Duivensites.nl
 
De 25 vragen van het forum (4)
Gert Jan Beute  17-7-2008
 

Er is weer veel loos in duivenland, NPO bestuur heeft gedonder onderling, de duivendiefstallen te St. Vincent krijgen nu een staartje begrijp ik, mega verliezen met jonge duiven bij velen en de problemen bij de Dutch Open.
Maar ik bemoei me er niet mee, heb er geen verstand van en weet er het fijne niet van, dus van mij zult u hierover niets lezen. Anderen kunnen dat veel beter, en doen dat ook. Ik ben een Positivo, en wil dat graag zo houden.

Eén negatief puntje wil ik echter wel melden, dat is voor mij een grote ergernis: Teletekst!
Toen het nieuw NPO bestuur aantrad heb ik ze gecomplimenteerd met de razendsnelle berichtgeving op pagina 437, een paar weken later werd het aanmerkelijk minder, maar de laatste tijd is het ronduit slecht! We hebben al duiven thuis gekregen voordat er überhaupt op TT 437 stond dat ze gelost werden, en wat dacht u van de berichtgeving over de voorbereiding Frankfurt a/d Oder, vandaag (12 juli) staat er nog steeds dat ze dinsdag 8 juli kunnen inmanden voor Hanover van 9 juli. Wie hier verantwoordelijk voor is weet ik niet, maar er moet even een gesprekje met deze man/vrouw gevoerd worden dunkt me.

Klimaat op de hokken (vraag 8 van het forum)

Wat het ideale klimaat is op de hokken was de vraag en of ik wist hoe alle waarden lagen bij de tophokken (er werd gevraagd naar de waarden bij Gerard Koopman). De desbetreffende vragensteller dacht waarschijnlijk dat het bij Koopman anders zou zijn dan bij hem. Ik kan hem uit die droom helpen, bij Koopman is de vochtigheidsgraad op de hokken ook hoger als het regent en ook warmer en droger als de zon schijnt, dus wat dat betreft is Gerard een gewone melker.

Het verschil met topspelers en de mindere goden onder ons is dat bij de tophokken gelijk actie ondernomen kan worden bij warmte (volière los, vocht op het hok brengen etc.) en dat bij extreme vochtigheid of koude de vloer verwarmer of douche lampen gelijk aan kunnen (indien ze dat nodig vinden). Bij felle zon hebben ze de beschikking over verduistering, en bij donkere dagen hun thrue light lampen.

De meeste toppers daarentegen kijken helemaal niet naar waarden, die voelen aan of het anders moet (bijgesteld moet worden), topspelers zijn veel vaker gevoelsmensen en geen theoretici. Ze weten één ding allemaal wel: Goede duiven moet je hebben, en die goede duiven doen het bijna altijd.

Wel belangrijk zijn de volgende waarden: Luchtvochtigheid tussen 40 en 75% en zorg dat het op het plafond van uw hok altijd kouder is dan in uw hok zelf, al zou het maar 0,5 graad zijn.
En bij warm weer die glasplaten uit het dak! Te grote verschillen plafond met hok en weg is de vorm.

Voedingswaarden van diverse granen (vraag 9 van het forum)

Op vraag 9 kom ik waarschijnlijk volgende week terug, er speelt op dit moment iets wat zeer belangrijk is (lees artikel van vrijdag 11 juli in het Spoor der kampioenen).

Vormverlies naar enkele weken (vraag 10 van het forum)

Bij zowel mens als dier is het onmogelijk om vorm het gehele seizoen vast te houden, en dan spreken we nog niet over topvorm, want de tijd dat u alles wint en iedere duif kopprijzen speelt komt en gaat zonder dat je er iets aan kan doen.

Maar is dat wel zo? Kun je niets doen om vorm op te wekken en langer te behouden? Volgens mij zijn er toch diverse zaken wel te doen of te laten.

