Duivensites.nl
 
De 25 vragen van het duivenforum (1)
Gert Jan Beute  19-6-2008
 

Op het duivenforum waar ik dagelijks aanwezig ben (1300 berichtjes) hebben de leden een lijst met onderwerpen bedacht c.q. samengesteld die ik hier allemaal ga behandelen. Veel van deze onderwerpen heb ik al eens gehad natuurlijk, ik denk zelf allemaal wel maar er kunnen best nieuwe inzichten zijn, misschien zelf compleet andere ideeën dan toen ik ze de eerste keer aan het papier toevertrouwde.

Vraag 1 ging over de voorbereiding van jonge duiven op het seizoen 2008.

Uw toekomstige teletekst plaatsen worden gewonnen door de jonge duiven van nu!!
Uw toekomstige kampioenschappen worden gewonnen door de jonge duiven van nu!!
Uw grootheid in de duivensport begint nu ! met de jonge garde 2008!!

Maar wat als de gemiddelde kwaliteit slecht is? Wat als de gezondheid belabberd is? Ja, dan zal het moeilijk worden voor u…Doe er in ieder geval alles aan om uw (duiven) toekomst veilig te stellen. Begin dus NU !!!

Conditioneren

Jonge duiven en jonge mensen kinderen zijn in heel veel zaken gelijk, alles wat u hun als kind aanleert vergeten ze hun hele leven niet.
Maar naast alle goede zaken die u hun leert pakken ze ook alle negatieve zaken makkelijk op als jongeling…. Bij mensen kunnen we het op latere leeftijd nog wat bijschaven omdat er over gesproken kan worden, maar bij dieren zoals onze gevleugelde vriendjes is het moeilijk negatief aangeleerd gedrag te corrigeren als ze het eenmaal op hun “harde schijf” hebben opgeslagen.

Dus laat uw jongen in de nesten reeds wennen aan uw handen en heel belangrijk aan uw stem. Eenmaal 25 dagen oud moeten ze het zonder ouders stellen, u bent nu hun grote voorbeeld.
Wanneer u ze de eerste dagen, weken en maanden eten verstrekt moet u steeds het zelfde fluitje of de zelfde geruststellende woorden gebruiken.
Het maakt niet uit wat u doet of zegt als het maar gelijk is aan al de andere keren

En komen uw kinderen niet binnen als u ze voor het eten geroepen hebt, vinden ze de hond in de pot… en zo dus ook met uw duiven… Niet binnen bij de maaltijd is geen eten die dag (en ook niet stiekem even wat na voeren, want dan doen ze het de volgende keer weer).

Opleren

Ik ben een voorstander van veelvuldig opleren van de jonge duiven, maar wel pas nadat ze compleet gezond verklaart zijn door de duivendokter en hun paramixo en pokken enting hebben gehad.
Onze jongen zijn geboren rond Nieuwjaar en zijn dus “winterjongen”, deze winterjongen zijn dom zegt men, en ik vind dat ook wel een beetje.
Eigenlijk zijn ze niet dommer dan latere jongen natuurlijk maar door de vroege geboorte worden ze veel dommer gehouden. Eerst kunnen de jongen er vaak in februari niet uit door sneeuw of ander slecht weer, in maart kunnen ze er niet uit door het grote roofvogel probleem en in april en mei wil je ze er niet zo vaak uit hebben omdat je met de ouden speelt.. Winterjongen zijn dus soms al 4 maanden oud voordat ze eens een rondje door de buurt fladderen en 5,5 maand oud als ze voor het eerst in de mand zitten. Dus deze duiven zijn veel dommer gehouden door U en niet dommer geboren!
Bij ons op de hokken in Wilhelminaoord had ik zo’n 70 jongen en ben ik met 55 beginnen op te leren begin juni..veel te laat natuurlijk.
Ook ik weet dat je met deze winterjongen moet beginnen in april, maar ja, ook mijn zesjes-mentaliteit komt soms boven drijven.

