Duivensites.nl
 
Kamervragen over illegale gokactiviteiten rondom de duivensport
25-11-2008
 
Op de site van Partij voor de Dieren kwamen we onderstaande tekst tegen:
 
Kamervragen aan de minister van Justitie over illegale gokactiviteiten rondom de duivensport

Vragen van het lid Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de minister van Justitie over illegale gokactiviteiten rondom de duivensport

1. Bent u op de hoogte van de jackpot die verbonden is aan de duivenwedstrijd ‘Dutch Open’ 1)?
2. Kunt u bevestigen dat de mogelijkheid van het inzetten van geld op de deelnemende duiven in deze eenhoksrace in strijd is met de Wet op de kansspelen?
3. Kunt u aangeven of onderzoek is ingesteld naar de organisatie van deze wedstrijd? Zo ja, wat zijn hiervan de bevindingen en kunt u aangeven of vervolging zal worden ingesteld? Zo neen, bent u bereid alsnog de mogelijkheden te onderzoeken waarop actie kan worden ondernomen tegen deze illegale gokactiviteiten?

1) http://www.dutch-open.nu/Item.aspx?id=841f91b3-40e9-4a01-b37b-acaea7f9f67d&type=h%20&url=Home.aspx


Antwoord(en) op de Kamervragen:

Antwoorden van de minister van Justitie op vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over illegale gokactiviteiten rondom de duivensport. 

 1. Bent u op de hoogte van de jackpot die verbonden is aan de duivenwedstrijd ‘Dutch Open’?
   
  Ja.
 2. Kunt u bevestigen dat de mogelijkheid van het inzetten van geld op de deelnemende duiven in deze eenhoksrace in strijd is met de Wet op de kansspelen? 

  Het wedden op de uitslag van duivensportwedstrijden is een sportprijsvraag waarvoor een kansspelvergunning noodzakelijk is.
  Op grond van art. 16, eerste lid, van de Wet op de kansspelen kan aan één rechtspersoon vergunning worden verleend tot het organiseren van sportprijsvragen. Deze vergunning is verleend aan de Stichting de Nationale Sporttotalisator, beter bekend als De Lotto. Het is anderen niet toegestaan om sportprijsvragen in welke vorm dan ook te organiseren.
 3. Is er onderzoek ingesteld naar de organisatie van deze wedstrijd? Zo ja, wat zijn hiervan de bevindingen en kunt u aangeven of vervolging zal worden ingesteld? Zo neen, bent u bereid alsnog de mogelijkheden te onderzoeken waarop actie kan worden ondernomen tegen deze illegale gokactiviteiten? 

  Ik heb de organisator van de weddenschappen bij de duivensportwedstrijden inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd en aangegeven dat indien de organisator de weddenschappen continueert daartegen zal worden opgetreden. Bij de aanpak van illegale lotto en toto is gebleken dat dergelijke waarschuwingen een snelle en efficiënte manier zijn om een einde te maken aan illegale kansspelen. 

  De Minister van Justitie,

  E. M. H. Ballin
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.