  1. Bij supergezonde duiven, op een gezellig hok, met uitmuntende verzorging met de beste granen en bijproducten komt de vorm vanzelf. Soms wat te vroeg en bij sommige wat te laat, of zelfs in twee delen zoals bij ons op de hokken vaak (vorm in April en in Juli).
  2. Maar dan komt het probleem om die vorm vast te houden, en dat gaat soms prima zonder medicijnen, maar beter is om iedere 14 dagen even bij uw gespecialiseerde duivendokter op visite te gaan en de laten onderzoeken of de duiven nog die supergezondheid hebben. Want als er iets is wat je in ieder geval moet hebben om vorm vast te kunnen houden is supergezondheid. Vorm verlies na enkele weken is natuurlijk, maar kan versneld worden door ornithose en of het geel, en laat dat nu twee problemen zijn die eigenlijk geen problemen hoeven te zijn. Wanneer u uw duiven voor het seizoen (in Maart) een goede combinatiekuur geeft van een goede dokter, dan kunt u het tijdens het seizoen redelijk onder controle houden met om de 2 a 3 weken een tabletje tegen het geel en een 1 a 2 wekelijkse behandelingen tegen luchtwegproblemen.
  3. Bij mensen die Prange Suppe gebruiken (en dat zijn er tegenwoordig heel wat) kan de vorm zeer snel weer opgebouwd worden (bij kerngezonde duiven) door de 14/21 dagen kuur die u voor de vluchten geeft en waardoor ze zo enorm gaan trainen in gedeeltes te herhalen. Ik bedoel daar mee: U geeft normaal Prange Suppe op maandag en woensdag, bij vormverlies gaat u twee weken na elkaar deze Prange Suppe geven van zaterdagavond tot en met woensdagavond, u zult zien wat dat weer voor enorme gevolgen heeft voor de trainingsduur en dus de vorm van uw duiven. Wilt u op zaterdag en zondag een ontsmettingmix door het water geven, dan doet u de Prange Suppe gewoon over het voer (avond van te voren klaar maken, eventueel afdrogen met Herstel-Power en Beute Sport). Bij die Beute-sport komen we nog even terug op een ander vorm brekend probleem en dat is dat weduwnaars en weduweduivinnen weinig tot geen Calcium en Magnesium binnen krijgen (omdat ze weinig bijproducten eten) , geeft u nu een product wat die beide stoffen in ruime mate in zich heeft, is ook dat probleem opgelost (1 koffielepel op een kg voer)

Slechte lossingen (vraag 11 van het forum)

In mijn inleiding ben ik hier al even over uitgewijd, ik heb er te weinig verstand van, ik vind dat als je over deze materie spreekt of je uitlaat in een column er verstand van moet hebben, en dat heb ik te weinig.

Ik ga er in principe vanuit dat de mensen die onze lossingen verzorgen de beschikking hebben over goede weerdeskundigen en alle computer beelden die er voor handen zijn. Dan hebben goede lossing commissies nog de beschikking over een 10 tal liefhebbers op de vlieglijn die ze kunnen raadplegen.
Maar met al die goede zorgen (waar ik van uit ga), komen er nog steeds slechte vluchten voor, maar wel opvallend dat dit bij de ene afdeling vaker gebeurt dan bij de andere. Onze afdeling 11 heeft eigenlijk nooit problemen met lossen en met “slechte” vluchten. Zij maken soms als vroeg de beslissing om een korter station op te zoeken, of wij andere weermannen hebben of andere computerbeelden gebruiken is vaak de vraag vaak. Nee, maar slechte lossingen zijn er in mijn ogen niet te vaak, slechte duiven wel.

Wat ik een slechte lossing vond was München vorig jaar (2007), wij en iedereen zag op buienrader.nl dat het niet kon en toch werd er gelost. Waarom? Tja dat weet ik ook niet. En Limoges/Bergerac van 2008 was ook een lossing die volgens mij niet kon op dat tijdstip, hadden ze er een ochtendlossing van gemaakt dan hadden er weinig tot geen verliezen geweest, nu zijn er hokken voor 2 jaar uitgespeeld. Iedereen zag dat ze in de buien zouden komen met dit lossing uur.

Maar wat er nu de reden voor was om toch te lossen? Als ze om 07.00 hadden gelost, had iedereen zijn duiven wel terug gehad, maar was iedereen boos omdat het geen overnacht werd. En nu is iedereen boos omdat het zoveel veren koste..

