Duivensites.nl
 
Jan Schreurs winnaar Marathon Noord Perpignan 2008
Heimen Huisman  16-8-2008
 

In het weekend van 2 augustus werd vanuit Perpignan het laatste internatonale concours van dit seizoen vervlogen. Op deze vlucht die na Barcelona in hoog aanzien staat bij de fondliefhebbers, werden internationaal 17.643 duiven ingekorfd wat er ruim 3.000 meer waren dan vorig jaar. Nationaal werden 5.619 duiven meegegeven.

De omstandigheden op het moment van lossen waren goed zodat de duiven om 7.00u. in vrijheid werden gesteld. Afgezien van een noorden wind op het eerste deel van de vluchtlijn was de wind op de staart. Rond het middaguur gaf het Belgische weerbericht de volgende weersituatie: Wisselend tot soms zwaar bewolkt met enkele buien. Over het westen tijdelijk droog. Over het zuidwesten meer wolken. Temperaturen tussen 14° en 23°. Matige tot soms vrij krachtige zuidwestenwind.
Het was dus voorspelbaar dat er dezelfde dag duiven op het hok zouden terugkeren zeker op de kortere afstanden. Een spelbreker was mogelijk een depressie die in de avond voor regen kon zorgen.
Dat het voor de koplopers een ééndaagse fondvlucht werd was snel duidelijk toen de meldingen op de korte afstanden elkaar snel opvolgden. Op de grotere afstanden zijn de Nederlanders met zulke omstandigheden niet kansloos voor een eerste internationaal. Dit bewees I.J.J. Roobol uit Zwijndrecht die op een afstand van 1010 km om 19:57:56u. zijn eerste draaide welke constatering goed was voor de eerste internationaal.

De eerste en tevens snelste in het werkgebied van Marathon Noord is Jan Schreurs uit Nieuw Vennep, die op een afstand van 1059Km. om 21.14.40u. zijn nestduivin 05-1213352 constateerde.  Deze constatering was naast de eerste in Marathon Noord goed voor de 8e nationaal en de 4e in Afdeling 5 (Zuid Holland). Zoals vaker op de ochtendlossingen vielen de vroege duiven in het westen van het land waarbij Noord en Zuid Holland heel sterk vertegenwoordigd waren. Het concours kon de volgende morgen al vroeg gesloten worden.

Jan (62) heeft nu 37 jaar duiven en heeft na een periode succesvol het volledige programma te hebben gespeeld besloten zich volledig op de overnachtfond toe te leggen. Sinds 3 jaar is hij lid van Stichting Marathon Noord en doet dit jaar voor het eerst mee op alle disciplines om zoals hij zegt “het eens te proberen”.

Hij heeft daarbij de morele steun van zijn echtgenote, omdat zij om gezondheidsredenen niet meer bij de duiven mag komen. Naast de duiven wordt ook tijd besteed aan de tuin, fietsen en wandelen.
In de tuin staat +/- 12 meter gemetseld hok dat door Jan zelf is neergezet net als zijn huis dat hij ook zelf heeft gebouwd. Het hok staat op het Z.O gericht en heeft 6 afdelingen. Tijdens het vliegseizoen wordt het hok tweemaal per dag schoon gemaakt en daarbuiten éénmaal.

Er overwinteren ongeveer 100 duiven waarvan 10 kweekkoppels. De jongen, ongeveer 60, worden tot ruim 300 km. opgeleerd met het afdelingsprogramma. De jongen worden niet verduisterd waardoor het programma niet afgemaakt kan worden omdat de ingevallen rui dat onmogelijk maakt.
Er wordt een Mariman mengeling gevoerd. De hoeveelheid voer wordt afgepast en tweemaal per dag gegeven. In de winter wordt 50% gerst toegevoegd en wordt nog maar éénmaal per dag gevoerd.

De winnares werd op een jong van 4 dagen ingekorfd samen met nog twee hokgenoten. In de aderen van dit duivinnetje stroomt bloed van duiven van Peter de Haan uit De Hoef.
De duivin werd met korte vluchten tot 300Km ingespeeld waarna Bordeaux de eerste krachtmeting werd. Hier werd ze de tweede duif van Jan en behaalde een 43e prijs in Afdeling 5.
Wat daarbij opvalt is dat zowel Bordeaux als Perpignan ochtendlossingen waren en deze duivin in beide gevallen dezelfde dag arriveerde en dus goed instaat is een afstand van 900 tot 1000Km in één dag te overbruggen.

Op de dag van aankomst was het ’s avonds om zeven uur gaan regenen en tegen negenen begon het al aardig donker te worden. Jan had met een collega duivenmelker, die een kortere afstand heeft, afgesproken dat ze elkaar zouden bellen als er een duif was.
Gezien de omstandigheden had Jan zijn twijfels of er wel een duif zou komen. Dat gebeurde toch want Jan werd even voor negen gebeld dat er op de kortere afstanden duiven waren, zelfs een aantal in korte tijd. Later bleek dat daarbij de eerste internationaal zat. Jan zei tegen zijn collega melker: “ik hoop je vanavond ook nog te kunnen bellen”. Dat gebeurde toen Jan om 14 over negen zijn duivinnetje had geconstateerd. “Zo iets is prachtig en maak je toch nooit meer mee”, aldus Jan waarmee hij liet blijken enorm te genieten van deze prachtige prestatie.

De medische begeleiding is eenvoudig, naast de verplichte entingen wordt aan begin van het seizoen een geelkuur gegeven en dit jaar werd voor het eerst geënt tegen paratyfus.
Jan spreekt met veel waardering over Dick Pennings van wie diverse duiven op zijn hok zitten en hij veel aan te danken heeft.
Dit jaar heeft Jan op Barcelona de 7e, op Marseille de 3e en nu de eerste op Perpignan gespeeld in Marathon Noord. Dan kun je zeggen dat je een super seizoen hebt.
Wij waren daarvan onder de indruk, Jan zal dat ook zijn maar hij doet het af met “Ja ik doe leuk mee”. Wij vinden dat meer dan leuk en gunnen Jan een hoge klassering in de eindrangschikking.
We wachten gespannen op de eindstand voor de kampioenschappen om te zien op welke plaats Jan zal eindigen.
Deze prestatie was voor Jan het hoogtepunt in zijn duivencarrière en als de tekenen niet bedriegen zouden er best nog meer van deze mooie momenten kunnen volgen.

Het lossingsbeleid van tegenwoordig vindt Jan voorzichtig gezegd niet optimaal. Het nachtvliegen zou, hoewel dat moeilijk is, voorkomen moeten worden. Maar ja als er afspraken zijn om vroeg te lossen als de duiven in de nacht kunnen komen, waarom wordt dat dan niet gedaan? Het is voor de liefhebbers niet duidelijk welke lijn gevolgd wordt. Waarom de ene keer wel ’s morgens lossen en een volgende keer onder nagenoeg identieke omstandigheden niet?

We brachten een bezoek aan een melker die er uiterlijk blijk van geeft alles als een verrassing te ervaren en zegt dat hij veel geluk heeft. Wij denken daar iets anders over en zien een gedreven man die weet waarmee hij bezig is en hooguit het geluk een handje helpt om eens bij hem langs te komen en voor successen te zorgen.

Namens Marathon Noord werden de felicitaties en bloemen overgebracht door de voorzitter Hans Wolfsen.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.