Duivensites.nl
 
Jan Schreurs kampioen ochtendlossingen Stichting Marathon Noord 2008.
Heimen Huisman  17-9-2008
 

Om winnaar te worden in de eindrangschikking bij de Stichting Marathon Noord moet je wel wat presteren want de concurrentie is groot. Er moet gewoon 3 keer kop worden gespeeld op kanjers van vluchten en dan is er kans als eerste afgevlagd te worden aan het einde van het seizoen. Dit jaar waren het Barcelona, Marseille en Perpignan die bepaalden wie zich, in 2008,  de beste op de ochtendlossingen mocht noemen bij de Stichting Marathon Noord .
Natuurlijk wordt er tijdens het seizoen gerekend en geteld om te kijken wie de kanshebbers zijn, maar tot reclametijd op de uitslag voorbij is blijft de uitkomst onzeker. Zo ging het ook dit jaar weer maar op gegeven moment wordt dan toch duidelijk wie de winnaars van 2008 zijn. Niet onverwacht eindigt Jan Schreurs uit Nieuw Vennep op de hoogste trede en zal op de feestmiddag gehuldigd worden als kampioen van de ochtendlossingen van Stichting Marathon Noord 2008.

Jan Schreurs
Jan Schreurs is 62 jaar en gepensioneerd postbode. In 1971 werd, door toedoen van zijn broer, begonnen met een klein hokje duiven. Zoals bijna iedereen die toen met duiven begon werd het hele programma gespeeld. Na verloop van tijd werd het kleine hokje een groter hok en toen de duivensport Jan meer in zijn greep kreeg heeft hij een, zelf gemetseld, stenen hok neergezet.  Een aantal jaren geleden is Jan overgeschakeld van het programmaspel op de “grote” fond waarbij hij zowel op de ochtend als middaglossingen speelt.
Hoewel het gezin het leuk vindt dat Jan met duiven speelt en “aardig” zijn prijsjes vliegt, is het de hobby van Jan gebleven en zijn de andere gezinsleden niet actief in de duivensport. Tijdens het wachten op de thuiskomst van de duiven vergezelt de echtgenote van Jan hem wel. Naast de duiven gaat Jan met echtgenote ook graag fietsen of wandelen. De echtgenote van Jan doet het onderhoud van de tuin en het is te zien dat zij dat met veel liefde doet want de tuin ziet er keurig verzorgt uit..
Sinds 3 jaar is Jan deelnemer bij Stichting Marathon Noord en doet het niet “onverdienstelijk” zoals we nu weten.

Zoals al vermeld heeft Jan een stenen hok met een lengte van ongeveer 12 meter ter beschikking. Het hok is verdeeld in 6 afdelingen en staat met het front richting het zuidoosten. Het hok heeft een gebroken kap gedekt met pannen. In het plafond zijn schuiven gemaakt zodat als dat nodig is het klimaat wat beïnvloed kan worden. Verder is het een hok met weinig tierelantijn maar wel voldoende sfeer om de duiven te motiveren zo snel mogelijk huiswaarts te keren.
Er overwinteren zo’n 100 duiven waarvan 10 kweekkoppels en in het voorjaar worden ongeveer 60 jongen gekweekt.

De accomodatie die Jan Schreurs ter beschikking heeft. 

In het seizoen worden de duiven twee maal gevoerd met voer van Mariman waaraan soms wat biergist wordt toegevoegd. Naar behoefte is grit aanwezig. Ook wordt wat snoepzaad bijgevoerd en krijgen de duiven een paar pinda’s. De weduwnaars krijgen twee maal per dag drie kwartier de vrijheid. De nestduiven worden éénmaal per dag losgelaten. Verder wordt niet verduisterd of bijgelicht.
Na thuiskomst wordt wat honing aan het water toegevoegd om het herstel te versnellen.
Als voorbereiding op het echte werk worden de duiven tot 300Km ingevlogen op de programmavluchten. Door de week wegbrengen om ritme te houden of trainen in het donker doet Jan ook niet.
De jongen, worden niet verduisterd, dus worden gespeeld zolang het verendek dat toelaat.
In de ruiperiode wordt wat extra kleinzaad en gerst bij het voer gemengd en tijdens de winter wordt overgeschakeld op 50% gerst.
Voor het seizoen wordt een geelkuur gegeven en dit jaar is voor het eerst geënt tegen paratyfus. Verder zijn natuurlijk de verplichte entingen gegeven. “Als het niet nodig is wordt er niets gedaan” zegt Jan. Als het echt nodig is en voor de verplichte entingen gaat Jan naar de bekende arts in Kockengen.

De punten voor het kampioenschap werden bij elkaar gevolgen door 3 duiven die we hierbij aan u voorstellen. Deze duiven gingen ook nog als eerste of tweede getekende de mand in want anders zouden ze niet tellen voor het kampioenschap bij Stichting Marathon Noord.

 

Mee

Ringnummer

Get.

Prijs SMN

Prijs ZLU

Stand

Barcelona

2

05-1213342

2

7

55

jong 4 dgn

Marseille

2

06-2051173

2

3

38

groot jong

Perpignan

3

05-1213352

2

1

8

jong 4 dgn

Deze winnende duiven waren allen van het soort van Peter de Haan uit De Hoef. Deze klasseringen waren dus goed voor het eerste kampioenschap ochtendlossingen in 2008. In Zuid Holland werd Jan ook nog eens 1e onaangewezen en 2e aangewezen op de Superfond waarmee zichtbaar werd dat de prestaties van Jan niet alleen in Stichting Marathon Noord tot successen hebben geleid.

Namens het bestuur krijgt Jan de felicitaties en bloemen van de 2e voorzitter Wico Krumpelman

Dat in het duivenbestand van Jan veel bloed van duiven van Peter de Haan uit De Hoef voorkomt is bijna overbodig om te vermelden. Verder zitten er diverse duiven met afstammingen van Dick Pennings voor wie Jan veel waardering heeft.
Op onze vraag naar leuke ervaringen in de duivensport antwoord Jan, “dat ik wel eens een paar goede duiven gekregen heb van goede melkers”. Vervelend is het verspelen van duiven.
Om de duivensport vooruit te helpen zouden mensen elkaar meer moeten helpen en zo een voorbeeld vormen “dat waardeer ik heel erg als men anderen helpt”.
Voor het bijna onoplosbare probleem van nachtvliegen zou zo snel mogelijk een oplossing moeten komen desnoods door ’s morgens vroeg te lossen in plaats van ’s middags.
Met de prestaties die Jan dit seizoen behaalde kunnen we stellen dat we bij Stichting Marathon Noord een terechte winnaar hebben. 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.