Gezinsvriendelijke sport (vraag 12 van het forum)

Of duivensport een gezinsvriendelijke sport is? Ja, persoonlijk vind ik zeer zeker! Als u uw gezin op de eerste plaats laat komen (zoals het hoort) is iedere sport gezinsvriendelijk. U en U alleen maakt namelijk de beslissing of u vrijdagavond in mand, of dat weekendje weg gaat met uw gezin. U en U alleen maakt de beslissing of u op zondag lekker met de kinderen een dagje weggaat of dat de duiven zogenaamd op zondag nog getraind moeten worden. Als u zaterdagavond volle bak geeft met een waterbakje extra, gaat u er maandagmorgen maar weer eens bij kijken en kunt u zondags doen wat u wilt doen, met of zonder het gezin.

Als de familiedag is georganiseerd in een duivenweekend, dan speelt u dat weekend gewoon niet mee of laat een collega duivenmelker ze even in de mand steken en klokken op zaterdag (elektronisch, dus wat zeuren we nu?).

Het gezin Jaap Bakker is op vakantie van 14 juli tot en met 3 augustus, Reind vd Weij een clubgenoot laat ze iedere dag trainen en Gert-Jan Beute (ondergetekende) , gaat ze op vrijdag even in de mand stoppen.

Het gezin Homma (Gebroeders Homma) gaat op vakantie van 12 t/m 20 juli, twee nieuwe jeugdleden van 10 en 12 jaar gaan ze verzorgen en Gert Jan Beute (ondergetekende) gaat ze vrijdag even in de mand stoppen, en Cor de Jong (weer een ander clublid) neemt de twee plaatsvervangende jeugdspelertjes mee naar het clubgebouw met de duiven van de Homma’s. Zo heb je twee vliegen in èèn klap, twee kinderen mogen kennis maken met de duivensport en de Homma’s kunnen even een weekje weg van hun drukke bedrijf, dus ja, duivensport is gezinsvriendelijk.

Bonnenverkopen (vraag 13 van het forum)

Hier heb ik een versnipperde mening over, ten eerste vind ik dat kampioenen bonnen moeten geven, maar 5 stuks per seizoen is voldoende lijkt me. Ten tweede vind ik dat verenigingen die bonnen vragen voor de gezellige avond voor de club dit niet moeten doen (ja eigen leden mag of bij nationaal inkorfcentrum de bijkomende leden). Een ander gedeelte van mijn menig is dat wanneer u als vereniging een lid aanstelt om bonnen te gaan vragen u daar een net persoon voor moet aanwijzen, iemand die goed uit zijn woorden kan komen en geen agressieve of negatieve taal mag uitslaan wanneer de kampioen nee zegt. Ik noem u het voorbeeld wat mij zelf gebeurde: Ik werd opgebeld door iemand rond 22.30 uur, met een aangeschoten stem (drank): Wij moeten van u een bon. Zonder zich voor te stellen en zonder: wij als organiserend comité van die en die hadden graag van u een bon gehad om dit en dit goede doel te steunen. Nee helemaal niets. Gewoon “Wij moeten een bon” en toen ik nee zei was ik een klootzak, en moest ik maar stoppen met schrijven..

En mijn mening is dat de liefhebber zijn bon voor een bepaald bedrag mag inzetten, ik bedoel: Als iemand een bon van mij wil verkopen, mag ik er bij zeggen minimaal 100,00 anders betaal ik hem zelf (en let even goed op die laatste 5 woorden, “anders betaal ik hem zelf”). Ik vind dat ik mag weten of mijn bon meer op moet brengen dan een bepaald bedrag, maar dan wel, als dit niet lukt, betaald de schenker dit zelf aan de desbetreffende instelling.

Komen we nog even terug op de Top 100 bonnenverkoop van de NPO, dit vind ik een aanfluiting, hoe kun je nu 150 bonnen verkopen van de top 100 met daarbij de absolute sterspelers niet en kweekcentra’s wel??

Mijn menig is: Geef een andere naam aan deze bonnenverkoop, en stop bij een 100 tal bonnen en wees duidelijk wat er met het geld gebeurt !

Volgende week gaan we verder.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.