Duivensites.nl
 
Dierenbescherming vraagt verbod op duivenrace
21-10-2008
 

DEN HAAG - De Dutch Open voor duiven die op Werelddierendag werd gehouden, kostte ongeveer 1600 jonge duiven het leven, driekwart van het totale aantal duiven dat meedeed.

Bepaald niet diervriendelijk, vindt de Dierenbescherming die verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Landbouw) daarom dinsdag om een verbod vraagt op eenhoksraces.

Bij dit soort wedstrijden belanden duizenden duiven van enkele weken oud in een hok. Ze worden getraind om ongeveer 400 kilometer te vliegen. Volgens de Dierenbescherming bezwijkt gemiddeld 60 procent van de verzamelde dieren al voordat ze kunnen uitvliegen.

Onderweg vallen de duiven die niet zelf naar voedsel hebben leren zoeken bovendien ten prooi aan haviken of ze verdwalen en verhongeren. De eenhoksrace is overgewaaid uit landen als China, Amerika en Duitsland en werd in 1994 voor het eerst in Nederland gehouden. De inschrijvingen voor de race in 2009 komen nu al binnen.

Bron: De Volkskrant

Noot van de redaktie: Dit is helaas het minst duivensport-onvriendelijke bericht over dit onderwerp. In andere media wordt e.e.a. redelijk verdraaid weergegeven.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.