Duivensites.nl
 
Ringen voor 2009
Van de NPO  18-9-2008
 

In oktober gaat de vereniging waarvan u lid bent de vaste voetringen en chipringen voor 2009 bestellen. Dit jaar verandert er wat. De NPO gaat namelijk een nieuw type ring leveren, de zogenaamde combiring.

Wat is de combiring

Eigenlijk is de combiring een normale vaste voetring. Je ziet bijna geen verschil met de vaste voetring die nu in gebruik is. Het enige is dat op de combiring een kleine constructie is aangebracht waarmee het mogelijk wordt een verpakt chipje aan de voetring vast te maken. Deze verpakte chip wordt ook wel een clip genoemd. De constructie is zo ontworpen dat de clip stevig en veilig op de combiring kan worden aangebracht. √Čn de clip is er ook weer van af te halen voor hergebruik. Deze clips (feitelijk de oude chipring) worden niet vanzelf met de vaste voetring meegeleverd, maar moeten apart besteld worden. Gebruikt u geen elektronisch constateersysteem, dan bestelt u dus alleen de vaste voetring.
De bekende vaste voetring wordt niet meer geleverd en wordt geheel vervangen door de combiring.

De clip

De clip vervangt de losse chipring. Zoals gezegd wordt de clip aangebracht op de combiring. In de clip zit een chipje en deze heeft dezelfde mogelijkheid als de chipring. Door gebruik te maken van de clip komt de andere poot van de duif vrij. De clip is alleen te gebruiken bij de nieuwe vaste voetring (combiring) die dit jaar voor het eerst wordt uitgeleverd. Ook op ringen die de komende jaren worden uitgegeven, is het mogelijk de clip te bevestigen. De vaste voetringen, uitgegeven tot en met 2008, hebben geen constructie waarop de clip kan worden vastgezet. Dit betekent dus dat u bij oude duiven nog wel de chipring moet gebruiken.

De chipring

De chipring blijft voorlopig nog in beperkte hoeveelheid verkrijgbaar.

Prototypen

Onderstaand de prototypen van de combiring en chipclips van Deister (Unikon) en Motz (Tipes).
De groene chipclip is de clip van Deister en de rode is de chipclip van Motz (deze ring is overigens ook uitsluitend in het groen te verkrijgen). Een prototype is feitelijk een studiemodel en nog geen eindproduct. Er zijn diverse prototypen aan vooraf gegaan. De hier weergegeven prototypen zijn uiteindelijk gekozen en worden nu in productie genomen.
Houdt u er wel rekening mee dat in werkelijkheid de combiring en de chipclip kleiner zijn dan hier afgebeeld. De combiring heeft het formaat van de gewone vaste voetring.

Unikon Clip 3
Tipes Clip 2
Deister (Unikon)
Motz (Tipes)

Alle soorten en prijzen van de zowel vaste voetringen als chipclips en chipringen vindt u hier.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.