Voeding

Ik ben een groot voorstander van lang kweekmengeling door voeren aan pas gespeende jongen. Bij ons op de hokken kijk ik niet zo nauw, ik voer wel een week of zes kweek denk ik. We zijn er van overtuigd dat goed voeren mooiere, betere en sterkere jongen geeft. Bij ons krijgen ze dan ook alles wat hun hartje begeerd. Enkele malen per week geef ik Herstel-Power en Beute Sport over het voer (vooral de eerste zes weken), ze krijgen Omega 3,6,9 korrels en elke dinsdag en donderdag het restant van de Prange Suppe van de oude duiven de dag ervoor.

Door het zware voeren vertikken de jongen ook te gaan trainen, maar dat vind ik niet erg. AS vertelde eens: Als ze niet vliegen, kun je ze ook niet verspelen…
Wanneer ik denk dat ze moeten trainen bij huis schakel ik over op puur Recup van Beyers-Elite Enzymix.
Op de vraag wat de duiven krijgen tussen het kweek voer en de pure Recup het volgende: 50% Opbouw en 50% Recup en dan 30 gram per duif per dag.

Wanneer de vluchten beginnen (en die beginnen bij mij drie weken eerder dan in het programma boekje staat) begin ik met ons schema.
Eerst krijgen de jongen zo’n 14 dagen achter elkaar Prange Suppe door het water, ze worden er dan even licht van maar superstrak en gaan dan echt trainen!
 Voor de jongen gebruiken we exact het zelfde schema als voor de oude duiven op de Vitesse en midfond. Bij twee nachten mand (Arras en Morlincourt) gebruik ik het eendaagse fondschema.

Wij geven de jongen dus ook Beyers-Elite-Enzymix Recup, Opbouw en Energie (rode zakken van 20 kg), Omega korrels 3-6-9, hennep, snoepzaad en pinda’s.

Medisch bij jonge duiven

Op onze hokken komen geen ziekten voor, dat kan ik bijna met 100% zekerheid zeggen…Althans ik zie ze niet, en ze krijgen de kans ook niet…

Wanneer de jongen gespeend worden adviseer ik vele liefhebbers een geelkuur te geven van zo’n 10 dagen (lang dus), veel liefhebbers doen deze kuur reeds als ze nog bij de ouders zitten, heb je mooi beide te pakken.
Wanneer de jongen beginnen te trekken geef ik ze een gecombineerde kuur tegen luchtweg en darmproblemen waar ze ook nog eens superglad van worden.
Van deze combikuren zijn er diverse te krijgen bij uw dierenarts.

Tijdens de vluchten worden de jongen ook hierin gelijk behandeld als de ouden, dus iedere drie weken een Geeltablet en op zijn tijd eens wat voor de koppen.

Bij Coli verschijnselen(als die er zijn) beginnen we diezelfde dag nog met kuren, wij wachten nooit !! bij twijfel gelijk iets door het water.

Tot zover het eerste onderwerp van het Praathuis.

Op eigen hok

….gaat het prima. Het afgelopen weekend (14 en 15 Juni) hadden we maar 4 duifjes mee op St. Quintin, eigenlijk wilde we helemaal niet mee doen maar op de dag van inmanden toch maar snel 4 (de slechtste) duiven gepakt, de anderen gingen op vrijdag in de mand voor Zwolle (30 km) met de afdeling.
We hebben ze niet zien thuiskomen, ik zat met Klaasje in het ziekenhuis (operatie aan haar voet). Onze ouden hadden een weekje rust tussen de pittige Orleans 626 km en Blois van a.s. weekend.
Op zondag de 15e Juni de jongen even gelapt. Om 11.00 los, de eerste 2 kwamen na een uurtje, om 13.30 hadden we er 20 van de 54 en om 20.00 uur (nu ik deze column schrijf) heb ik er 48… de hele dag stuk voor stuk, die hebben wat geleerd hahaha.

Zaterdag nationaal Blois vrienden!!! Pak ze….

Groetjes Gert Jan

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.