Duivensites.nl
 
Marcske slaat toe
Rodger Wellens  9-7-2008
 

Gert van Bogaard Rijen wint 1e nationaal Blois afdeling 2.

21 juni 2008 zal voor vele mensen de geschiedenis ingaan, als de dag waarop het Nederlands voetbalelftal voetballes kreeg van Rusland en Guus Hiddink. Maar zeker ook als de dag waarop in duivenland de prachtige landelijke vlucht vanuit Blois werd vervlogen. En prachtig werd het zeker voor Gert van de Bogaard uit het Midden-Brabantse dorpje Rijen. Zijn Marcske landde om 14.17. 30 uur met een snelheid van 1365 meter per minuut  op een afstand van 515 kilometer en wist zo 7800 concurrenten voor te blijven en werd als winnaar afgevlagd in de afdeling 2 Brabant 2000.

Geluk?

Zonder geluk vaart niemand wel luid een bekend spreekwoord. Is de overwinning puur geluk. Nee. Natuurlijk speelt het geluk, de wind en de vorm een grote rol, maar Gert is al het gehele jaar bezig aan een superseizoen, getuige bijvoorbeeld de overwinning op Sezanne op de ochtendvlucht in de M.F.C. de Langstraat en  ook in rayon 4 van Brabant 2000 tegen 2946 dvn. Nee, het geluk zit hem meer in het feit dat Markske een opvanger is. 2 jaar geleden zat hij als jonge duif een hele week op de ren van de kwekers voor hij binnenliep. Het bleek de Bel 06-6152507 te zijn van Marc Verhaerstraeten uit Lille bij Antwerpen. Deze man vond het te ver weg om hem te halen en omdat het nog maar een piepertje was, zette Gert hem op de kooi. Met de overwinning op Blois was deze schitterende blauwe doffer zeker niet aan zijn proefstuk toe. Als jonge duif liet hij al zien uit kampioenshout te zijn gesneden door een 17e op een zware Chantilly te verdienen in rayon 4 Brabant 2000 tegen 4683. Ook als jaarling vertrok hij sterk met o.a Pomeroeul 18e 9376 dvn, St. Quentin 1e 9451 dvn, Creil 38e 3049 dvn, Creil 20e 5295 dvn, Chantilly 94e 3439 dvn. Ook dit jaar scoorde hij al enkele mooie prijzen na een mindere start met o.a. Morlincourt 48e 9496 dvn en Creil 68e 9620 dvn. In de vereniging speelde hij al 4 keer een eerste prijs. Ik denk dat we met de overwinning nu op Blois met recht mogen spreken van een echte topduif.

In zijn stamboom komen we ook echte topduiven tegen. Via vaderszijde stamt hij volledig af van het allerbeste van het hok Lucien Staelens, welke voornamelijk fondbloed is. Via moederszijde komen we namen tegen van als die van Pros Roosen, Hok Dockx en Clerinx. Louter Belgische tophokken dus.

Voorbereiding

De duiven werden tussen Kerst en Nieuwjaar gekoppeld en brachten een ronde jonge groot, voordat het weduwschap begon. Drie weken voor het seizoen besloot Gert dit jaar eens totaalweduwschap te spelen. De eerste vlucht werden alleen de duivinnen gespeeld vanwege het slechte weer. Daarna moesten ook de doffers de baan op. Vanaf vlucht 1 is het seizoen zeer voorspoedig verlopen. Iedere dag gaan de doffers om 6.15 uur de lucht in voor de drie kwartier ochtendtraining en in de avond nog een uur om 19.00 uur. Eerder kan niet, omdat Gert een zeer drukke baan heeft. Sinds 1 mei heeft hij zelfs een eigen machinefabriek welke veel tijd opslokt. Gelukkig heeft hij een goede buurman aan Charles, die de duivinnen verzorgt en loslaat om te trainen.  Voor inkorving worden de duiven ongeveer anderhalf uur getoond. Voor Blois wat langer, omdat Gert met zijn zoon naar de zwemles moest. Misschien heeft dit wel de doorslag gegeven.

Voeren en medisch

Gert is een grote fan van het Matador voer en voert dit sinds het op de markt is. Een aantal jaren geleden is hij in contact gekomen met Willem Mulder. Gert gelooft in het verhaal dat Willem heeft achter het door hem opgezette voersysteem en nog regelmatig hebben ze contact. Gert kan altijd bij hem terecht voor advies. Het systeem bestaat uit drie mengelingen. Start voor het begin van de week, vliegmengeling voor de tussen periode en turbo energie voor de laatste dagen. Afhankelijk van de zwaarte van de vlucht, de afstand en de verwachtte vliegtijd wordt het percentage vetten, de brandstof voor een duif, bepaald. Verder worden er alleen wat pinda’s als snoepje gegeven. Daarnaast vertrouwt Gert ook volledig op dierenarts Fernand Marien. 1 keer per maand worden de duiven door hem gecontroleerd in Kaatsheuvel. Dit jaar heeft Gert voor het eerst sinds drie jaar iets voor het geel moeten geven, verder totaal niets. Wel krijgen ze iedere week de mineralen van Marien over het voer en gebruikt hij protiene plus van de firma Backs wat ook over het voer gaat.

Duiven

Naast Marcske beschikt Gert over een 32 weduwnaars en 32 duivinnen. Hij heeft een vlieghok van 6 meter met daarop 2 afdelingen voor de weduwnaars. Daarnaast staat er een hok van 5 meter, welke verdeeld is over 3 afdelingen, 2 voor de jonge duiven en 1 voor de duivinnen. Hiervoor zit een overkapte ren. Hierin verblijven de duivinnen de gehele dag, alleen in de nacht zitten ze binnen. 80% van de duiven voert het bloed van Johan en Albert Verhoeven uit Goirle, welke de pure Janssen duiven bezaten. Daarnaast zitten er enkele duiven van Ad Schaerlaeckens  en Lamers v/d Linden uit Kaatsheuvel. Op het kweekhok huizen 20 koppels welke een ronde of 5 jongen groot brengen. Op dit kweekhok zijn al 6 nationale overwinnaars geboren. Dit alles bij zijn oom Rini van de Bogaard uit Hedel, die elk jaar een ronde jonge duiven komt halen.

Marckske was niet de enige duif die in de prijzen vloog. Gert had 39 duiven ingekorfd en behaald 17 prijzen.  In de vereniging speelt hij tegen 77 duiven 1, 2 en 4 t/m 13 o.a. In de Fond Union rayon 4 staat hij als 1e en 11e geklasseerd tegen 2089 dvn en spelen 16 duiven prijs  en in de totale uitslag van Brabant 2000 prijkt zijn naam bovenaan de uitslag. Een prestatie welke hij nog lang zal heugen.
Gezien het verloop over het gehele land mogen we absoluut spreken van een prachtige nationale vlucht en een zeer goede winnaar in afdeling 2.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.