Als de de jongen eenmaal goed om het huis vliegen, dan gaan we verduisteren van 18.00 uur tot en met 08.00 uur. Dus de duiven zijn 14 uur verduisterd en krijgen 10 uur licht, normaal doen we dat doormiddel van platen en of gordijnen te verwijderen. Als je de tijd hebt kun je dat doen, maar we kunnen ook de verduistering gewoon laten zitten en de True-Light daglichtlampen met een tijd schakelaar aan laten gaan van 08.00 uur tot en met 18.00 uur (de daglichtlampen 10 uur laten branden en we hoeven dan niet precies op die tijden aanwezig te zijn). Dus we hebben dan 14 uur nacht en 10 uur zonlicht (True-Light daglichtlampen) op de hokken, het voordeel wat we dan hebben is dat bij normaal verduisteren we duiven hebben die door het verduisteren en de donkere dagen in de winter of het voorjaar zogenaamde ruiziekte/ruidip niet of nauwelijks krijgen en we hele gezonde en aktieve jongen hebben.
Drie weken voor de jonge duiven vluchten gaan we de verduistering opheffen en geven de duiven licht van 05.00 uur s’morgens tot en met 22.30 uur s’avonds dus de langste dag aanhouden tot en met de laatste jonge duiven vlucht dat kan tot eventueel half september

Belichtingmethode met de oude duiven

Voor die liefhebbers die op de eendaagse fond willen slagen is het bijna onmogelijk om niet met licht en donker te werken. Alle “Teletekstboys” doen het dus waarom u niet. Koppeling oude duiven 28 november/5 december. Even bijlichten vanaf +/- 20 november van 07.00 tot 21.00 uur. Bij het spenen der jongen het licht bij de vliegers gelijk weer uit. Belangrijk is ook dat u de jongen reeds weghaalt met de duivinnen als ze 16 dagen zijn. Als er eventueel een eitje komt is dit geen ramp.
Vanaf 15 februari het hok verduisteren van 18.00 tot 08.00 uur. Dit verduisteren houd u vol tot de eerste vlucht, en enkele liefhebbers doen het (met succes) zelfs tot de 3e vlucht.

Twee weken voor de eerste NPO vlucht doet u het licht aan van 05.00 tot 23.00 uur. Dit systeem vooral als u geen natour speelt met de zelfde duiven. Wanneer u toch graag de natour speelt begint u met verlichten na de eerste NPO vlucht, de echte forme komt dan pas twee weken later maar blijft wat gemakkelijker hangen. Het verlichten hou u vol tot en met uw laatste vlucht!!

N.a.v. van veel vragen van liefhebbers, verwijzen we hier nog een keer naar Voerschema 2008.

Succes!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.